fbpx 14 semne ca ai un EQ bine dezvoltat | Learning Network Mergi la conţinutul principal

14 semne ca ai un EQ bine dezvoltat

Atunci cand vorbim despre succes, IQ-ul si etica in munca sunt importante, dar acestea nu sunt singurele care conteaza. Inteligenta emotionala – modul in care ne controlam emotiile – ne poate influenta foarte mult succesul si fericirea.

Daniel Goleman, parintele inteligentei emotionale, este de parere ca “un om inteligent emotional este increzator in fortele proprii si isi urmeaza idealurile, adaptabil si flexibil.” El sustine ca exista cinci compotente ale inteligentei emotionale: constiinta de sine, autoreglarea, motivatia, abilitatile sociale si empatia.

Potrivit huffingtonpost.com, exista 14 modalitati prin care ne putem da seama daca avem sau nu o inteligenta emotionala suficient de bine dezvoltata:

1. Esti curios cu privire la oamenii pe care nu ii cunosti

Iti place sa cunosti oameni noi si sa pui intrebari? Acest lucru denota empatie, parte componenta a inteligentei emotionale.

2. Esti un lider bun

Talentul, etica in munca, ambitia, alaturi de inteligenta emotionala sunt calitatile oricarui lider. Goleman afirma pentru Harvard Business Review ca “inteligenta emotionala este un factor decisiv in productivitatea profesionistilor.”

3. Iti cunosti punctele forte si punctele slabe

O persoana cu inteligenta emotionala este sincera cu ea insasi, isi cunoste calitatile si defectele. “Daca stii la ce esti bun si ai incredere in tine, poti lucra cu acest lucru si vei avea succes.”, sustine Goleman.

4. Stii cand sa fii atent

Abilitatea de a te concentra si de a evita tot ceea ce te distrage de la munca ta este marele secret al inteligentei emotionale. “Capacitatea de a te concentra la teme in timpul scolii, puterea de a abandona jocul pana termini ce ai de facut, in copilarie, iti arata daca vei avea sau nu succes pe plan financiar la maturitate. Astfel, iti poti invata copiii sa ramana atenti la ceea ce au de facut.”, considera Goleman.

5. Cand esti suparat, stii cauza

Un aspect important al auto-cunosterii este capacitatea de a recunoaste de unde provin emotiile, de a le recunoaste atunci cand apar si de a sti, atunci cand esti suparat, care este cauza. Persoanele inteligente emotional isi analizeaza emotiile si efectul pe care acestea il au asupra lor.

6. Te intelegi cu multe persoane

A avea relatii care sa te implineasca este un semn al inteligentei emotionale”, afirma Goleman.

7. Vrei sa fii o persoana cu moralitate

Daca esti o persoana care isi doreste sa actioneze conform unor principii etice puternice, atunci probabil ai un nivel de EQ ridicat.

8. Ii ajuti pe cei din jurul tau

Este bine ca, din cand in cand, sa nu te mai gandesti la tine si sa-i ajuti si pe cei din jurul tau. Compasiunea este o componenta cruciala a EQ.

9. Poti citi limbajul corpului unei persoane

Abilitatea de a deduce cum se simt ceilalti dupa expresia fetei lor este o alta parte importanta a EQ.

10. Treci peste un esec cu usurinta

Oamenii care au un coeficient de inteligenta ridicat stiu ca cel mai important lucru este sa mergi mai departe, indiferent de obstacole sau de esecuri. Acestia privesc esecul ca pe un dar, fiind recunoscatori pentru acesta, invatand din greseli si trecand repede mai departe.

11. Judeci corect caracterul unei persoane

Intuitia ta nu da niciodata gres!

12. Ai incredere in gusturile tale

Daca ai incredere in tine si in emotiile tale, nu ai niciun motiv sa nu iti asculti vocea interioara care iti spune incotro sa mergi.

13. Intodeauna te-ai motivat singur

In copilarie erai ambitios si muncitor, chiar daca nu primeai vreo recompensa? Daca te motivezi singur si iti indrepti atentia si energia pentru a-ti urmari idealurile, probabil ai inteligenta emotionala. 

14. Stii cand sa spui Nu

Oamenii care au inteligenta emotionala pot tolera stresul mai usor, isi controleaza emotiile si stiu cand sa spuna “nu” unor lucruri pe care nu vor sa le faca.

Inteligenta emotionala este o calitate de baza in viata oricarei persoane. Aceasta se dezvolta inca din copilarie, pe tot parcursul vietii.

Mai multe despre importanta inteligentei emotionale si modul in care aceasta se poate dezvolta puteti citii in cartile lui Daniel Goleman si pe blog-ul sau, danielgoleman.info

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.