Campioni ai Planetei – elevii și profesorii români, provocați să ia parte la un proiect global
În România și în lume se trece printr-o perioadă fără precedent, primind o lecție pentru care nu avem prea mult exercițiu: solidaritatea. Este important ca acum să înțelegem și să reflectăm la lucrurile mici care pot face diferența și care pot aduce o îmbunătățire atât țării, cât și întregii planete.
Din 2015, Națiunile Unite ne îndeamnă să acționăm asupra celor mai mari probleme mondiale expuse și în Agenda 2030 prin Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie să îi pregătim pe tineri pentru PREZENT - la care nu de mult timp făceam referire ca la acel „viitor incert”. Noi competenţe şi cunoştinţe sunt necesare. Perspectiva, gândirea critică, curajul de a acţiona, accesul la servicii de sănătate și respectarea drepturilor umane, consumul responsabil de resurse sunt doar câteva dintre elementele pe care orice copil şi tânăr care va influenţa direcţia noii societăţi, trebuie să le cunoască/practice.
Elevii și Profesorii – provocați să devină Campioni ai Planetei
Campioni ai Planetei este concursul realizat de către Fundația Noi Orizonturi în parteneriat cu LIDL Romania prin care se creează un context pentru învățare relevantă și acțiuni concrete, chiar și de acasă. Proiectul este dedicat elevilor și profesorilor din țară și se desfășoară în această primăvară.
Pornind de la cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă (O.D.D.) identificate ca prioritare anul acesta, Fundația Noi Orizonturi împreună cu Lidl România provoacă profesorii și elevii să creeze soluții practice direct de la ei de acasă pe unul dintre subiectele:
ODD 3 – Sănătate și bunăstare – Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă.
ODD 4 – Educație de calitate – Garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți.
ODD 10 – Inegalități reduse – Reducerea inegalităților în interiorul țărilor și de la o țară la alta.
ODD 11 – Orașe și comunități sustenabile – Dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile.
Cum pot elevii deveni Campioni ai Planetei?
Elevii sunt provocați să facă o mică schimbare în viața lor pentru a contribui la cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă și să conecteze ceea ce au învățat la școală cu informații și subiecte discutate la nivel mondial. Aceștia pot scrie un articol, filma un vlog, înregistra un podcast sau crea un prototip, anunță organizatorii pentru ca acești elevi să fie un exemplu, o inspirație pentru alți elevi care să contribuie la bunăstarea planetei.
Cum pot profesorii inspira și alți profesori?
Profesorii din orice nivel de școlarizare sunt invitați să propună planuri de lecție care să ajute elevii să „vadă” conexiunea între ceea ce se învață la orele de curs și contribuția la unul dintre cele 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă.
Data limită de înscriere a propunerilor atât pentru profesori, cât și pentru elevi este 15 mai 2020, ora 20.00, iar toate detaliile legate de înscrierea în cadrul campaniei Campioni ai Planetei pot fi găsite pe site-ul oficial: www.noi-orizonturi.ro/campioni-ai-planetei
Despre organizatori
Fundația Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 40.000 de copiii și tineri. Am format în programe de lungă durată peste 1.200 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe www.noi-orizonturi.ro.
Lidl România este o companie internațională care din 2011 are promisiunea de a oferi zilnic românilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preţ, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente. În calitate de companie internațională, Lidl România își asumă responsabilitatea - nu doar pentru un rezultat economic bun, ci și în raport cu resursele mediului înconjurător, în raport cu angajații, comunitățile în care sunt prezenți și mediul economic în care activează. Mai multe detalii pe www.lidl.ro