fbpx Ce faci cand NU iti urmezi pasiunea in cariera | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce faci cand NU iti urmezi pasiunea in cariera

Care sunt alternativele la a-ți urma pasiunea pentru a obține succes în carieră?

Vestea bună este că îți poți dezvolta o carieră înfloritoare fără a avea neapărat pasiunea drept premisă. În loc de a-ți ​​urma pasiunea, uneori este mai înțelept să te concentrezi pe crearea unei cariere durabile – o carieră care rezistă și își continuă evoluția chiar dacă locul de muncă se schimbă. Așa cum am discutat în prima parte a articolului , trebuie să ne asigurăm că eforturile noastre profesionale au utilitate pentru alte persoane, prin urmare, o carieră durabilă depinde de capacitatea permanentă de a satisface o nevoie existentă pe piață. Aceasta nu înseamnă însă că munca ta trebuie să fie o corvoadă, lipsită de entuziasm și pasiune. Dimpotrivă ... Să descoperim, așadar, cinci modalități care ne deschid calea către o carieră de durată însoțită de bucurii pe măsură – și cu ajutorul cărora vom afla poate pasiunea acolo unde nici nu ne-am fi închipuit.

1. Practică introspecția

Încerci să cauți sens și pasiune în munca ta, dar s-ar putea să nu știi cu adevărat ce anume conferă sens vieții tale profesionale. Așa că e vremea să te cercetezi lăuntric și să îți pui câteva întrebări. Nu ar fi însă foarte eficient să începi cu "ce îmi place?". Cu siguranță pare o întrebare simplă, dar, surprinzător sau nu, multora dintre noi le este destul de dificil să contureze un răspuns exact la această întrebare. Pentru a ajunge la răspuns, este indicat să alegi o cale indirectă. Analizează experiențele de zi cu zi de la locul de muncă și întreabă-te: Ce îmi dă energie? Ce mă inspiră? Ce mă face sa merg mai departe? Ce îmi oferă satisfacție? La ce mă pricep cel mai bine? Gândește-te la momentele în care te-ai simțit cel mai implicat, cel mai împlinit sau, dimpotrivă, cele în care care te-ai simțit frustrat și nefericit. În ambele cazuri, încearcă să îți amintești ce anume te-a determinat să simți astfel. În curând, probabil, îți vei da seama că o mare parte din satisfacție se datorează lucrului bine făcut și sentimentului de utilitate.

2. Păstrează un echilibru între viața profesională și cea personală

În cursa contra-cronometru de astăzi, echilibrul muncă-viață personală poate părea pare un deziderat destul de greu de atins. Este însă esențial să găsești o modalitate de a te detașa de problemele legate de muncă și de a-ți echilibra responsabilitățile profesionale cu nevoile interioare. Jobul tău de zi cu zi nu trebuie să coincidă neapărat cu pasiunea ta, cel mai important este să ai posibilitatea de a-ți urma și de a-ți cultiva interesele personale și pasiunile - sau chiar de a-ți găsi o nouă pasiune - în afara jobului actual. Caută un angajator care înțelege valoarea echilibru muncă-viață personală și care îți permite un program de lucru flexibil, astfel încât să te poți ocupa și de activitățile extra-profesionale. O idee bună ar fi, de asemenea, să consulți un specialist de resurse umane care este în măsură să îți ofere consiliere și îndrumare pentru reechilibrarea acestor două planuri ale existenței tale.

