fbpx Cand inteligenta emotionala nu doar “suna bine” ci devine un obiectiv | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cand inteligenta emotionala nu doar “suna bine” ci devine un obiectiv

Care este modalitatea prin care reusesti sa ai succes in ceea ce iti propui?

Va invit sa va uitati la ceea ce inseamna acceptiunea generala (a publicului larg) despre succes. De cele mai multe ori veti vedea ca foarte multi dintre oameni reusesc sa aiba succes nu pentru ca au abilitatea sa fie inteligenti, sa gandeasca repede, sa faca conexiuni pe care altii nu le fac sau sa vada tipare pe care altii nu le vad, ci mai degraba pentru ca au o inteligenta emotionala ridicata.

Inteligenta emotionala este factorul care deosebeste o persoana cu un IQ ridicat ce obtine rezultate excelente intr-un ritm calm si relaxat fata de o persoana cu acelasi IQ si aceleasi rezultate obtinute insa cu un consum mare de energie si stres. Inteligenta emotionala impacteaza in intreaga activitate a unei organizatii: in vanzari, in zona de servire a clientului intern sau extern, precum si in zona operationala.  Este un instrument foarte valoros pentru profesionistii de resurse umane, precum si alte functii de suport, dar si pentru managerii care au nevoie sa isi “vanda” ideile altor oameni sau care au nevoie sa le fie acceptate proiectele. Este competenta cheie in leadership, fiind multe studii stiintifice care arata corelatia puternica intre deficitul de inteligenta emotionala si deraierea liderilor. Exemplele sunt usor de recunoscut: dificultati in gestionarea schimbarii, in modul in care colaboreaza si creeaza cadrul pentru munca in echipa, relatii interpersonale slabe, foarte frecvent reci si distantate.

In practica, am observat faptul ca oamenii cred ca emotiile si sentimentele pe care le experimenteaza sunt determinate de evenimente si situatii exterioare sau de comportamentul celorlalti. Spre exemplu, ne putem surprinde spunand “seful meu m-a enervat foarte tare”, “colegul meu ma ingrijoreaza”, “delegatia aceasta m-a epuizat” sau “sunt fericita pentru ca am obtinut postul pe care il doresc”. Care este prezumtia din spatele acestor afirmatii? Altcineva sau altceva a determinat ceea ce eu simt. Ajungem la aceste concluzii in mod automat fara sa punem sub semnul intrebarii validitatea ipotezei. Totusi, daca ne oprim sa observam procesul care leaga evenimentul extern cu raspunsul nostru emotional vom descoperi ca mai exista un pas intermediar. Ceea ce ne determina sa simtim ceea ce simtim este, de fapt, modul in care percepem cuvintele si actiunile celorlalti sau situatiile si evenimentele respective.

Este vorba de modul in care vedem ceva sau pe cineva si ceea ce gandim despre acest lucru sau om, ce ne influenteaza emotiile si actiunile. Si, asa cum nu suntem in fiecare moment constienti de modul in care mergem sau conducem masina, asa nu suntem 100% constienti de toate gandurile noastre. Astfel intram in asa-numitele automatisme si tindem sa repetam aceleasi greseli. Iar mediul organizational este un loc in care ne este foarte usor sa actionam pe pilot automat, fiind multa presiune si schimbari permanente.

Coachingul este un instrument care prin excelenta ne ajuta sa ne maximizam potentialul personal si profesional, contribuind la largirea constientizarii asupra petelor noastre oarbe si la invatarea, dezvatarea sau reinvatarea comportamentelor care servesc cel mai bine obiectivelor dorite.

Cel mai bun mod de a dezvolta competentele inteligentei emotionale, si nu numai aceste competente,  este practica. Coachingul te ajuta sa lucrezi in mod practic, concret si centrat pe rezultate, cu competente la fel de subtile precum cele ale inteligentei emotionale. Avand o echipa de coach profesionisti -  Reteua de coaching HART -  dezvoltarea inteligentei emotionale a devenit una dintre prioritatile noastre, astfel am creat un program de dezvoltare prin coaching.

Coach-ul este un profesionist antrenat sa contribuie la generarea unor perspective noi, creative si centrate pe rezultatele dorite. Participantii la programul nostru de dezvoltare au beneficiat de antrenament cu trei coachi din retea si au putut sa-si descopere cel putin trei perspective si seturi de actiuni noi.

Cu cat avem mai multe distinctii in zona de inteligenta emotionala, cu atat dispunem de mai multe posibilitati, optiuni  in viata noastra sociala acolo unde putem pune bazele succesului si unei vieti implinite, in care prezenta bucuriei este constanta.

Am pornit de la raportul Hogan EQ ce masoara 6 competente ce stau la baza inteligentei emotionale si fiecare participant a avut o imagine despre gradul actual de dezvoltare al competentelor inteligentei emotionale. Si-au antrenat fiecare competenta in 3 ateliere de lucru intensiv. Aici, participantii au intrat in contact cu propriile emotii, au identificat perceptiile din spatele raspunsurilor automate si au dobandit instrumentele necesare schimbarii. Fiecare atelier dureaza 4 ore si este sustinut de cate un membru al Retelei de Coaching HART, lucrand cu situatiile concrete si reale ale participantilor.

Urmatoarea serie de ateliere se va desfasura Incepand cu a doua saptamana a lunii martie, in fiecare marti, in intervalul 16.00 – 20.00 dupa cum urmeaza:

11.03.2014 - Perceptia emotionala: constientizarea propriilor emotii si identificarea emotiilor celorlalti; 18.03.2014 -  Controlul emotional: reglarea propriilor emotii si influentarea celorlalti;                            25.03.2014  - Exprimarea emotionala: empatia si exprimarea propriilor emotii. Unii dintre participanti au ales sa continue cu un program de coaching individual ca sa integreze direct in ADN-ul propriu descoperirile din ateliere impreuna cu un coach.  

Pentru mai multe detalii si inscriere, accesati pagina evenimentului, aici!

Companie
Categorie

Maria-Magdalena Blidarus activeza ca facilitator si coach din 2007. Ea lucreaza cu oameni ambitiosi al caror tel este de a crea un mediu unde... vezi profilul complet

Ioan Nicut este coach profesionist certificat si supervisor de coaching. El lucreaza cu clienti din diferite domenii: tehnologie, finante,... vezi profilul complet

Rodica este Coaching Partner la HART Consulting. Competentele sale de coaching sunt certificare de International Coach Federation. Ea este membru... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.