Ce diferentieaza echipele mediocre de cele performante
Douglas K. Smith si Jon R. Katzenbach sunt autorii cartii „The Wisdom of Teams”, una dintre lucrarile de referinta in domeniu, care a folosit drept material de studiu si de suport pentru foarte multe resurse valoroase ai ultimilor 20 de ani.
Cei doi autori au facut cercetari asupra a peste 50 de echipe si au intervievat mai mult de 100 de membri ai acestora in incercarea de a descoperi care sunt acele aspecte cheie care fac o echipa sa functioneze. Smith si Katzenbach definesc echipa drept „un numar mic de oameni, posesori de abilitati complementare angajate intr-un scop comun, un set de obieictive de performanta si abordare pentru care se considera responsabili in mod reciporc.”
In acest fel, autorii au identificat 5 caracteristici independente care fac diferenta intre echipele mediocre, simple grupuri de indivizi aflati la un loc de munca si echipele inalt performante.
- Un scop comun semnificativ: conform lui Smith si Katzenbach, cele mai eficiente echipe prezinta aceasta caracteristica. Fara ea, echipa opereaza precum un grup oarecare de indivizi. Un scop comun semnificativ este aproape intotdeauna dezvoltat extern si transmis echipei atunci cand aceasta incepe un proiect sau o sarcina. Astfel, este necesar ca echipele sa fie capabile sa converteasca respectivul proiect sau sarcina intr-un scop comun si sa sa il dezvolte in asa fel incat sa il „stapaneasca” decat sa urmarareasca o directiva initiala pentru a atinge un set de obiective externe de performanta.
- Obiective de performanta specifice: cei doi autori au specificat faptul ca, de-a lungul cercetarii lor, au observat ca, daca obiectivele de performanta ale echipei nu sunt alineate scopului strategic al echipei sau obiectivele sunt confuze sau neclare, de obicei, membrii echipei revin sau se rezuma la performante modeste. Cele mai performante echipe sunt cele capabile sa isi alinieze perfect scopul lor comun general cu obiectivele de performanta masurabile ale echipei. Atunci cand scopul si obiectivele sunt clare, acest lucru face ca echipa sa se concentreze si sa comunice eficient inspre scopul general. Proiectele complicate sau mari consumatoare de timp sau obiectivele de performanta mai mici de asemenea ajuta echipa sa se mentina motivata, prin faptul ca aceasta priveste catre obiectivele imediate decat spre o victorie finala indepartata. Smith si Katzenbach vad semnificatia si energia furnizate de catre acest mix de scopuri si obiective masurabile ca fiind insasi coloana vertebrala a oricarei echipe inalt performante.