fbpx 21 DE SFATURI PENTRU NOII ANGAJAȚI (II) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

21 DE SFATURI PENTRU NOII ANGAJAȚI (II)

Felicitări! Tocmai ți-ai găsit un nou loc de muncă. Bucuros, dar poate și un pic speriat? E absolut firesc, necunoscutul reprezintă o adevărată provocare, nu există prea multă predictibilitate în zona aceasta. Dar, din fericire, există... soluții - nu puține la număr - prin care poți să contracarezi imprevizibilul, să domini necunoscutul și să pornești cu dreptul în noua ta aventura profesională. Știi cum se spune: Lucrul bine început este pe jumătate făcut. Așa că mai jos găsești 21 de reguli pentru un început de bun augur: 

Citeste prima parte aici!

8. Clarifică așteptările

Cel mai bine este să știi de la început în ce anume va consta misiunea ta și să te asiguri că timpul și eforturile tale nu vor fi irosite. Alcătuiește, împreună cu managerul tău, o listă de obiective și responsabilități și stabilește termenele de finalizare. Interesează-te care sunt prioritățile, care este frecvența cu care trebuie să raportezi statusul proiectelor și în ce mod îți va fi evaluată performanța. Oferă feedback realist asupra asteptărilor managerului - nu promite ceea ce nu ești sigur că poți îndeplini. Dă-i de înțeles șefului că dorești follow-up pe marginea problemelor discutate, în caz că vei mai avea nevoie de lămuri sau dacă te vei confrunta cu dificultăți.

9. Fă mai mult decât ți se cere

În primele zile, așa cum este și firesc, ți se vor atribui volume mici de lucru. După ce îți termini sarcinile și când te simți pregătit să îți asumi mai mult, e bine să demonstrezi inițiativă și să soliciți misiuni suplimentare. Odată ce știi că stăpânești sarcinile de bază, nu ezita să treci dincolo de fișa postului. Evită mentalitatea „nu e treaba mea”! Știi bine că într-o familie, replici de genul „nu e treaba mea să gătesc, să fac curățenie etc” deteriozează relațiile și tind să-l transforme pe celălalt într-un fel de sclav. Într-o organizație, același tip de abordare va afecta serios munca în echipă și va periclita performanța.

Dovedește spirit voluntar, colaborează cu oameni din alte departamente, împărtășește idei valoroase care contribuie la progresul organizației și al tău personal. Vei avea șansa să câștigi experiență, să îți etalezi talentele, să îți deschizi drumul spre o promovare și să îți accelerezi traiectoria profesională. Acum, poate că te întrebi în sine: Dacă dau mai mult decât mi se cere, nu voi crea un precedent, nu se va profita de mine? Permite-ne să formulăm altfel: Dacă nu dai mai mult, nimeni nu te va observa și talentul tău va fi irosit.

10. Învață din greșeli

O greșeală nu este sfârșitul lumii. Greșelile sunt firești și inevitabile, mai ales atunci când ești începător. Vorba lui Einstein, dacă nu ai făcut niciodată o greșeală înseamnă că nu ai încercat niciodată nimic nou. Este important să înțelegi că greșelile sunt o sursă fundamentală de învățare. Angajații noi nu prea sunt obișnuiți să primească feedback constructiv și au tendința de a reacționa defensiv la astfel de critici. Nu te împacienta, trece greșelile în categoria experiență, lasă-le în urmă și mergi mai departe! Ai grijă doar să nu repeți greșeala, dacă tot greșești, fă măcar o greșeală nouă! :)

11. Fii om de echipă

Succesul tău, atât la nivel profesional, cât și în celelalte sfere ale vieții , nu depinde doar pe propriile eforturi, ci și de eforturile colaboratorilor/partenerilor tăi. Creșterea ta profesională depinde de cât de bine reușești să îți duci la îndeplinire proiectele - iar proiectele sunt adesea activități de echipă. Când vine vorba de misiuni complexe, echipele sunt superioare indivizilor, datorită schimbului de idei și cunoștințe, precum și grație noilor cunoștințe generate prin colaborare. Unde-s doi, puterea crește, nu? Odată ce ai înțeles că echipa este vehiculul tău spre succes, va trebui să cauți modalități de a integra cu adevărat în echipă. Încearcă să-ți cunoști colegii, să le înțelegi personalitatea, capacitățile lor unice, așteptările și obiectivele lor. Tratează-i pe toți în mod egal, apreciază-le punctele-forte și fii receptiv la ideile și propunerile lor. Atunci când lucrezi în echipă, este important să-ți lași deoparte ego-ul și să te concentrezi asupra binelui comun. Învață să faci și compromisuri: lupta pentru detalii insignifiante este contra-productivă și nu face decât să îți împiedice creșterea profesională și performanța.

12. Recunoaște - public - meritele celorlalți

Nu căuta doar modalități de „auto-promovare”, lasă-i și pe alții să iasă în evidență! Așa cum afirmam mai sus, într-o echipă, succesul individual este posibil datorită efortului colectiv. Aplaudă ideile, inițiativele și realizările colegilor tăi. Ideile colegilor ar putea deveni sursă de inspirație pentru proiectele tale viitoare. Apreciază-le în mod public meritele. Nu ai nimic de pierdut dacă folosești din când în când pluralul modestiei, dimpotrivă: vei câștiga bunăvoința tuturor, sprijin pentru eforturile tale și recunoașterea propriilor tale contribuții. Astfel de atitudini colegiale creează un mediu de susținere în care încrederea și devotamentul reciproc sunt norma, nu excepția.

13. Evită bârfa

Bârfa de la birou – e atât de ușor să te lași prins în tentaculele ei... Locul de muncă, la fel ca orice alt mediu social, din păcate, este plin de zvonuri, bârfe și intrigi. Și, mai ales atunci când ești nou-venit, ferește-te să intri în vreo clică: tu vei pica drept țap ispășitor. Doar nu vrei ca imaginea să-ți fie asociată cu „oile negre”, să-ți faci dușmani și să pierzi încrederea și respectul colegilor. În plus, tu ești aici pentru un scop mult mai înalt: chiar nu ai timp să te concentrezi pe lucruri mărunte, ai o carieră de construit. Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută despre oameni, spunea Eleanor Roosevelt. Tu din ce categorie îți place să crezi că faci parte?

14. Informează-ți șeful

Șeful tău este cea mai apropiată resursă și cel mai valoros aliat de la locul de muncă. Managerul nu îți poate însă citi – întotdeauna  :) – gândurile și, în plus, este o persoană ocupată – așadar, nu-ți poate ști exact nevoile, problemele și grijile. În primele zile, trebuie să te străduiești să stabilești o relație cu șeful tău: ai grijă să programezi întâlniri regulate pentru a-i aduce la cunoștință progresele înregistrate, problemele cu care te confrunți etc. și pentru a-i solicita sprijin și îndrumare, dacă este necesar. Informațiile pe care le obții de la manager îți vor accelera procesul de învățare și de integrare în echipă și în organizație. De asemenea, inițiativa ta de comunicare va transmite un mesaj de transparență și încredere.

(VA URMA)

Citeste partea a treia aici!

Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.