6 lucruri care dau rezultate atunci cand lucrezi de acasa
Atunci cand lucrezi de acasa cheia succesului este automotivarea. Este esential sa gasesti resurse pentru a trece peste toate obstacolele care pot aparea.
In zilele noastre sunt din ce in ce mai multe oportunitatile de a lucra de acasa.
Si asta nu implica doar activitati de network marketing sau sa fii mama full time, cum imi place mie sa spun. Poti fi redactor de carte sau la o revista, poti fi arhitect sau designer, chiar poti avea o mica afacere sau poti fi maseoza- regulile care iti asigura succesul sunt aceleasi. Fie ca esti propriul tau angajat, fie ca lucrezi pentru altcineva, in general te lovesti de aceleasi obstacole. Acum multi ani, cand am inceput propria mea afacere m-am confruntat cu dificultatile lucrului de acasa, dar m-am si bucurat de privilegii cum ar fi acela de a putea incepe diminetile cu o cana fierbinte de cafea pe care poti sa o savurezi indelung fara a fi nevoita sa te desprinzi de pijamalele calduroase pentru a merge spre birou. La inceput mi-a fost greu sa ma obisnuiesc si bineinteles a trebuit sa trec peste toate obstacolele si peste toate greselile pe care le faci atunci cand lucrezi de acasa. Intre timp am invatat sa trec peste obstacole si va impartasesc si voua secretele mele pentru a ma organiza eficient cand lucrez de acasa.
Chiar daca lucrezi de acasa este necesar sa iti creezi un „loc de lucru”, in care sa ai toata dotarea tehnica de care ai nevoie. Biroul de acasa poate fi mai cald decat un birou oficial, dar trebuie sa il pastrezi cat mai departe de ceea ce inseamna viata de acasa si sa ai cat mai putine lucruri care sa iti distraga atentia de la ceea ce muncesti.
Urmatorul lucru important este sa iti stabilesti un program de lucru. Un orar cat mai riguros te ajuta sa ai rezultate mai bune in acelasi interval de timp. Lasa-ti si pauze pentru a nu te simti supra aglomerat/a. Una dintre greselile pe care o poti face atunci cand lucrezi de acasa este ca poti sa ajungi sa lucrezi prea multe ore. Atunci cand lucrezi intr-un birou exista un semnal clar cand programul s-a terminat- colegi care pleaca, afara se intuneca... Acasa, timpul are alta dimensiune. Daca nu ai programata o intalnire cu prietenii seara si stai singur/a poti sa te trezesti ca lucrezi deja de peste 12 ore. Mai ales atunci cand lucrezi „cu spor”, poate fi dificil sa decizi ca trebuie sa inchei ziua de lucru.
Punctul critic este capacitatea de a te automotiva. La birou ai un sef si colegi are te ajuta sa te motivezi. Acasa esti tu singur/a si trebuie sa inveti sa te mobilizezi pentru a avea succes.
Mentine o atitudine profesionala. Daca lucrezi cu clienti, trebuie sa ai acelasi standard profesional cand raspunzi la telefon sau la email-uri. Atunci cand lucrezi de acasa cel mai adesea adopti o tinuta mai confortabila (este unul dintre privilegii). Dar atunci cand interactionezi cu clientii trebuie sa pastrezi tinuta de business- te va ajuta sa nu lasi loc indoielilor ca munca de acasa este mai putin valoroasa decat cea dintr-un birou.
In cazul in care ai in ingrijire copii, sau un sot, gandeste-te serios sa iti gasesti un ajutor pentru treburile casnice. De multe ori este greu sa dai rezultatele pe care ti le doresti daca la fiecare sfert de ora gandul iti zboara la indatoririle casnice. Nu iti lasa sotul sa subestimeze valoarea muncii de acasa. Treburile casnice trebuie in continuare impartite in mod egal. Faptul ca muncesti de acasa nu inseamna ca ai mai mult timp.
Nu te angaja in prea multe activitati voluntar. In general oamenii isi imagineaza ca a lucra de acasa inseamna mai mult timp si vin cu tot felul de cereri- sa iei colete de la posta pentru ei, sa rezolvi niste acte, sa ai grija de copii pentru o ora sau doua in timpul zilei. Este natural sa vrei sa iti ajuti prietenii si familia, dar trebuie in acelasi timp sa ii faci sa inteleaga ca daca lucrezi de acasa ai aceleasi obligatii zilnice ca atunci cand ai avea un serviciu.
Aceste lucruri m-au ajutat sa ma organizez si sper sa va fie si voua de folos. Lucrul cel mai important pe care trebuie sa il invatati este ca munca voastra de acasa are nevoie de aceeasi atentie si dedicatie ca munca de la serviciu. Spor la lucru si nu uitati sa va faceti si timp liber!