Rolul departamentului de HR in 2015
Modul in care angajatii isi duc la indeplinire sarcinile zilnice se schimba cu rapiditate, prin urmare si departamentele de HR au nevoie sa se transforme constant.
Prioritati pe care HR-ii nu pot sa le ignore in 2014
Pentru cei care lucreaza in companii care isi desfasoara activitatea la nivel global, schimbarea din ultimii ani la nivelul jobului lor este evidenta. Odata cu roluri noi in organizatii au aparut si functiuni noi si chiar si numele postului a fost modificat.
Pentru 2015 prima provocare pentru departamentul de HR este sa urmareasca modul in care natura muncii se schimba. Oamenii folosesc mult mai multe informatii in luarea deciziilor, tehnologia modeleaza felul in care ne indeplinim sarcinile curente si toate aceasta se intampla cu o viteza mult mai mare ca pana acum.
Cele 5 prioritati cheie pe care departamentul de HR trebuie sa le urmareasca sunt:
-
Atragerea si retentia personalului care poate aduce o contributie organizatiei
Studii realizate la finele lui 2014 in randul managerilor de HR si al managerilor de linie arata ca in medie o companie are nevoie sa isi imbunatateasca performanta cu 27% doar pentru a atinge targetele curente. Astfel HR managerii trebuie sa identifice acei angajati care pot contribui organizati. Principalele trasaturi ale acestor angajati sunt faptul ca performeaza bine independent si ca ating rezultatele colaborand bine cu ceilalti. Rolul departamentului de HR este esential in managementul performantei.
-
Trebuie sa fii un angajator atragator pentru candidatii potriviti, nu pentru toti candidatii
La nivel global volumul oamenilor care aplica pentru un job a crescut cu 33%, dar din pacate nu a crescut si calitatea candidatilor. Astfel companiile trebuie sa investeasca in brandul de angajator pentru a face fata nevoii crescute de angajati performanti. In acelasi timp angajatii performanti au devenit mai pretentiosi in ceea ce priveste mediul de lucru, iar disponibilitatea lor de a-si schimba locul de munca este mai mica decat in trecut. Provocarea pentru departamentul de HR este sa gaseasca modalitatea de a atrage candidatii potriviti, astfel incat sa aiba acces la un pool de candidati suficient de mare si de bine segmentat pentru a-si acoperi nevoile de dezvoltare.
Citeste si Se cauta un Leader in HR. Esti tu acela?
-
Invata angajatii CUM sa invete, nu doar ce sa invete
Companiile cu strategie bine stabilita, deja folosesc invatarea ca pe un avantaj competitivi. Departamentul de HR pe langa alegerea celor mai potrivite programe, trebuie sa sustina invatarea in organizatie. Pentru ca investitia in formare sa fie eficienta este important sa ne asiguram ca angajatii stiu cum sa invete. Statisticile ne spun ca 11% din timpul dedicat invatarii de catre un angajast este irositi in activitati ineficiente. Ingrijorator este si faptul ca multi dintre angajatii care au participare buna in cadrul programelor de invatare raman totusi in urma in a demonstra in practica abilitatie dezvoltate. Rolul departamentului de HR devine acela de a dezvolta comportamentul de invatare, nu doar de a puncta ce este de invatat. Astfel se poate imbunatati investitia in formare.
-
Creste valoarea echipei de HR
Desi cei mai multi manageri executivi vor sti intotdeauna sa puncteze cat de importanti sunt oamenii din subordinea lor pentru afacere, echipele de HR au dificultati in a-si demonstra eficienta rolului lor in dezvoltarea oamenilor. La nivel global mai putin de 1 din 5 manageri recunosc rolul de business partner al HR-ului atunci cand isi asuma rezultatele de business. Desi sefii de departamente de HR investesc in dezvoltarea oamenilor din departament, si exista un trend in crestere pentru a avea specialisti de HR certificati, cei mai multi esueaza in a crea o imagine echipei de HR. Acest lucru poate fi imbunatatit prin schimbarea culturii organizationale.
-
Intelege diferenta intre angajatii high performing si high potential
Si la noi se confirma trendul global prin care programele destinate HiPo (high potential) sunt mai degraba predestinate esecului decat succesului. Desi este nevoie sa pregatesti liderii viitorului, o investitie minima in cei care performeaza bine in prezent iti poate dubla profitul.
Citeste si Concentreaza-te pe individ pentru angajamentul general.
Probabil ca multi vor argumenta aici ca high performing este acelasi lucru cu high-potential. O privire atenta asupra angjatilor ne va arata ca doar unul din sapte high- performeri sunt inclusi in pool-ul de high-potential. Acest lucru se datoreaza si faptului ca procesele de selectie raman totusi subiective iar a lua decizii nu este o stiinta exacta.
Dezvoltarea departamentului de resurse umane poate fi facuta prin accesarea programelor de certificare. Vezi ce presupune o certificare de HR la SHRM.