fbpx Cariera in IT, sfaturi de la specialisti | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cariera in IT, sfaturi de la specialisti

Domeniul IT este cu siguranta unul din cele mai ravnite domenii pe care tinerii il iau in considerare atunci cand se gandesc la dezvoltarea unei cariere deoarece tehnologiile informationale sunt intr-o continua ascensiune, garantand astfel un nivel ridicat de siguranta profesionala.

Deloc de neglijat sunt si beneficiile financiare pe care le are un specialist in aceasta industrie. Potrivit estimarilor, salariul mediu al unui specialist IT este de 2000 de euro/luna.

Luand in calcul aceste doua avantaje, domeniul IT poate fi considerat un “ Dream Job” pentru noua generatie, iar daca si tu te gandesti sa faci performante in aceasta industrie, iata ce sfaturi au pentru tine specialistii din domeniu:

Pasiune, Perseverenta, Proiecte

Razvan Miha Duhan este IT Recruiter la compania Vauban si a fost pasionat de domeniul IT inca de mic copil. Mihai considera ca daca aspiri la o cariera in IT cheia sta in 3 cuvinte: Pasiune, Perseverenta, Proiecte: “ Daca esti un junior, iti dau un mic sfat care te va diferentia de ceilalti candidati. Cheia sta in 3 cuvinte: Pasiune, Perseverenta, Proiecte. Pasiunea si perseverenta ta se vad prin prisma proiectelor, internshipurilor, timpului alocat de tine pentru reusita in acest domeniu.

Experimenteaza si invata din greseli

Unul din sfaturile pe care Bogdan Catalin, le da tinerilor care aspira la o cariera in IT este sa indrazneasca sa experimenteze cat mai multe in acest domeniu: “Cine nu munceste, nu greseste. Indrazneste sa experimentezi dar inainte de asta asigura-ti un mediu securizat.” Catalin ocupa pozitia de IT Manager in compania Upetrom Group si are o experienta de 5 ani in domeniul tehnologiilor informationale.

Dezvolta-ti abilitatile soft

Dezvoltarea soft skill-urilor este un must pentru orice tanar care doreste sa faca performanta in cariera, cu atat mai mult pentru tinerii care doresc sa devina specialisti IT, iar de aceasta parere este si Abdulamit Seila care ocupa pozitia de IT Business Analyst in cadrul companiei Vodafone: “Consider ca abilitatile soft deprinse din activitatile extracurriculare impacteaza foarte mult CV-ul oricarui tanar la inceput de drum. Cea mai buna cale este prin voluntariat si competitii pe diverse teme. In plus, pe langa siguranta selectiei tale de catre echipa de Resurse Umane, meseria de voluntar te pune in fata unor evenimente care simuleaza rolul tau intr-un posibil viitor job.

Nu te lasa descurajat!

Anda Florescu este IT Recruiter la compania Fortech si ii sfatuieste pe tinerii aflati la inceput de drum sa nu se lase descurajati daca au aplicat la un job si nu au fost selectati, ba din contra, sa priveasca aceasta nereusita ca pe o oportunitate de dezvoltare:“ Nu ai fost selectat? Nu te descuraja. Primul lucru pe care poti sa il faci este sa ceri mai multe detalii. Poti solicita scorurile la test pentru a vedea unde mai trebuie sa insisti, puncte forte si puncte slabe dupa interviu sau chiar resurse din care sa inveti, orice te poate ghida in pregatirea ta ulterioara. Al doilea pas: inveti, aplici, inveti si apoi aplici iar. Daca revii la un interviu in cadrul acelei companii si se vede efortul depus pentru a te imbunatati, probabilitatea sa fii angajat e mare.

Uneori o limba straina este mai importanta decat knowledge-ul de IT

Christian Constantin considera ca limbile straine sunt foarte importante in acest domeniu “ Exista bonusuri substantiale pentru vorbitorii de Germana sau Olandeza (cum este in cazul meu), limbi pe care sa le poti utiliza in programare si mai ales in operarea pachetului Office de la Microsoft. Uneori o limba straina este mai importanta decat knowledge-ul de IT, depinde de ceea ce are nevoie firma respectiva si programul de pregatire pe care il poate oferi noului recrut.” Christian Constantin ocupa functia de Premier Platform Technical Support Engineer la Microsoft Romania facand parte din echipa de Base OS/Core pentru statele Germania, Austria si Elvetia si este Data Protection Manager pentru Europa de Vest.

Orice curs de perfectionare in IT este benefic

Julien Paduraru le transmite tinerilor ca este foarte important sa urmeze cat mai multe cursuri de programare sau design in timpul studiilor: “Din experienta mea, pot afirma ca orice curs de perfectionare in IT, in timpul studiilor universitare este benefic pentru inceperea unei cariere in IT. “ Julien Paduraru are o experienta de 25 de ani in domeniul tehnologiilor informationale iar in acest moment ocupa pozitia de Senior IT Expert in cadrul companiei SIVECO Romania.

Daca vrei sa afli ce alte sfaturi au specialistii din domeniul IT pentru tine poti descarca gratuit ebook-ul ”Cum sa iti începi cariera in IT” oferit de STEP IT Academy.

Articol scris de Tatiana Mindrila, Managing Director Step IT Academy.

Tags
Categorie
Tatiana Mindrila

Tatiana se implica in proiecte noi cu pasiune, de la primele idei pana la implementarea si imbunatatirea lor. A absolvit Hotel Institute... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.