101 lucruri de facut intr-o viata
Stevie Wonder spunea cândva ca timpul este lung, dar viata este scurtă. Chiar dacă timpul este infinit, noi suntem trecători prin lume. Va veni o zi când vom constata că nu mai avem timpul şi energia necesară pentru a ne împlini visurile.
Ce putem face pentru a nu ajunge în această situaţie, pentru a ne cunoaşte pe noi înşine şi aşteptările noastre?
Ce înseamnă acest lucru ?
O listă de dorinţe, în engleză „bucket list”, este lista visurilor pe care vrem sa le facem realitate şi a experienţelor pe care vrem să le trăim înainte să murim.
Este înșiruirea lucrurilor pe care sperăm să le facem într-o zi, dar pe care, de cele mai multe ori nu le punem în practică. Motivele ?
Lipsa banilor, a curajului sau a poftei de viaţă.
De ce o creăm?
Lista conţine răspunsuri la întrebări precum : „Ce ai face dacă nu ţi-ar fi frică ?” sau „Ce ai face dacă ai şti că nimeni nu te va judeca ?” În funcţie de răspusurile la aceste întrebări, descoperi ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Şi, dacă decizi să faci acele lucruri pe care ţi le-ai propus, nu îţi vei mai pierde timpul cu ceea ce nu îţi aduce niciun folos şi îţi vei îndrepta energia către ceea ce te face cu adevărat fericit.
Lista aceasta te face sa conştientizezi că viaţa este scurtă şi că trebuie să te bucuri la maxim de tot ce ea îţi oferă.
Creează o listă de dorinţe
Efectuează următorul exerciţiu de imaginaţie. Imaginează-ţi că maine este ultima zi pe care o vei mai trăi. Ce ai face în ziua accea ? Cu cine te-ai întâlni ? Ce te-ar face fericit ?
Apoi, gândeşte-te. Ce ţi-ai dori cel mai mult de la viaţă ? Ce realizări vrei să ai în sfere precum : carieră, familie, bani, sănătate? Ce momente ai vrea sa trăieşti ?
Iată o serie de îndemnuri care ar fi potrivit să se găsească pe lista ta de dorinţe :
1. Creează o lume mai bună şi oferă-te voluntar la un ONG
2. Să nu treacă nicio zi în care să nu faci ceva inedit şi surprinzător
3. Ai grijă de tine : menţine-te la greutatea ideală pentru vârsta ta, implică-te în activităţi sportive şi mănâncă cât mai viu, sănătos
4. Fă ceea ce îţi place
5. Cunoaşte mai mulţi oameni, nu rata nicio ocazie de networking, înscriere într-un club de lectură sau într-o asociaţie
6. Fi martoră a unor minuni ale naturii: răsărit şi apus de soare, curcubeu
7. Descoperă oraşul în care locuieşti : mergi la cinema, la expoziţii, vizionează o piesă de teatru
8. Călătoreşte cât mai mult, porneşte în aventuri, cercetează
9. Învaţă o limbă străină şi o cultură nouă
10. Include în călătoriile tale şi marile minuni ale lumii moderne : Piramida de la Chichen Itza, Marele Zid Chinezesc, Machu Picchu, Statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro, Coloseumul din Roma, Taj Mahal, oraşul arheologic Petra
Pornind de la aceste idei, dezvoltă o listă cu 101 dorinţe sau mai multe.
Acţionează!
După ce ţi-ai facut lista, treci la acţiune !
În primul rând, renunţă la frică. Seneca spunea : Acolo unde este frică, nu-i loc de fercire. Frica este pentru cei slabi. Frica nu îţi aduce niciodată fericirea şi te va împiedica sa îţi realizezi idealurile.
Apoi, creează o listă cu obiective SMART (Specific, Măsurabil, Abordabil, Realist, încadrat în Timp). Încadreaza-le în timp. Aşa îţi va fi mult mai uşor să le controlezi şi să le duci la bun sfârşit.
Atenţie la alegeri ! Deseori este dificil să alegem obiectivele pe care să le îndeplinim cât mai repede. Decide ceea ce este cel mai important pentru tine acum şi nu permite amânare (de exemplu slăbitul a 10 kilograme pentru a reduce riscul de obezitate) şi ceea ce poate aştepta până ajungi la resursele necesare (de exemplu o calatorie în jurul lumii).
Nu uita că, oricât de mult o să îţi doreşti să îţi atingi toate obiectivele, este imposibil să reuşeşti totul. Relizează în fiecare zi lucuri semnificative pentru tine. Dă-ţi o şansă în a deveni o persoană mai bună şi mai sigură pe ea. Speranţa este cea mai nesecată energie. Nu îţi pierde niciodată speranţa că, într-o zi, visurile tale vor deveni realitate.