fbpx Ce nu știu liderii despre cum îi ajută psihoterapia | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ce nu știu liderii despre cum îi ajută psihoterapia

Exista lucruri pe care le știi, dar nu știi că le știi. Cand vei ști ceea ce nu știi că știi, te vei schimba.” – spunea Milton Erickson. Dacă ești cel care decide cum funcționează o organizație, de oricare ar fi ea, sau o parte a acesteia, are rost să citești în continuare. Dacă deciziile tale impactează felul în care se desfășoară viața unor oameni, și știi că nu e lucru ușor, citește mai departe. În măsura în care dincolo de oameni și procese vrei să îți conduci propria viață, te îndemn să o faci. Intervențiile psihoterapeutice sunt eficiente atât în perioadele de criză, cât și în cele de relativă acalmie, după cum vei afla în continuare.

Pentru început, o scurtă istorie despre ceva la care nici eu ca psiholog cu experiență nu m-aș fi așteptat. Era undeva în jurul prânzului, tocmai ieșisem dintr-o întâlnire și am sesizat o agitație discretă pe etaj. O colegă mi-a șopit că venise salvarea. Unei persoane din conducere i se făcuse rău din senin, dar își revenise, fără ca medicii să aibă o explicație plauzibilă de natură fiziologică pentru simptomele prezentate. Probabil fusese o cădere de ceva… Amănuntele aflate ulterior, analizate prin ochii psihoterapeutului, m-au condus la concluzia că fusese vorba despre un atac de panică. Persoana era cea care conducea întreaga structură organizațională. Se hrănea destul de sănătos și făcea multă mișcare. Fiind o fire foarte competitivă, participa la unele competiții solicitante. Se pare că accelerase prea mult, atât în aria profesională, cât și dincolo de aceasta și organismul a spus ”Stop!”… pentru câteva momente.

La ce ajută psihoterapia?

Când apar problemele, răspunsul este simplu. Știm cu toții la ce folosesc armele în vreme de război, nu? Dar cei care le foloses pe front, le folosesc și în vreme de pace, să se antreneze. E posibil să te fi gândit deja că ne aflam într-un război, unul al nervilor. Este posibil ca responsabilitatea să devină apăsătoare în condițiile în care ești omul de la care se așteaptă decizii înțelepte în condițiile unui nivel înalt de incertitudine. Pe ce te sprijini, de unde îți tragi tăria pentru a trece în siguranță, împreună cu cei pe care îi atragi după tine, prin situația dificilă cu care nimeni nu s-a mai întâlnit?

citește continuarea pe Psychologies.ro

Categorie
Razvn-Gabriel Zaharia

Ariile principale de activitate ale lui Răzvan sunt psihoterapia, psihologia sportului și programele de... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.