Ce riscă angajatorii dacă NU respectă legislaţia muncii? Amenzile ajung până la 20.000 de lei!
Legislația muncii prevede amenzi usuturătoare ori de câte ori se constată săvârșirea contravențiilor, acestea fiind constatate şi aplicate de către inspectorii de muncă.
Mai jos puteți regăsi faptele care, în conformitate cu legislația muncii, constituie contravenții.
Se sancționează cu amendă de la 300 la 1.000 de lei:
- refuzul eliberării de către angajator, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, a unui document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.
Se sancționează cu amendă de la 300 la 2.000 de lei:
- nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. (În prezent salariul minim brut pe țară este de 850 de lei, dar acesta va fi majorat, în scurt timp, la 900 de lei brut.)
Se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei:
- prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă.
Se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei:
- neîndeplinirea obligației angajatorului ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
Se sancționează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei:
- împiedicarea sau obligarea, prin ameninţări ori prin violenţe, a unui salariat sau a unui grup de salariaţi să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei;
- nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară; (De exemplu, nerespectarea poate fi cu privire la interdicția efectuării orelor suplimentare în cazul contractelor de muncă cu timp parțial, neacordarea de zile libere sau compensarea orelor suplimentare, depășirea numărului maxim de ore suplimentare permis de lege sau, în cazul depășirii acestui număr (datorită specificului activității angajatorului) neinformarea autorităților competente cu privire la acest aspect.)
- nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;
- încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte;
- încadrarea în muncă a unui salariat în lipsa unui certificat medical prealabil care atestă aptitudinea persoanei de a presta munca respectivă;
- încălcarea de către angajator a obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat;
- nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea de către angajator a demisiei. (Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.)
Se sancționează cu amendă de la 1.500 la 5.000 de lei:
(...)
Citeste continuarea articolului scris de Catalina Cibotariu pe LegeStart.ro
Categorie