fbpx 11 date științifice ca să înveți orice mai repede (1) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

11 date științifice ca să înveți orice mai repede (1)

Și chiar să îți mai amintești apoi ce ai învățat!

Indiferent ce facem sau ce vârstă avem, învățarea reprezintă pentru toți o necesitate. Însă unii oameni continuă să învețe- și să gândească!- în același fel întreaga lor viață fără să își îmbunătățească metodele. Din fericire, pentru aceasta există și soluții. Știința cognitivă vine cu rezultate nu doar de-a dreptul surprinzătoare, ci și extrem de utile. Iată cum poți nu doar învața orice mai repede, ci și cum poți reuși să îți amintești ceea ce ai învățat:

 

1. Importanța microskills-urilor- abilitățile sunt mai ușor de dezvoltat sau învățat pe părți mici

Orice te gândești să înveți, nu te gândi să înveți totul deodată. Fixează-ți obiective de învățare mici și mult mai măsurabile și, apoi, pune-le pe toate împreună. În timp, acumularea tuturor acestor microskills-uri îți vor crea și întări abilitatea de bază. Aceasta este o tehnică care se aplică atât în cazul învățării mecanice, cât și în învățarea care pornește de la fapte și date bine stabilite.

 

2. Multitasking-ul nu funcționează. Mai ales în cazul stocării informațiilor

Mulți oameni înțeleg că multitasking-ul este doar un mit, creierul nostru neputând acorda cu adevărat atenție la două sarcini simultane. Însă foarte puțini oameni pot aplica această informație în procesul de învățare. Atunci când ești distras, ai nevoie de aproximativ 25 de minute ca să te reîntorci la starea de concentrare asupra sarcinii inițiale. În timp, multitasking-ul poate însemna că doar câștigi o înțelegere parțială asupra diverselor concepte sau abilități, fără să obții o cunoaștere sau stăpânire deplină a lor.

 

3. A scrie ce ai învățat te ajută să îți cimentezi în minte învățarea

Dacă vrei să traduci informația în învățare, cercetătorii îți recomandă să scrii- de mână!- ceea ce ai învățat. Unul din studiile efectuate în acest sens arată că studențîi care iau notițe, folosind pixul și foaia, au învățat mai mult decât cei care își fac notițe pe laptop. Astfel, prima categorie este cu mult mai predispusă să își amintească fapte și date, să sorteze idei complexe și să sintetizeze informația. Cercetătorii spun că actul fizic de a atinge pixul cu hârtia creează o legătură cognitivă mult mai puternică cu materialul decât tastarea, care se produce prea repede pentru ca retenția să aibă loc. Scrisul te forțează să te confrunți cu ideile pe care le ai, fapt care le determină să se și păstreze.

 

4. Greșelile ar trebui sărbătorite și studiate

A fi perfect este depășit. Învățarea ține de a face încercări, de a eșua și de a găsi și învăța o lecție despre greșeala ta. 
Unul dintre studiile legate de învățarea motorie a relevat cum creierul nostru are un spațiu, mai mare sau mai mic, rezervat greșelilor pe care le facem pentru ca, mai târziu, să putem face apel la aceste memorii în așa fel încât să ne descurcăm mai bine data viitoare. Dacă părinții își învață copiii că nu trebuie să facă niciodată greșeli sau îi intimidează atunci când aceștia greșesc, în final, respectivii copii vor ajunge să piardă o mare parte de cunoaștere. Valabil și în cazul adulților.
 

5. Atitudinea optimistă te ajută să reușești

A stresa pe cineva cu recapitulări negative nu conduce la nimic altceva decât la rutinare și stagnare mentală, lipsă de încredere în sine și anxietate, elemente ce sunt extrem de toxice pentru învățare. Profesorul Alison Wood Brooks de la Harvard Business School spune că "anxietatea te împiedică să explorezi soluțiile reale și adevăratele modele de gândire care pot aduce soluțiile de care ai nevoie."
Decenii de cercetări ale psihologiei pozitive ne sugerează că vom deveni mult mai de succes în aproape orice vom încerca să facem dacă abordăm acest lucru cu mintea deschisă și considerăm că există întotdeauna loc pentru a îmbunătăți ceea ce facem.
Orice profesor, indiferent de vârsta celui pe care îl învață, ar trebui să îl învețe să vadă învățarea ca o explorare. Acest lucru îi va conferi acestuia un sens al determinării care, atunci când lucrurile devin mai dificile, se poate transforma în voință și putere.
 

(va urma)

 

referință: sciencealert.com

Companie
Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.