fbpx Ce înveți dintr-o DISTOPIE și 10 recomandări de filme | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce înveți dintr-o DISTOPIE și 10 recomandări de filme

Distopie și distopic sunt două cuvinte în ascensiune datorită marketingului de care beneficiază anumite cărți și filme. Sigur ai auzit de Jocurile Foamei, Divergent, The Giver. La o primă privire asupra conținutului, poți vedea doar război, foame, corupție, dictatură, depresie. Universurile distopice au fost de multă vreme o fascinație pentru scriitori (George Orwell – 1984, Aldous Huxley – Minunata lume nouă, Franz Kafka - Procesul). Ele sunt opusul unei utopii (lume ideală). Sunt lumi îndepărtate în timp și spațiu, care însă ne ajută să reflectăm la lumea în care trăim acum.

Ce poți învăța?

  • nu există o lume perfectă
  • dacă oamenii ar forța ca viziunea despre lumea perfectă să devină realitate, nu ne-ar plăcea
  • îți dai seama cât de mult valorează liberul arbitru, independența și libertatea
  • oamenii obișnuiți sunt cei care contează
  • societatea noastră nu este perfectă, dar este ceea ce avem acum
  • lucrurile pot fi mai rele decât in prezent
  • fă ceva cu viața ta: fă ceva bun pentru tine și pentru cei din jur
  • dacă oameni obișnuiți în filme fac lucruri deosebite în acele condiții extreme, cu cât mai mult poți contribui tu în lumea noastră!

Top filme în universuri distopice:

 

  1. Pe locul 1, îl așez pe Matrix – pentru că mă gândesc că cei mai mulți dintre voi deja l-ati văzut și v-a plăcut :-)

  2. Soylent Green/Produsul verde - Richard Fleischer, 1973- În anul 2022, omenirea suferă de lipsa de resurse și suprapolulare în contextul generalizării efectului de seră. Soylent Corporation este singura sursă de hrană și tocmai a lansat produsul Soylent Green (Produsul Verde). În acest context, detectivul Frank Thorn este desemnat să investigheze moartea unui industriaș – membru al board-ului Soylent Corporation. El este acompaniat de “Sol” Roth (interpretat de Edward G. Robinson). Este primul film SF care face puternice comentarii sociale. Cum Edward G Robinson a decedat la 12 zile de la terminarea fimărilor, scena eutanasierii lui “Sol” a avut în epocă un impact emoțional puternic. Este un “must-see” pentru iubitorii de SF.

  3. Twelve Monkeys/ Armata celor 12 maimuțe – Terry Gilliam 1995 – Sunt aproape sigură că deja l-ai văzut, dar, în contextul filmelor contemporate cu multe efecte, poate nu îl numărai printre distopiile tale preferate. Dacă ai fost fan – poți continua să savurezi serialul pe Netflix.

  4. Minority Report Steven Spielberg 2002 – O lume fără crime, dar cu ce cost!

  5. Gattaca – Andrew Niccol 1997 – Este unul dintre cele mai importante filme motivaționale de pe lista mea. Are tot ce îți poți dori: actori de nota 10 (Uma Thurman, Ethan Haws și Jude Law), poveste și un final emoționant.

  6. La “pachet” se pot servi Hunger Games/Jocurile Foamei, Divergent și The Maze Runner/Labirintul – și pentru că vin “câte 3”, dar și pentru că nu au neapărat valențe cinematografice deosebite.

  7. Dacă vrei să stai în priză tot weekendul și să aștepți finalul lui septembrie cu nerăbdare, poți vedea seria The Man in The High Castle – Este o alternativă a istoriei Americii de Nord post WWII.

  8. N-aș vrea să îl las la final pentru că nu merită, nici nu l-aș pune în listă pentru că întotdeauna mi s-a părut prea dur: A Clockwork Orange/Portocala mecanică. Un film care a făcut istorie și a rămas în istoria cinematografiei – nu doar din cauza lui Stanley Kubrik. Și da, tânărul acela este Malcom McDowell (să nu vă aud cu ce trece vremea...)

  9. Cloud Atlas – pentru că, zic eu, e filmul al cărui succes a deschis gustul publicului pentru distopia.

  10. Avatar – l-am lăsat la urmă pentru că nu este în sine o distopie, este mai mult un film fantastic. Totuși, are elemente care l-ar putea încadra în acest gen: - lipsa de resurse, cucerirea unei lumi noi, extincția unei rase noi.Enjoy the weekend!

Categorie
clementina-anghelache-2023
Publisher

Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.