fbpx Cauti un atu in Cv-ul tau sau un mod de a te reinventa? Invata japoneza! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cauti un atu in Cv-ul tau sau un mod de a te reinventa? Invata japoneza!

Din curiozitate, din pasiune sau pentru o sansa in plus pe piata muncii - cam acestea ar fi principalele motive pentru care cursantii Scolii Sakura aleg sa invete limba japoneza. Scoala reprezinta concretizarea visului a doi romani care au simtit ca s-au regasit in cultura japoneza si care au vazut in civilizatia japoneza o sansa extraordinara pentru tinerii din ziua de astazi (si nu numai!). Alexandra si Cristian Jidiuc sunt cei doi soti care, acum 3 ani au pus bazele Scolii Sakura gandindu-se initial sa organizeze doar cursuri de limba japoneza pentru toate nivelurile de cunostinte. In scurt timp, insa, curiozitatea si dorinta participantilor de a afla mai mult din ceea ce inseamna aceasta vasta cultura a dus la extinderea scolii si catre alte proiecte minunate. Despre toate acestea, dar si despre cum a prins contur o scoala dedicata limbii si culturii japoneze in Romania, ne-a povestit Alexandra Jidiuc, Education Coordonator al Scolii Sakura:

[[{"fid":"3177","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"267","width":"400","style":"float: left; margin: 10px;","alt":"Alexandra si Cristian Jidiuc","title":"Alexandra si Cristian Jidiuc","class":"media-element file-default"}}]]Luiza Pirvulescu: Inevitabil va intreb de unde si cum a aparut pasiunea pentru limba japoneza?

Alexandra Jidiuc: Pasiunea pentru limba şi cultura japoneză vine de la soţul meu, Cristian Liviu Jidiuc care este şi directorul Şcolii Japoneze Sakura. Pasiunea lui izvorăşte din adolescenţă, când a mers la cursuri de vară la Cambridge, în Anglia. S-a împrietenit cu câţiva japonezi, veniţi pentru a studia limba engleză. Reîntors în ţară, s-a decis să urmeze cursurile de limbă japoneză ale Universității Populare de Artă la sala Dalles. După un an, pentru că învăţa japoneza foarte bine, a plecat la studii în Japonia, la şcoala din Nagoya, reuşind să aprofundeze limba. Reîntors în ţară, a urmat cursurile Universităţii din Bucureşti, secţia de limbă japoneză.

L.P.: Cand si cum s-a concretizat aceasta pasiune intr-o scoala?

A.J.: Totul a început cu o activitate din domeniul turismului, adresată în special japonezilor, iar în urmă cu 3 ani am pus bazele școlii.

Intr-o lume aflata permanent in miscare in care de cele mai multe ori educatia este "uitata" intr-un colt, preocuparea pentru lucrurile materiale fiind mult mai intense, in urma cu 3 ani am considerat ca e timpul sa incercam sa schimbam ceva in bine...

Civilizatia japoneza este extrem de complexă şi ofertantă pentru tinerii din ziua de astăzi. Dorinţa lor de a fi diferiţi, de a avea o şansă în plus pe piaţa muncii pot fi atinse cu ajutorul caracteristicilor culturii japoneze. Am crezut intotdeauna ca ii putem sustine...si asa a aparut Scoala Japoneza Sakura. [[{"fid":"3178","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"420","width":"300","style":"margin: 10px; float: right;","alt":"Scoala Japoneza Sakura","title":"Scoala Japoneza Sakura","class":"media-element file-default"}}]]

L.P.: La Scoala Sakura faceti mai mult decat sa predati cursuri de limba japoneza. Spuneti-ne mai multe, va rog, despre celelalte activitati pe care le desfasurati acolo si despre rolul lor.

A.J.: Scoala Japoneza SAKURA a inceput oferind cursuri de limba japoneza pentru toate nivelele si toate categoriile de varsta, iar interesul crescut al studentilor pentru cultura si limba japoneza a contribuit la dezvoltarea viziunii noastre pe termen lung.

Periodic, am organizat evenimente cu specific cultural japonez ("Formule de politete in limba si cultura japoneza", "Festival Tanabata", "Concurs de Karaoke in limba japoneza",etc), demonstratii de arte martiale (jujutsu, kendo, aikido), iar pana la dezvoltarea atelierelor culturale dedicate n-a mai fost decat un pas… Astfel au aparut ateliere de manga, teatru japonez,  gastronomie, origami,   ceremonia ceaiului.

De-a lungul celor 3 ani de activitate am organizat evenimente interculturale, cu prezentari si demonstratii ale obiceiurilor specifice romanesti si japoneze  ( "Ziua de 1 Decembrie la romani", "Festival Setsubun", etc)  cu invitati speciali din Japonia.

