10 idei despre cum poti avea succes folosind obiectivele
Atunci cand pornesti pe un drum cu directii clare si dorinte atent formulate, te autoprogramezi de fapt pentru succes, pentru atingerea acelor scopuri.
Puterea mintii nu este un mit, ci este demonstrat faptul ca aceasta te poate ajuta sa faci lucruri care, daca le rostesti cu glas tare, par imposibile! De exemplu, pornim foarte entuziasmati la drum atunci cand incepem un proiect nou, insa reusim sa ramanem la fel de motivati si de concentrati pe acel proiect pana la capat indiferent de obstacole? De cate ori nu am renuntat la atingerea unui obiectiv destul de repede doar pentru ca ne-am lovit zilnic de tot felul de ganduri si probleme?
Iata 10 tips-uri care sa te ajute sa iti stabilesti singur telurile si sa mergi pana la capat in atingerea lor:
1. Scopul tau, nu al celorlalti!
Oricat de ciudat suna, de multe ori confundam propriile scopuri cu cele ale celor din jur. Chiar daca este vorba despre o promovare la locul de munca, un nou client, o afacere proprie sau pur si simplu un costum nou, trebuie sa simti ca tu iti doresti acel lucru si nu sotul/sotia, seful sau o alta persoana. O dorinta proprie trebuie sa iti trezeasca anumite emotii atunci cand te gandesti la realizarea ei, trebuie sa nu te lase indiferent. Intotdeauna in atingerea unui tel trebuie sa simti ca ai si tu ceva important de castigat.
De asemenea, chiar daca nu este vorba direct despre un tel propriu, esti la fel de motivat daca simti ca atingerea lui te-ar avantaja si pe tine. De exemplu, de multe ori, la locul de munca, daca simti ca esti recompensat pe masura asteptarilor tale, atunci muncesti altfel, te implici si sustii scopurile companiei. Acest lucru se explica prin faptul ca noi, oamenii, acceptam cu greu sa facem ceva care nu ne aduce nici un beneficiu, indiferent de natura acestuia.
2. Stabileste-ti scopurile in functie de propriile valori!
Hyrum Smith este cel care a dezvoltat un model pentru atingerea scopurilor numitTriunghiul succesului in care valorile sunt puse la baza acestui proces. El considera ca fiecare scop este legat specific de catre o valoare guvernanta.
Daca obiectivele sunt congruente si nu te impiedica sa renunti la propriile valori, atunci este mult mai probabil sa reusesti in indeplinirea lor. Acest lucru se refera de fapt la mentinerea echilibrului in viata, in care valorile au un rol deosebit de important.
Valorile sunt acele lucruri in care credem cel mai mult, care ne caracterizeaza, de aceea este mult ma usor ca si lucrurile pe care le facem sa fie in concordanta cu ele.
3. Crezi in indeplinirea scopurilor!
Fiecare dintre noi are o voce interioara, un subconstient. Fara sa vrem, in fiecare clipa, aceasta discuta si comenteaza tot ceea ce ni se intampla, face planuri, exprima ceea ce cu voce tare nu avem curaj sa o facem. Aceste comentarii interne pot fi atat pozitive cat si negative. Cele pozitive ajuta in indeplinirea scopurile, creeaza acea stare benefica care te indruma sa ajungi acolo unde ti-ai propus. Gandurile si comentariile negative, dimpotriva, inhiba acest proces deoarece iti influenteaza neincrederea in propriile puteri si abilitati.
Asculta-ti cu atentie aceasta voce. Poti sa ii schimbi tonul crezand in tine si in capacitatea ta de a face lucruri si transformand fiecare critica intr-un lucru constructiv.
La locul de munca, ca manager, este foarte important sa contribui si la dezvoltarea autoincrederii pozitive a angajatilor tai. Pentru aceasta, trebuie tu in primul rand sa crezi in ei si sa privesti pozitiv fiecare situatie pentru ca si ei sa iti urmeze exemplul. Rezultatul final se va vedea in succesele companiei.
4.Vizualizeaza efectele!
Se spune ca telurile se grupeaza in jurul unor urmari masurabile: daca poti masura efectele iti este mai usor sa ajungi la ele. Insa nu te opri doar la scopuri masurabile, deoarece, cateodata, scopurile importante, care nu sunt imediate sau urgente, sunt greu de masurat.
Intr-o companie de exemplu, cu cat urci mai mult in rang, cu atat scopurile sunt mai greu de masurat. Cheia aspectelor masurabile ale job-ului va depinde cel mai probabil de rezultatele obtinute de subalternii tai. Astfel, atunci cand ai de-a face cu astfel de scopuri, incepe prin a-ti crea in minte cat mai clar, ca pe o foaie de hartie, efectele pe care le astepti tu. Vizualizeaza cat mai intens aceasta imagine, chiar daca nu ai gasit inca metoda prin care vei ajunge la aceste efecte sau prin care le vei masura. De exemplu, poti sa iti doresti sa scrii o carte si sa ai deja in minte cum va arata aceasta si ce succes va avea, fara sa stii insa exact ce tema va aborda aceasta sau alte amanunte.
