fbpx Cand trebuie sa te orientezi spre un alt loc de munca? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cand trebuie sa te orientezi spre un alt loc de munca?

Probleme la serviciu pot aparea in fiecare zi. In functie de gravitatea lor, ele se pot rezolva mai repede sau mai tarziu, fara a face o tragedie din acest lucru. Un coleg mai irascibil, o mustrare pentru neindeplinirea sarcinilor sau un volum de munca variabil- toate acestea sunt lucruri care fie se rezolva de la sine, fie depinde de tine sa le ignori sau sa le rezolvi fara sa te afecteze foarte mult.

Exista insa si unele probleme care sunt extrem de greu de rezolvat, fie pentru ca nu depind de tine, fie pentru ca ar insemna asumarea unor riscuri mult prea mari in solutionarea lor. Acestea sunt semne clare ca trebuie sa te reorientezi, sa iei in calcul varianta schimbarii locului de munca. Pentru a-ti construi o cariera, trebuie sa inveti in primul rand ca exista momente in care trebuie sa renunti la anumite lucruri, ca trebuie sa schimbi ceva si ca trebui sa te cauti altceva atunci cand lucrurile intra pe un drum fara iesire!

1. Compania ta este in pierdere, indreptandu-se chiar spre faliment! Atunci cand observi ca ceva se intampla, ca s-au pierdut foarte multi clienti, ca bugetul este din ce in mai mic si exista chiar si pierderi majore, ca salariu iti vine cu intarziere considerabila si sunt si zvonuri de inchidere a companiei, singura varianta este sa abandonezi nava. Este clar ca aceasta se scufunda si nu trebuie sa fii tu marinarul curajos care ramane la postul sau indiferent de ce se intampla.

2. Relatia cu managerul tau este mai mult decat critica! Indiferent daca din vina ta (i-ai tradat increderea in anumite situatii importante, ai lipsit prea mult de la serviciu, nu ti-ai indeplinit prea multe sarcini etc) sau din cauza faptului ca el se poarta ca un nemernic, observi ca relatia dintre voi este de ceva timp extrem de dificila si nu mai este nimic de facut, atunci este cazul sa te angajezi la un alt manager, pentru ca acesta te va trimite sigur la plimbare mai devreme sau mai tarziu!

3. Viata ta s-a schimbat! Ai o alta situatie acum, fie ca te-ai casatorit sau ai un copil, si observi ca salariul primit nu iti acopera nici pe departe nevoile actuale. In urma unei discutii cu seful tau ti s-a dat de inteles ca nu exista sansa unei mariri sau ca aceasta este oricum insuficienta. Singura solutie pentru te adapta la noile nevoi este sa cauti un alt loc de munca care sa iti ofere alte oportunitati de sustinere a noii tale situatii de viata. Daca nu, o alta alternativa este sa iti privezi familia de acele lucruri esentiale, ceea ce cred ca este o varianta mult mai radicala decat cea anterioara!

4. Valorile tale sunt opuse celor pe care le are compania ta! Poate ca organizatia din care faci parte sustine egalitatea, insa tu crezi ca angajatii trebuie ierarhizati si platiti pe categorii. Poate ca anual compania realizeaza studii pentru a vedea nivelul de satisfacere a angajatilor, insa tie ti se pare cea mai mare pierdere de timp si bani. Sau poate ca managerii tai insista sa mergi la programe de dezvoltare cum sunt training-urile sau cursuri si seminarii, insa tu crezi ca acest lucru este lipsit de importanta si fara nici un rezultat notabil. Sau poate ca invers. Indiferent de situatie, trebuie sa constientizezi ca aceasta lipsa de compatibilitate iti va afecta serios munca ta, chiar daca la inceput o sa crezi ca poti trece peste aceste aspecte!

5. Numai te simti bine la locul de munca si simti ca te duci doar din obligatie!Indiferent din ce cauza s-a produs aceasta schimbare, atunci cand nu te mai duci cu placere la serviciu si acest lucru dureaza de ceva timp, sa stii ca bucuria nu va reveni singura! Satisfactia la locul de munca se va oglindi si in viata ta personala, asa ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestei situatii si sa iei masurile cele mai eficiente, fara sa mai amani la nesfarsit!

6. Etica companiei tale s-a schimbat sau lasa de dorit! Poate ca managerii iti cer sa minti clientii cu privire la calitatea produselor sau cu privire la transport sau alte detalii, sau observi ca fura informatii de la competitori prin cele mai josnice metode etc. Indiferent de ce observi, nu cred ca are rost sa te mai gandesti ca vei avea un viitor stralucit intr-o companie lipsita de valori si etica!

7. Din diferite motive, ai avut un comportament care a fost considerat impropriu pentru locul tau de munca! Ai lipsit foarte mult timp, ai esuat in indeplinirea multor sarcini, nu te-ai ridicat la nivelul asteptarilor sau pur si simplu ti-ai castigat o reputatie de ratat… Oricare ar fi situatia, odata castigata o astfel de reputatie, este putin probabil sa se schimbe, asa ca mai bine pleaca singur pana nu esti dat afara!

8. Legaturile cu colegii de munca sunt extrem de tensionate! Poate ca nu ai reusit sa te integrezi in noul grup din diferite motive, sau ceva din comportamentul tau i-a deranjat pe cei din jur si si-au schimbat total atitudinea fata de tine. Sau poate ei nu sunt orientati spre echipa, preferand sa lucreze individual, lucru care afecteaza rezultatul final al muncii tale. Este mai mult decat evident ca nu poti lucra eficient alaturi de oameni care nu iti impartasesc aceleasi idei sau care pur si simplu nu te agreeaza. Este imposibil sa nu gasesti in alta parte un colectiv de munca in care sa te integrezi mult mai bine!

9. Exista un nivel crescut de stres care iti afecteaza si viata personala! Atunci cand te stresezi mult prea mult, iti vor fi afectate atat sanatatea fizica si mintala, cat si relatiile cu cei din jur, cu familia si prietenii. Daca doar tu esti cel care isi face prea multe griji, apeleaza la un specialist. Daca, insa, locul de munca este de asa natura, atunci nu are rost sa continui, pentru ca vei pierde mult mai mult decat vei castiga!

10. Simti ca exista prea multa monotonie, ca nu este nimic nou care sa te provoace! Vrei mai multe responsabilitati, simti ca poti face mai mult, insa nu ti se ofera aceasta sansa. Locul tau de munca iti ofera posibilitati limitate si nu exista sansa de dezvoltare si de avansare. Toate acestea sunt motive pentru a-ti da demisia. Nu vrei sa fii un om blazat si frustrat, care sa simta ca nu este apreciat la adevarata sa valoare!

Probabil ca lista este mult mai lunga si ca exista si alte situatii a caror rezolvare este una destul de extrema: demisia. Oferta de locuri de munca este destul de variata, si, in plus, ia in considerare ca serviciul este un loc in care iti petreci in jur de 200 de ore pe saptamana si multi ani din viata! Trebuie doar sa cauti mai intai la tine ce iti doresti si apoi sa alegi din ofertele din exterior.

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.