Ai primit un raspuns negativ dupa interviu. Ce faci?
Înainte de a stabili strategia de reactie la raspuns, trebuie sa punem accent pe importanta feedback-ului, indiferent de natura lui, pozitiv sau negativ.
Faptul ca ti se ofera un raspuns negativ nu inseamna ca a fost ceva in neregula cu tine (nu aceasta este regula).
Motivele pot imbraca diverse forme:
- poate ca nu te-ai potrivit structurii echipei sau culturii organizationale
- poate ca asteptarile tale salariale au depasit bugetul clientului
- poate ca planurile tale de cariera nu corespund cu ceea ce iti poate oferi compania angajatoare
- candidatura ta nu a intrunit toate cerintele angajatorului
- sau poate pur si simplu nu a existat acea chimie intre tine si restul echipei / seful ierarhic superior.
Indiferent de cele enuntate (enumerarea nu este exhaustiva), ideal ar fi sa ceri detalii cu privire la motivele respingerii pentru ca un feedback constructiv, fie el si de natura negativa, te va ajuta sa te repozitionezi si sa vezi exact ce nu a fost in regula sau unde trebuie sa mai lucrezi pentru a-ti imbunatati modul de prezentare.
Ca reactie la un raspuns negativ, este recomandat sa lasi deschise caile comunicarii cu compania respectiva pentru ca nu se stie niciodata cand veti mai fi din nou in contact. Poate peste o anumita perioada compania se va dezvolta, poate va crea un nou post, etc., existand astfel posibilitatea de a relua discutiile de cooperare.
De cele mai multe ori, nemultumirea candidatilor vine din faptul ca fie nu primesc raspuns deloc, fie raspunsurile nu sunt motivate. Frustrarea lor este de inteles cu atat mai mult cu cat este dificil sa te autoapreciezi daca nu primesti o reactie motivata in urma unei discutii. Volumul foarte mare de candidaturi primite impiedica, din pacate, fara a fi o scuza, multi angajatori sa fie in postura in care raspund tuturor candidatilor.
Insa chiar si in situatia in care nu ai primit o motivatie clara, este extrem de important sa dovedesti o atitudine pozitiva si profesionista indiferent de raspunsurile pe care le primesti de la angajatori/ companii de recrutare pentru ca repet, ele nu pun un stigmat pe candidatura respectiva. Pur si simplu poate nu a fost momentul oportun, poate ne-am regasit intr-una din situatiile mai sus mentionate sau poate altcineva a fost mai bun decat tine.
Traim intr-un context de piata foarte concurential in care lupta pentru un job este acerba, iar candidatii trebuie sa aiba diplomatia si deschiderea necesara in a-si crea si pastra un networking de calitate.
Autor: Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.
Va invitam sa cititi aici si alte articole ale agentiei de recrutare ABC Human Capital.