5. Scrie pe o hartie!
Dupa ce ti-ai formulat clar in minte ceea ce iti doresti, noteaza aceste ganduri pe o foaie de hartie, asa cum le simti tu. Daca iti scrii pe o hartie ceea ce ti-ai propus, e ca si acum ti-ai lua angajamentul ca vei face acel lucru. Scrierea fizica are un impact mult mai mare in comparatie cu simpla formulare a unor ganduri in minte. E ca si cum ti-ai promite tie ca vei face orice iti sta in putinta pentru a atinge obiectivele scrise. Notand si potentialul plan de actiune, dar si datele de inceput si sfarsit ale pasilor, faci ca scopul sa fie mult mai aproape de realizare.
6. Impartaseste scopurile cu persoane importante tie!
Daca tu consideri ca exista persoane care te-ar sprijini si incuraja in indeplinirea telurilor tale, atunci nu ezita si vorbeste-le despre ele. Chiar si la locul de munca, daca iti propui lucruri care pot fi si in avantajul companiei, atunci nu ezita sa le impartasesti si managerului tau. Succesul tau este si al lui, astfel cu siguranta te va ajuta sa realizezi acel lucru.
Daca, insa, consideri ca nu exista cineva care sa simta si sa vada lucurile la fel ca tine, este mai bine atunci sa le pastrezi doar pentru tine, astfel vei risca sa fii dezamagit si descurajat.
7. Urmareste progresul periodic!
Daca vorbim in special de scopuri de lunga durata, conteaza foarte mult sa verifici cu regularitate ce s-a mai intamplat in acest sens, daca se vad modificarile si daca procesul avanseaza.
Am vorbit si mai inainte despre importanta lucrului scris. Pastreaza acea hartie pe care ai scris scopul tau si planifica actiuni zilnice sau saptamanale care sa te duca mai aproape de indeplinirea scopului. Este un fel de autodisciplina, o arma puternica care te va ajuta sa iti dai seama ca ceea ce iti doresti nu este imposibil, ci chiar se contureaza cu fiecare pas pe care il faci.
8. Identifica si elimina obstacolele!
Daca ai realizat pasii anteriori, insa nu esti multumit de progres, atunci trebuie sa identifici ce te impiedica sa avansezi. Intreaba-te mai intai Este acest tel cu adevarat important?pentru a stabili daca are o asa de mare importanta, sau nu. Poate ca exista alte obiective care, de fapt, sunt mult mai importante, insa nu ti-ai dat seama, si astfel nu te concentrezi suficient pe nici unul.
Daca ai stabilit ca este vorba despre un tel primordial, atunci intreaba-te: Ce obstacole specifice se interpun abilitatilor mele de atingere a scopului?. Fa un plan de actiune pentru a le inlatura sau cere ajutorul de la o persoana din exterior. O analiza atenta, dar sincera poate sa iti arate lucruri pe care poate le-ai omis sau ai refuzat sa le iei in seama. Porneste de la ceea ce ti-ai notat anterior, toate evolutiile tale, deadline-urile stabilite etc. Aici trebuie sa observi unde ai ramas in urma, care este cauza, ce s-a intamplat si cum poti rezolva acest aspect.
9. Recompenseaza-te si sarbatoreste fiecare tel atins!
Chiar si cel mai mic scop atins merita sa fie sarbatorit! Nu te gandi tot timpul la cate lucruri mai ai de facut, ci bucura-te mai bine de lucrurile pe care le-ai realizat, si abia apoi priveste spre urmatorul pas. Este necesar sa simti satisfactia unui lucru implinit deoarece te va motiva si pe viitor sa te implici in realizarea altor obiective si iti va spori increderea in propria persoana.
10. Reactualizeaza-ti scopurile!
Daca esti genul de persoana care isi stabileste obiective pentru o perioada mai indelungata de timp, atunci rezerva-ti dreptul de a verifica periodic daca acestea mai sunt de actualitate. Poate ca s-au schimbat anumite circumstante, sau poate ca nu iti mai doresti aceleasi lucruri- evita sa ramai incarcat cu detalii care nu te mai intereseaza.
De asemenea, daca ai pierdut prea mult timp cu acelasi scop, e timpul sa revizuiesti situatia. Trebuie sa progresezi mereu, nu trebuie sa ramai blocat intr-un singur loc. Nu strica sa fii mai critic si mai radical uneori, chiar cu tine insuti!
Depindem foarte mult de scopuri, de dorinte, de vise. Acestea ne ghideaza in viata si ne ajuta sa mergem mai departe. Iar cu cat atingem si implinim mai multe dintre ele, cu atat ne consideram mai impliniti si mai increzatori in noi insine. Deci, nu stabili scopuri la intamplare si acorda-le atentia cuvenita pentru ca tu esti singurul care va avea de castigat!