13 lectii invatate de 13 antreprenori de succes
Fie pentru ca avem nevoie de confirmarea faptului ca “se poate”, fie pentru a ne motiva, atunci cand dorim sa incepem o afacere ne uitam si in jurul nostru, la cei care au inceput inaintea noastra. Cautam sa vedem cum si de unde au pornit, ce au facut bine, ce au facut gresit. Si, daca stim sa cautam si sa ascultam cu atentie, putem descoperi niste povesti grozave pe care sa le transformam in lectii si experienta.
Am gasit pe blogul bufferapp.com 13 antreprenori de succes care vorbesc despre lucrurile pe care le-au invatat de-a lungul timpului, desi ar fi dorit sa le fi stiut cu 5 ani in urma, atunci cand se aflau la inceput. Credem ca sunt niste lectii utile atat pentru cei care acum se gandesc sa inceapa o afacere noua, cat si pentru antreprenorii cu experienta deoarece vin de la oameni din diverse domenii de activitate:
1. Soraya Darbi, Co-Fondator ZADY si Foodspotting: “Viata, antreprenoriatul si aproape orice altceva reprezinta un maraton, nu un sprint”
2. Brian Clark, CEO Copyblogger Media: “Trebuia ca acum 5 ani sa fi fost mai sigur de content marketing, sa stiu cat de mult va evolua industria.”
3. Nate Kontny, Fondator Draft: “Inovatia este mai simpla decat crezi”(Studiaza ceea ce ai de facut, imparte-l in pasi marunti si elimina din acestia pe parcurs.)
4. Gary Stewart, CEO eDesk: “Nu poti sa multumesti pe toata lumea” (Chiar si cea mai buna echipa, cu cel mai bun produs, va da gres daca piata tintita nu este suficient de mare. O companie trebuie sa se gandeasca la una sau doua probleme pe care vrea sa le rezolve, caci o afacere nu va avea niciodata succes daca incearca sa faca totul pentru toata lumea).
5. Dan Martell, Fondator Clarity.fm: “O afacere de un miliard de dolari incepe cu o decizie” (Singura diferenta intre o afacere de jumatate de milion de dolari si una de zece milioane este o decizie simpla: iti asumi, sau nu, acest risc).
6. Jay Baer, Social Media Strategist, Convince and Convert: “Invata la timp notiunile elementare necesare in domeniul in care activezi” (Daca lucrezi in social media sau in content marketing, de exemplu, trebuie sa ai notiuni de editare foto si videoclipuri. Acestea se folosesc cel mai mult in industrie.)
7. Kristi Hines, Scriitor, Kaikolani: “Gandeste-te la branding din timp” (cand vrei sa creezi un blog, trebuie sa te gandesti din timp daca iti vei folosi propria identitate sau inventezi ceva care sa te reprezinte, avand grija la avantajele si dezavantajele ambelor variante).
8. Adii Pienaar, Fondator, PublicBeta: “Creeaza o lista de e-mail-uri de la inceput”. (Blogger-ul Adii Pienaar nu a construit o lista de e-mail-uri de la inceput si nu a interactionat cu cititorii. Sfatul sau pentru toti care vor sa-si inceapa un blog este sa faca un formular de intregistrare si sa-si construiasca o lista de e-mail-uri.)
9. Rand Fishkin, Fondator, Moz: “Este mai simplu sa construiesti un brand si sa devii cunoscut venind cu o solutie simpla care sa rezolve o problema mare, decat incercand sa gasesti o solutie complexa care sa rezolve mai multe probleme deodata.”
10. Ryan Hoover, Director de produs, PlayHeaven: “Invata de la mentori” (Daca nu cauti sa primesti sfaturi si sa inveti din experientele altora, nu iti folosesti timpul in modul optim si pierzi multe oportunitati).
11. Ben Yaskovitz, Vice-Presedinte, Goinstant: “Produsul sau piata se gasesc mai greu decat am crede” (Este dificil sa gasesti intersectia dintre produsul potrivit si piata).
12. Kate Matsudaira, Fondator, Popforms: “Ai rabdare” (Auzi povesti legate de oameni care fac un profit exagerat de mare pe luna, cu firme care au peste 100.000 de utilizatori imediat ce se lanseaza pe piata. Realitatea este ca majoritatea afacerilor sunt construite pas cu pas. De fapt, o afacere adevarata se cladeste in sapte ani, deci trebuie sa ai rabdare!).
13. Henry Tsai, Yahoo: “Cere ajutor” (Oamenii vor sa te ajute. Cere-le ajutorul si apoi procedeaza la fel.).
Desi se spune ca inveti cel mai bine facand propriile greseli, de multe ori este util sa evitam ceea ce se poate si sa lasam pentru “propria piele” cat mai putin. Poate peste 5 ani o sa te bucuri ca ai citit si ai urmat aceste sfaturi!