fbpx Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă” produce efecte concrete legislative | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă” produce efecte concrete legislative

Sănătatea mintală a angajaților din România, indiferent de sectorul în care aceștia activează, fie el public sau privat, reprezintă nu doar un subiect tabuu și relativ abscons, ci mai ales o chestiune tratată secundar din punct de vedere legislativ.

De la "ar trebui să..." până la concretețe, calea este deseori una extrem de sinuoasă, dificilă și lungă, iar cazul sănătății mintale a angajaților din România nu a făcut vreo excepție. Până în prezent. Mai precis până în data de 10 octombrie 2018.

Începută cu o zi înainte, celebrând 25 de ani de activitate a Fundației Estuar, și încheiată cu o zi mai târziu, celebrând Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă”, organizată de Fundația Estuar și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul Mental Health Europe, Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, al Asociației Penumbra Scoția și al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, mai marchează un eveniment care, după părerea noastră, ar trebui să devină unul de referință.

Și anume, cei mai importanți pași de până acum în privința recunoașterii, creării și legiferării aspectelor vitale privitoare la sănătatea mintală a angajaților români!

Benefiicind de participarea și expertiza specialiștilor internaționali și români, reprezentanți și decidenți ai sectoarelor și domeniilor cheie direct implicate în această problematică, Conferința a abordat aspecte precum cele legislative specifice, de creare și promovare a drepturilor angajaților și a sănătații lor mintale prin strategii și programe bine definite și puse în practică, aspecte de identificare, prevenție și tratare a bolilor și tulburărilor mintale, aducându-se astfel în discuție cele mai delicate și importante nevoi și pericole ce privesc în prezent sănătatea mintală a angajatului.

Ca urmare a acestui eveniment, specialiștii, împreună cu decidenții politici prezenți, au concluzionat următoarele:

• Sindromul Italia este un fenomen medico-social ce afectează femeile care lucrează ca “badante” în Italia și familiile acestora. Astfel, 3 din 5 îngrijitoare au suferit la un moment dat în viață de acest sindrom, caracterizat de stres psihologic permanent.

• Societatea românească are nevoie de acțiuni continue și urgente de promovare și prevenție a sănătății mintale la locul de muncă, concretizate legislativ și aplicate în orice aspect lucrativ.

• Este nevoie de suport psiho-social pentru persoanele angajate, în vederea ameliorării problemelor legate de burnout, precum și de un statut și de măsuri recunoscute oficial din punct de vedere medical și legal.

• Acordarea de suport micilor companii pentru dezvoltarea de programe de promovare a activităților de sprijin al unei vieți sănătoase la locul de muncă conduce la prevenirea, ameliorarea și rezolvarea problemelor de sănătate mintală.

• Acordarea de subvenții pentru investiții în programe de sănătate mintală la locul de muncă diminuează în mod considerabil costurile financiare legate de absenteism și concedii medicale.

• Este nevoie de a beneficia de sprijin permanent din partea sistemului național de sănătate publică, prin intermediul Ministerul Sănătății.

• Există o nevoie profundă și urgentă pentru reglementarea la nivel național și local a sănătății mintale la locul de muncă.

• Necesitatea sprijinului pentru angajații care lucrează pe cont propriu.

• Necesitatea dezvoltării sprijinului online, telefonic și față în față pentru angajați.

• Necesitatea dezvoltării de parteneriate public-private pentru o mai bună sănătate mintală la locul de muncă.

• Folosirea tehnologiilor moderne pentru optimizarea sănătății mintale la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, la manifestarea dorinței specialiștilor și a decidenților:

· transformarea acestui eveniment într-unul regulat care să participe activ la crearea, dezvoltarea și implementarea celor de mai sus, precum și la monitorizarea și raportarea continuă a efectelor acestora asupra stării sănătății mintale a angajaților români.

 

                                                                                                                                                        Amedeea Enache,

                                                                                                                                                         Director Executiv,

                                                                                                                                                          Fundația Estuar

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.