DE CE COACHING? Ca să înțelegi ceea ce vorbești cu tine!
Să explic!
Vine omu’ în coaching și zice că vrea să fie mulțumit de viața lui. Foarte bine! Dar ce înseamnă să fie „mulțumit de viața lui”? Ei, de aici începe distracția! De ce?
Pentru că avem tendința să folosim în comunicarea cu noi și cu ceilalți concepte care nu au o semnificație clară pentru noi. Cumva nu sunt ale noastre. Pentru că sunt concepte pline de semnificații receptate de la cei din familie sau preluate din mediul social. Dar toate acestea nu sunt cu adevărat ale noastre, ci sunt împrumutate. Avea Osho o vorbă (o mai are și acum, dar nu o mai spune, o spun alții): „Ideea ta despre tine este împrumutată. Și este împrumutată de la cei care nu au nici o idee cine sunt.”
Și ce e rău în faptul că folosim concepte care nu au „acoperire” în noi? Ce e rău în a împrumuta ideile altora despre aceste concepte?
Treaba e că, atunci când vrem să fim „mulțumiți de viața noastră” și nu clarificăm ce înseamnă asta pentru noi, vom ajunge să împlinim în viața noastră ideea altora despre ce înseamnă a fi mulțumit în viață. Și, oricât de mult ne-am strădui să fim mulțumiți, nu vom fi pentru că nu e mulțumirea noastră, ci e ideea altora. Ai prins ideea?
Adică ajungi să fii frustrat în interiorul tău și nu știi de ce. Ba te mai și întrebi: „De ce sunt oare frustrat, că doar am făcut ce era de făcut pentru mulțumirea mea?” Așa este, ai făcut ce era de făcut, doar că în altă direcție. Iar mintea ta identifică acest lucru și generează frustrare. Pentru că nu e mulțumirea ta, ci a altora.
În interiorul nostru există informații despre ce înseamnă acel concept pentru noi. Doar că aceste informații sunt în diverse fișiere în inconștient. Coachingul le adună și le integrează în acel concept astfel încât tu să poți urmări cu adevărat mulțumirea ta și nu a altora. În acest fel ai o imagine clară despre ceea ce vrei și îți cresc șansele de a fi cu adevărat mulțumit de viața ta.
De aceea e important să te întrebi din când în când ce înseamnă anumite concepte pentru tine. Ca să fii sigur/ă că semnificațiile pe care le dai conceptelor sunt semnificațiile tale și nu ale altora. Ne bucurăm în ziua de astăzi de faptul că avem foarte multă informație la dispoziție și că putem lua decizii mult mai bune decât altă dată. Asta așa este la un anumit nivel. La un alt nivel însă suntem mult mai ușor influențabili decât credem de informațiile din jurul nostru și de părerile celorlalți. De ce? Pentru că e mai simplu și mai comod să preiei informația ca atare în loc să o gândești. Și cum mintea noastră caută confortul în fiecare zi, e lesne de închipuit ce se întâmplă.
Așadar, când vrei să obții ceva, întreabă-te cu sinceritate ce înseamnă acel ceva pentru tine. Găsește semnificația pentru tine și apoi identifică ce acțiuni concrete ai de făcut. Și fă-le. Pentru că acțiunea este mai bună!