12 cărți despre Neuroștiință recomandate de către Sam Harris
Într-un recent episod din ”Tim Ferriss Show - unul dintre aceste nouă podcast-uri pentru o viață mai plină – neurologul Sam Harris a răspuns la întrebarea legată de cărţile pe care oricine ar trebui să le citească. Ca un iubitor de liste de lectură și admirator înfocat al minții și al muncii lui Harris, am fost încântat să aud recomandările. Ar putea fi criticac de anumiti oameni pentru unele recomandari, dar privind lista cartilor deosebite, nu trebuie sa uitam, ca ele a fost scrise si recomandate de către oameni.
Am fost nedumerit, pentru că în urma referințelor din propriile sale cărți excelente, Harris citește mult mai mult.
1. „Istoria filosofiei occidentale” de Bertrand Russell
Este unul dintre cei mai mari filozofi ai perioadei sale – un gânditor şi un scriitor cu o gândire remarcabilă. Un exemplu minunat despre cum ar trebui să fie scrisă limba engleză şi o voce care să te ghideze.
2. „Motive şi persoane” de Derek Parfit
Scriitor genial de o inteligenţă extraterestră. O carte profundă si ciudată care-şi manifestă intuiţiile în stanga şi-n dreapta.....
3. „Ultimul cuvânt”de Thomas Nagel
Sunt un mare fan al muncii timpurii a lui Thomas Nagel. Este un scriitor foarte bun, cu o exprimare foarte clară – şi ca stil de comunicare.
4. „Coranul”
Toată lumea ar trebui să citească Coranul... citiţi-l – este mult mai scurt decat Biblia; îl poţi citi într-o săptămană şi vei fi informat în legatură cu doctrinele centrale ale Islamului; acestea sunt prezente în lumea noastra şi ar trebui să ştim adevărul despre ele.
5. „Superinteligenţă” de Nick Bostrom
Cea mai clară carte pe care am descoperit-o, numită „problema de control”- problema construirii nivelelor umane dincolo de inteligenţa artificială pe care o putem controla, despre care putem şti de la început dacă va corespunde intereselor noastre – este cu adevarat o sarcină importantă, pentru că vom ajunge să construim acest lucru din întâmplare, dacă pur și simplu vom continua în aceeasi direcție. Dacă nu putem rezolva această problemă și avem motive întemeiate să credem că mașinile pe care le construim sunt blânde și au comportament previzibil - chiar și atunci când ne depășesc în inteligență cu o mie, un million, sau un miliard de ori mai mare - acest lucru poate fi catastrofal în viețile noastre.
6. „Umilinta: Şi alte eseuri ale Onoarei, Discomfortului Social şi al Violenţei”, de Wiliam Ian Miller
7. „Zborul la Garuda: Tradiția Dzogchen a budismului tibetan”, de Keith Dowman
8. „Eu sunt”, de Nisargadatta Maharaj
9. „Necredinciosul”, de Ayaan Hirsi Ali
10. „Anul Gândirii Magice”, de Joan Didion
11. „Jurnalistul şi Criminalul”, de Janet Malcolm
12. „Sezonul Machete: Ucigaşii din Rwanda”, de Jean Hatzfeld
Completează cu lista cu autori precum Joan Didion, Susan Sontag, Carl Sagan, și Alan Turing, si alte lecturi pe care le consideri interesante.
Articol preluat si tradus de pe Brain Pickings.