Ce carti a citit Bill Gates in 2013
Bill Gates citeste mult, insa nu isi alege cartile dupa lista de bestseller-uri. Nu ii place fictiunea, desi a citit “De veghe in lanul de secara” a lui Salinger de mai multe ori, fiind si cartea sa favorita. Ii plac cartile care se concentreaza pe om si pe ingeniozitatea sa.
Pe blog-ul sau, thegatesnotes.com, Bill Gates a facut o lista a celor mai bune carti citite de el in anul 2013. Pe unii va vor surprinde, poate, aceste titluri, pe altii poate nu, insa cu siguranta nu va vor lasa indiferenti:
The Box, Marc Levinson
Cartea are ca subiect transportul naval, axandu-se pe modul in care containerele au impact asupra economiei mondiale si a felului in care se fac afaceri.
Bill Gates afirma ca, dupa ce a citit aceasta carte: “Nu pot sa ma mai uit niciodata la un container la fel”.
The Most Powerful Idea in the World, William Rosen
Cartea seamana cu “The Box”, dar este despre motoarele cu aburi. Autorul vorbeste despre aceasta inventie, creionand personaje inteligente si contextul istoric.
Bill Gates spune: “Am vrut sa aflu mai multe despre motoarele cu aburii nca din 2009 cand am petrecut destul de mult timp alaturi de fiul meu la Muzeul de Stiinta din Londra".
Harvesting in Biosphere, Vaclav Smil
Bill Gates adora cartile lui Vaclav Smith. In lucrarea de fata, acesta arata intr-un mod clar si specific, folosind numere si poze, cum omul a putut altera biosfera prin actiunile sale. Gates afirma: “Cartea este putin seaca si am fost nevoit sa caut termenii necunoscuti, insa spune o poveste critica, fiind recomandata celor care sunt interesati de impactul pe care omul il are asupra planetei.”
The World Until Yesterday, Jared Diamond
Conform lui Bill Gates „cartea nu este la fel de buna precum Guns, Germs and Steels”, scrisa tot de Diamond, „insa putine carti sunt”. Autorul se axeaza pe modul in care cei care isi doresc sa se imbogateasca isi traiesc viata.
The Bet, Paul Sabin
Cartea se bazeaza pe o dezbatere publica cu tema: „Se indreapta lumea spre o catastrofa a mediului inconjurator?” Paul Ehrlich si Julian Simon au pariat 1000 $ in acest sens. Autorul arata cum viziunile extreme au contribuit la dezbaterile de astazi pe teme precum schimbarea climei.
Poor Numbers, Morten Jerven
Autorul descrie rezultatul analizei ce a durat patru ani si care s-a axat pe modul in care se fac statisticile in tarile africane.
Why Does College Cost So Much?, Robert B. Archibald, David H.Feldman
Autorii vorbesc despre cum piata de munca din SUA are impact asupra taxelor de scolarizare la colegii. Gates afirma: „Diploma de colegiu este pretioasa. In viitor, oamenii vor plati mai mult pentru a primi mai mult.”
Archibald si Feldman ofera solutii pentru reducerea costurilor colegiului. Tehnologia poate ajuta, prin marirea numarul de cursuri care se pot urma la distanta. Colegiile pot comasa cursurile care se repeta si sunt ineficiente, cum ar fi cele de fizica.
Bill Gates este co-fondatorul Microsoft Corporation si unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Acesta dedica foarte mult timp si bani fundatiei sale “Bill and Melinda Gates”, prin care vrea sa ajute la construierea unei lumi mai bune. In tara noastra, acesta sprijina modernizarea bibliotecilor.
Parcursul sau impresionant si modul in care isi traieste viata, sfaturile si recomandarile sale, fac din Bill Gates o inspiratie pentru noi toti.