fbpx Anxietatea la locul de munca | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Anxietatea la locul de munca

Starile de anxietate, insotite sau nu de atacuri de panica, debuteaza adeseori la locul de munca. Multe dintre persoanele pe care le-am tratat de-alungul timpului au vorbit despre locul de munca si despre influenta lui in declansarea sau alimentarea starilor de anxietate.

Un factor important este timpul de lucru, timp care, in zilele noastre ajunge adeseori la 10, 12 sau chiar mai multe ore. Un astfel de program pe o perioada indelungata duce la suprasolicitare, la surmenaj, ceea ce se traduce in scaderea posibilitatilor de adaptare psihice, fizice si emotionale, in slabirea mecanismelor de aparare. Aceasta duce la randul ei la dificultati in indeplinirea sarcinilor de serviciu, in abuzul de stimulente si substante (cafea, energizante, cola, tigari etc.) facut in incercarea de a compensa scaderea capacitatilor cognitive (atentie, concentrare, memorie). Pe acest fond apare teama de a nu putea indeplini sarcinile (teama de esec), teama de concediere (anxietate de separare) etc. De aici pana la declansarea unei tulburari de anxietate sau atacuri de panica nu mai este decat un pas.

Un program de lucru lung are si un alt efect: face aproape imposibila existenta vietii personale (sociale, familiale), in care sa se desfasoare alte activitati, menite sa descarce tensiunile/frustrarile acumulate, sau sa relaxeze si sa implineasca pe alte directii. Lipsa echilibrului intre viata profesionala si viata familiala sta adeseori la baza problemelor familiale, personale, sociale, profesionale sau de sanatate.

Un alt factor este mediul de lucru in sine (colegi, loc, conditii efective) care poate crea o stare de disconfort, de neplacere, de frustrare sau chiar suferinta. Desfasurarea unei activitati neplacute, supraincarcarea cu sarcini ce parca nu se mai termina pot duce la stari de anxietate.

Sedintele, dezbaterile publice, prezentarile de teme sau proiecte in fata sefilor, colegilor, clientilor sau unui public care s-au desfasurat neplacut in trecut (critici in public), sau au avut urmari neplacute  pot declansa stari de anxietate de performanta sau pot activa fobia sociala a unor persoane. Situatia de a fi pus sa vorbesti in public nu este confortabila pentru destui oameni si activeaza teama acestora de a nu se face de ras/rusine, de a nu se bloca etc.

Acumularea starii de anxietate duce adeseori la declansarea atacurilor de panica, eveniment strans legat de ideea de a nu se face de ras in fata colegilor, de a nu-si pierde pozitia sau autoritatea in fata acestora.

Din pacate, de destule ori, din lipsa culturii si educatiei, starile de anxietate si atacurile de panica sunt vazute ca o boala psihica, iar persoana, ca fiind bolnava psihic. Atitudinea fata de persoanele in cauza atat din partea unor sefi sau a unor colegi este rece si rigida si nu face decat sa complice situatia. Persoanele in cauza se tem adeseori sa recunoasca starile pe care le au caci considera aceasta un act de slabiciune si aceasta le activeaza teama de inferioritate si de respingere.

Solutii exista si merg de la discutii deschise cu sefii si colegii, dezbaterea situatiilor care cauzeaza stari de anxietate in locurile de munca respective, pana la psihoterapie individuala sau organizarea de workshopuri cu centrarea pe problemele existente si scaderea sau inlaturarea anxietatii cauzate de locul de munca sau activitate.

Pentru unele persoane, daca schimbarea conditiilor de la locul de munca nu este posibila, solutia poate merge pana la schimbarea lui. Inlaturarea unei situatii care provoaca suferinta persoanei este o solutie care tine de mijloacele de aparare sanatoase ale fiecaruia.

Companie
Categorie

Pregatire profesionala
Curs postuniversitar: Curs de sexologie – Facultatea de medicina Bucuresti, promotia 2012... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.