Asteptari adaptate si alegeri responsabile
Indiferent ca sunteti CEO, manager sau angajat va invit sa meditati cateva momente si sa analizati ce va supara, ce va nemultumeste in prezent, in viata dumneavoastra personala sau la birou. Este vorba despre bani ? Rezultatele pe care le-ati produs in 2009 sunt mult prea mici, furnizorii nu va platesc la timp, nu aveti contracte noi care sa va asigura continuitatea muncii. Relatia cu partenerul de viata nu mai este ce-a fost? Descoperiti ca sunteti prea stresat/a, nu mai aveti timpul necesar pentru cei dragi. Si asa mai departe.
Care este sursa acestei nemultumiri sau suparari? Pe cine invinuiti, pe cine considerati responsabil pentru situatia in care va aflati? Este o persoana, o organizatie, un sistem, o conjunctura?
Indiferent la ce raspuns ati ajuns, luati in considerare urmatoarea varianta. In multe cazuri, ceea ce sta la baza supararilor noastre sunt niste asteptari neimplinite.
De exemplu: v-ati asteptat ca piata sa se redreseze mai repede sau volumul vanzarilor sa fie suficient de mare incat sa puteti acoperi o achizitie pe care ati facut-o recent sau v-ati asteptati ca macar in aceste conditii angajatii sa fie mai implicati, sa contribuie la rezultatele firmei intr-o masura mult mai mare decat o faceau inainte. Sau orice altceva.
Meditati acum la faptul ca motivul supararilor dumneavoastra as putea fi niste asteptari neimplinite. In ce masura ati adaptat nivelul asteptarilor profesionale si personale la situatia curenta economica sau sociala? Cat de des consultati situatia pietei pentru a modifica cifra profitului estimat? Chiar daca faceti toate aceste lucruri, in ce masura sunteti dispusi sa va modificati asteptarile personale? Cele cu privire la finantele dumneavoastra, la achizitii, proiecte de case care sunt blocate? In ce masura luati in considerare stresul la care este supus zilnic partenerul dumneavoastra de viata si asteptarile dumneavoastra la sfarsitul zilei (atentie, afinitate, blandete, calm)?
Va invit sa mergem un pas mai departe. Odata cu modificarea unei asteptari este necesar sa va asumati responsabilitatea acestei modificari. Daca veti cadea in capcana de a va modifica asteptarile “din cauza lui X” sau “pentru ca nu am alta varianta” suferinta nu va disparea. Pentru ca veti inlocui asteptarea neimplinita cu victimizarea, care cauzeaza la randul ei suferinta. Prin urmare este necesar sa va asumati responsabilitatea deciziilor din viata indiferent in ce masura sunt ele influentate de exterior, de cauze obiective. In acest fel veti a fi conectati cu realitatea intr-un mod puternic, fara acuze, suparari sau victimizari.
O investitie de 5 minute in acest exercitiu va poate aduce anularea unora dintre cele mai mari suparari din viata dumneavoastra. Este insa nevoie sa aveti disponibilitatea si rabdarea de a medita la subiecte de acest gen. Nimeni nu va poate lua o astfel de povara de pe umeri. Cineva foarte destept a spus odata ca “suferinta este optionala”. Sunt ferm convinsa de acest lucru. Este o alegere a fiecaruia. Eu va invit sa alegeti pacea si linistea sufleteasca chiar si atunci cand e furtuna afara.