Ne-am adresat gradinitelor, liceelor si Universitatilor de profil si ne mandrim ca am dezvoltat parteneriate educationale cu ele. Din acest an am intensificat relatiile de colaborare cu institutiile educationale din Japonia in vederea sustinerii eleviilor nostri care isi doresc sa studieze in viitor acolo.

Fiecare zi in Scoala e o provocare, dar suntem convinsi ca educatia japoneza poate influenta pozitiv sistemul educational romanesc si  te poate reinventa indiferent de momentul vietii in care te afli.

L.P.: Cine sunt profesorii scolii Sakura si prin ce sunt ei speciali?

A.J.: Profesorii noștri reprezintă unul dintre cei mai importanți factori ce garantează succesul pe termen lung al cursanților noștri.

Toţi profesorii noștri sunt absolvenţi ai facultăţilor de profil şi au experienţă în predarea limbii japoneze ca limbă străină. [[{"fid":"3181","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"225","width":"400","style":"float: right; margin: 10px;","alt":"Alexandra si Cristian Jidiuc","title":"Alexandra si Cristian Jidiuc","class":"media-element file-default"}}]]

Şcoala Japoneză Sakura beneficiază de serviciile unui profesor japonez nativ, deţinător al Certificatului de predare a limbii japoneze pentru străini, recunoscut de Ministerul Japonez al Educaţiei.

Punem accent pe formarea şi dezvoltarea permanentă a echipei noastre în angajamentul de a-ți asigura o experiență eficientă de învățare.

L.P.: Limba japoneza este o limba destul de greu de invatat. Puteti estima cam in cat timp se poate ajunge la nivelul mediu, de conversatie?

A.J.: Limba japoneza nu este deloc  atat de grea pe cat ne imaginam. Fiecare student al nostru descopera acest lucru inca de la primele sedinte, iar dupa primul modul de cursuri satisfactia de a reusi o scurta prezentare personala (nume, familie, hobby-uri) este greu de exprimat in cuvinte...

[[{"fid":"3179","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"220","width":"392","style":"float: left; margin: 10px;","alt":"Scoala Japoneza Sakura","title":"Scoala Japoneza Sakura","class":"media-element file-default"}}]]L.P.: Care sunt cele mai frecvente motive pentru care aleg sa invete aceasta limba cei care se inscriu la cursurile dvs?

A.J.: Cel mai mic elev  al nostru are 4 ani, iar cel mai mare peste 60 ani.

Există categoria copiilor îndemnati de părinţi, care consideră că limba engleză şi germană sunt cunoscute de prea multi, şi isi doresc să investească într-un viitor promiţător al acestora.

Sunt cei care vor să urmeze o facultate de limbi străine, secţia japoneză, şi se pregătesc, mai întâi, cu ajutorul nostru.

Unii tineri vin pentru că sunt pasionaţi de anime-urile japoneze şi cărţile de manga pe care le citesc, şi vor să înţeleagă ce spun personajele lor preferate.

Toti acestia reprezintă o categorie destul de mare şi în creştere.

Adulţii, persoane peste 30 de ani, majoritatea corporatişti, constituie a doua mare categorie. Doresc să se reinventeze sau sa-si redescopere pasiuni uitate.

L.P.: Ce avantaje ofera cunoasterea limbii japoneze in Romania? [[{"fid":"3180","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"424","width":"300","style":"float: right; margin: 10px;","alt":"Scoala Japoneza Sakura","title":"Scoala Japoneza Sakura","class":"media-element file-default"}}]]

A.J.: Piaţa muncii a devenit extrem de competitivă, iar pentru a fi cu un pas înaintea celorlalţi ai nevoie de ceva nou, diferit. Până să ajung să trăiesc această experienţă, am lucrat 9 ani în Resurse Umane şi am întâlnit oameni cu CV-uri asemănătoare, dar şi persoane cu un nivel înalt ce doreau să aducă un plus CV-ului, dorind altceva, mai bun. Limba japoneză se adresează tinerilor, oamenilor cu un potențial ridicat. Astfel, au acces la o cultură vastă, din care au de învăţat atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional.

L.P.: Care sunt lucrurile care va fascineaza, personal, la cultura japoneza?

A.J.: E greu de rezumat in cuvinte pasiunea noastra pentru Japonia si cultura japoneza.  Este "sursa noastra de oxigen"  si  factorul care ne da putere in fiecare moment..

L.P.: In incheiere, spuneti-mi care vi se pare cel mai frumos cuvant sau cea mai frumoasa fraza in japoneza?

A.J.: M-ati pus in mare dificultate aici. Limba japoneza e fascinanta, melodioasa si inaltatoare. "Nippon yokoso"/ "Bine-ai venit in Japonia!" cred ca este fraza care defineste cel mai bine spiritul si ospitalitatea japoneza. 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.