2017: CODECS imbina trainingul in sala cu cel online
L.N: Cu ce ganduri pasiti in 2017?
Razvan Sisu: 2017 va fi un an al schimbarilor si al perfomantei! Ca in fiecare an ne dorim sa ne pastram pozitia de lideri de piata in domeniul educatiei manageriale, pozitie de care nu vrem sa ne desprindem de mai bine de 20 de ani. Asadar, scopul nostru pe 2017 ramane livrarea de programe de pregatire profesionala de excelenta atat in domeniul business, cat si in sectoare adiacente, un bun exemplu fiind traininguri si workshopuri de soft skills sau financiare.
L.N: Ce trenduri se contureaza in L&D in 2017?
R.S: Sectorul Learning and Development este unul intr-o continua schimbare iar CODECS, fiind pe piata din 1993, a putut anticipa trendurile, avand o imagine clara a nevoilor pietei in aceasta directie.
Ca si in anii trecuti, se poate observa o tendinta spre sectorul online, lucru datorat noii generatii de tineri mult mai adaptativa din acest punct de vedere. Pe langa aceasta tendinta spre digitalizare, angajatorii imbratiseaza mai degraba ideea de workshop, in asa fel incat participantii sa imbine utilul cu placutul, creativitatea cu complexitatea generate de catre sesiunile de training.
L.N:Este trainingul in sala pus in pericol de mediul online?
R.S: Este o intrebare buna, insa cred ca vorbim de doua idei total diferite, de fapt de doua tipologii diferite de participanti si cursuri - reiterand, exista un trend spre sectorul online, insa nu putem vorbi de faptul ca acesta "ameninta " in vreun fel pozitia trainingurilor livrate in mod traditional "face to face". Diferentierea se face in momentul in care vorbim despre tipul de training. Spre exemplu, e dezirabil ca traininguri precum cele de negociere sau public speaking sa se desfasoare face to face, persoanele care se inscriu la acest gen de sesiuni dorind totusi atat o experienta teoretica cat si una practica. Acelasi lucru se intampla si in segmente de nisa, si aici ne referim la trainingurile pe metodologii de proiect Lean Six Sigma, Agile, Scrum, unde vorbim de un grad ridicat de complexitate. Insa ideal este sa gasesti o cale de mijloc, motiv pentru care CODECS imbina deja ambele tipuri de training in cadrul programelor sale: cursantii participa atat la tutoriale in sala dar au si posibilitatea de a lua parte la sesiuni de aplicatii si consiliere online pe platforme web dedicate.
L.N: Cum va asteptati sa fie cursantul ideal in 2017?
R.S: Cursantul ideal este stie ce vrea, este in primul rand DETERMINAT. El isi doreste atat dezvoltarea unor abilitati care sa-i aduca beneficii in plan personal dar si certificari nationale sau internationale care sa-i aduca o mobilitate pe piata de munca din Romania sau din afara. Tendintele sunt accentuate de millennials – acestia schimba registrul traditional in care se desfasoara instruirea si dezvoltarea personala. Pentru Millennials dezvoltarea personala sau instruirea sunt primele beneficii cautate pe piata muncii, iar asta il face cursantul ideal pentru 2017
L.N: Care sunt caracteristicile cursurilor ideale in 2017?
R.S: Le putem caracteriza in cateva cuvinte: flexibilitate, caracter practic si aplicabilitate imediata a cunostintelor in aria respectiva de dezvoltare. Incet incet ne indreptam spre micro learning, spre customizarea trainingurilor si dedicarea lor unor teme punctule si asta nu doar in online cat si in trainingul clasic.
L.N: Are nevoie piata de L&D de inovatie? De ce anume?
R.S: Orice piata are nevoie de inovatie, cu atat mai mult domeniul educational, fara de care nu putem evolua. Diferiti factori externi si interni produc schimbari pe piata muncii, in relatiile internationale, apar noi cerinte in sectorul de business, exista o nevoie continua de dezvoltare a abilitatilor manageriale. Toate aceste aspecte ne duc catre o nevoie continua de inovatie pe segmentul learning and development, asa incat CODECS isi propune sa creeze strategii care sa fie aliniate cu aceste schimbari existente in era tehnologiei.
L.N: Care sunt principalele programe pe care le vei promova in 2017?
R.S: CODECS va continua cele directiile cu care s-a consacrat in cei 23 de ani de activitate, mai exact portofoliul Business School, unde regasim programe extensive de training de Management general, Managementul Proiectelor, Management Operational, Managementul Vanzarilor. De asemenea vom sustine cursantii in pregatirea aprofundata necesara sustinerii unor exemene certificate international, un exemplu in acest sens sunt Lean Six Sigma, PMP, Agile si SCRUM.
Razvan Sisu este Director Business Development CODECS.