De ce Agile HR?
Provocări în activitatea profesională a departamentelor de HR
În contextul schimbărilor constante din mediul profesional, departamentele de resurse umane se confruntă cu o serie de provocări, de la retenția angajaților pe termen lung, la adaptarea la noile tehnologii și organizarea de programe de training. Vestea bună este că există un sprijin în îndeplinirea tuturor acestor responsabilități, reprezentat de metodologia Agile, care poate fi adaptată departamentului de HR, cu scopul eficientizării și schimbării modului de lucru. Sună prea general? Hai să vedem dacă în compania în care lucrezi e nevoie de o schimbare.
Problemele de mai jos îți sună familiar?
- Livrabile slabe din punct de vedere calitativ;
- Lipsa asumării responsabilității („nu e treaba mea”);
- Lipsa angajamentului;
- Lipsa concentrării;
- Probleme la nivel de comunicare;
- Pierderea informației;
- Lipsa unor estimări realiste;
- Lipsa unei viziuni;
- Mentalitatea de tip silos, în detrimentul unei culturi organizaționale.
Dacă în activitatea profesională te confrunți cu cel puțin trei dintre aceste probleme, e timpul să-ți schimbi mentalitatea, atât la nivel personal, cât și la nivel organizațional.
Cum am ajuns aici?
În contextul actual de business, structura organizațională a companiilor are în centru diviziunea muncii. Această structură profesională ierarhică a fost o soluție eficientă în trecut, dar rămâne o abordare tradițională, neadaptată cerințelor profesionale din prezent.
Ce e de făcut, deci? Mindset-ul angajaților trebuie schimbat pentru a determina o nouă cultură organizațională definită de spiritul inovator. Iar metodologia Agile implică exact acest lucru: o abordare care favorizează și încurajează schimbarea, într-un context profesional în care totul evoluează cu rapiditate, iar profesioniștii trebuie să găsească soluții pentru a eficientiza activitatea de zi cu zi.
Așadar, la întrebarea „cum facem față schimbărilor alarmante din mediul de lucru actual?”, răspunsul este „fiind Agile”. Transformarea agilității organizaționale ar trebui să fie un obiectiv al fiecărei companii. Din cauza valului de schimbări, departamentele de resurse umane trebuie să își adapteze misiunea și principiile și să se ghideze în activitatea lor profesională după valori precum spiritul inovator, rapiditatea și colaborarea. Mai mult, pot fi chiar ei cei care determină schimbarea la nivelul întregii companii.
Dar pentru că imitarea nu este o soluție eficientă, cel puțin nu la nivelul mentalității, specialiștii de resurse umane pot apela la conceptul de Agile Manifesto, aplicat în zona de HR.
Ce nu implică noțiunea de Agile?
Agilitatea nu se referă la procese, contrar așteptărilor. „Spune-mi ce să fac și fac” este un tip de mentalitate care blochează dezvoltarea, atât pe plan personal, cât și profesional. Fiecare angajat ar trebui să își găsească de ce-ul? și să-și dea seama cum poate fi aliniat cu de ce-ul? companiei. Totodată, conceptul de Agile nu se referă la întâlnirile zilnice sau la rutina întâlnirilor în general.
Cum implementăm mentalitatea Agile în departamentele de Resurse Umane?
Să luăm lucrurile pe rând. În primul rând, trebuie să adoptăm o nouă modalitate din punct de vedere al organizării activității profesionale: sprinturile. Această schimbare poate implica o schimbare la nivelul întregii structuri organizaționale, care nu se poate rezuma la o imitare a altei companii, ci trebuie să fie determinată de o înțelegere profundă a culturii organizaționale a firmei respective.
Structura organizațională clasică, care include recrutare, evaluare, dezvoltare profesională, operaționalizare, ar trebui înlocuită cu echipe Agile interfuncționale și independente din punct de vedere organizatoric, echipate cu toate abilitățile necesare îndeplinirii obiectivelor profesionale setate.
Una dintre valorile esențiale practicate în orice companie ar trebui să fie șansa de a greși, mindset-ul, susținut de procedurile setate corespunzător.
Profesioniștii din departamentele de HR trebuie să aplice practicile Agile
Practicând metodologia Agile de mult timp și organizând frecvent training-uri pentru a o implementa în diferite companii, interacționez din ce în ce mai des cu membri din departamentele de HR. Atât în companii, cât și în cadrul diferitelor evenimente, se întâmplă deseori să purtăm conversații care se transformă în scurte training-uri Agile: trailer pentru un proces complex. Le povestesc despre experiența mea cu metodologia Agile în zona de HR și despre modul în care poate fi aplicată în sarcinile lor zilnice.
Sunt diferite modalități de abordare a metodologiei în procesele de resurse umane: recrutare, evaluare, dezvoltare profesională, coaching. Echipele de resurse umane se transformă și se reinventează în parcursul lor spre a deveni Agile.
De ce departamentele de HR joacă un rol esențial în spiritul Agile al companiei?
Inovația începe întotdeauna cu oamenii cei mai deschiși la nou din fiecare departament. Există medii de lucru în care inovația vine în general din exteriorul companiei, de exemplu în cazul medicilor, contabililor, etc. În cazul companiilor în care schimbarea este posibilă din interior, există totuși oameni care sunt reticenți la nou, blocând implementarea metodologiei Agile.
Cine determină, deci, schimbarea în aceste companii? Departamentele de resurse umane, care pot transmite pe orizontală spiritul inovator: valorile, principiile companiei, misiunea, ținând cont de faptul că acestea trebuie să fie adaptate metodologiei Agile și angajaților companiei. Și mindset-ul departamentelor de HR trebuie schimbat și adaptate noilor cerințe, pentru a avea un avantaj competitiv în raport cu celelalte firme din mediul de business. Astfel, rolul departamentelor de HR este esențial în adoptarea principiilor și valorilor Agile.
Pe scurt
Membrii departamentelor de HR trebuie să devină Agile, atât în mentalitate, cât și în sfera operațională. În prezent, metodologia Agile reprezintă un avantaj competitiv. În scurt timp, va deveni o necesitate. Agile implică mai mult decât o serie de practici: valori și principii adaptabile fiecărui domeniu de lucru. Departamentele de HR sunt cele care pot face schimbarea posibilă, oferind un context pentru transformarea Agile a companiei din care fac parte.