3. Găsește inspirație în oamenii din jurul tău

Oamenii sunt cea mai valoroasă resursă a unui business de succes. Oamenii sunt cea mai bună sursă de inspirație pentru semenii lor. Poate că munca pe care o faci în prezent nu îți oferă suficient de multe provocări și satisfacții, dar poate că eforturile merită, dacă oamenii cu care lucrezi sunt persoane excepționale, fie sub aspect profesional, fie din punct de vedere personal sau, de ce nu, din ambele. Îndreaptă-ți atentia către colegi, manageri, parteneri. Înconjură-te de oameni inteligenți, energici, binevoitori și altruiști – și împrietenește-te cu ei. Alege-ți un mentor dintre cele mai experimentate, cele mai pasionate, cele mai competente persoane din preajma ta. Urmărește-i pe acești oameni la lucru , ascultă-i vorbind despre munca lor și ia-ți inspirația din talentul și pasiunea lor. Ei te pot învăța lucruri noi, te pot ajuta sa te cunoști mai bine, îți pot deschide uși prin intermediul rețelei lor de contacte. Și nu-l uita pe unul dintre cei mai buni prieteni ai tăi pe nume Consilier în carieră . Un consilier în carieră va ști cum să-ți scoată la iveală resursele ascunse și te va ajuta să treci de la o viziune de carieră la un plan concret de acțiune.

4. Învață continuu

Învățarea continuă este singurul atu durabil într-o lume care se schimbă constant, spunea Charles Jennings. În lumea de astăzi, succesul nu mai depinde numai de ceea ce știi, ci și de rapiditatea cu care poți asimila volume din ce în ce mai mari de cunoștințe. Întrucât explozia informațională aruncă în aer vechile teorii și metode, singura modalitate de a rămâne în joc este învățarea permanentă. Dacă îți dorești o carieră durabilă, va trebui să cauți oportunități pentru dobândirea de cunoștințe și competențe noi și să te orientezi către acele industrii și segmente profesionale în care există creștere și cerere.

Explorarea noilor oportunități oferite de piață ar putea chiar să te conducă spre descoperirea unei nevisate pasiuni. Cu cât înveți mai mult, cu atât îți sporești șansele de a găsi ceea ce îți place cu adevărat. Astăzi nu mai timp să contemplezi iluzii îndepărtate, pasiunea ta se poate naște aici și acum. Într-o economie aflată în continuă transformare, inovația devine un imperativ. Provocarea de a inova constituie un puternic factor de motivare – este ușor te îndrăgostești de ideea de noutate. Procesul de inovare în sine ar putea scoate la lumină talente creative latente. Paradoxal, această lume grăbită care credeai poate că-ți va stăvili pasiunea și visurile se dovedește a fi, în cele din urmă, aliatul tău în redescoperirea și reinventarea de sine.

5. Fă ceea ce știi cel mai bine

Oricine poate fi pasionat de ceva, dar nu toată lumea poate excela la acel ceva. Pasiunea este un sentiment pe care fiecare dintre noi și-l poate induce până la un punct, dacă circumstanțele sunt favorabile. Dar aceeași pasiune se poate stinge la fel de ușor cum s-a aprins. Talentul și abilitățile sunt cele care îți conferă adevărata identitate și care vor face diferența în carieră pe termen lung. Așadar, decât să pornești de la pasiune, alege mai bine drumul invers: caută să îți dezvolți pasiunea – sau, mai exact, să îți construiești drumul spre descoperirea marii pasiuni. Poate că va fi un drum mai lung și mai sinuos, dar cu siguranță te va duce în cele din urmă acolo unde ți-e menit să fii.

Prin natura noastră, ne e drag să facem lucruri la care ne pricepem și, invers, fugim de ceea ce ne scoate la iveală punctele slabe. Atunci când facem un lucru la suntem buni avem un sentiment de putere personală și împlinire. De asemenea, creăm un impact pozitiv asupra muncii și vieții altor oameni. Cu cât ne exersăm mai mult punctele-forte, cu atât devenim mai buni; cu cât munca noastră este mai bună, cu atât succesele noastre; cu cât succeselor noastre sunt mai mari, cu atât mai puternic ne este entuziasmul. Și, astfel, se naște pasiunea. Dacă până acum credeai că pasiunea determină succesul, află că, de cele mai multe ori, succesul determină pasiunea!

 

Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.