fbpx Coaching Executiv: angajăm sau formăm? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Coaching Executiv: angajăm sau formăm?

Cei mai mulți oameni, când aud expresiile business coach sau executive coach, se gândesc la un coach din afara organizației. Managerii pot avea un impact deosebit asupra echipelor si organizației atunci când adoptă coachingul ca stil de management.

Managementul bazat pe coaching diferă mult de modul tradițional de management comandă si control, iar distincțiile sunt ușor de urmărit:

  • colaborarea înlocuiește controlul;
  • sunt delegate responsabilități, nu sarcini;
  • vorbești mai puțin și asculți mai mult;
  • mai puține ordine, mai multe întrebări;
  • dai feedback specific în loc să emiți judecăți.

Nu vorbim aici de a fi mai draguț cu oamenii – delegarea  responsabilităților aduce şi presiunea de a performa, iar managerii - coachi păstrează riguros atenția asupra obiectivelor și rezultatelor. Rolul managerului-coach este foarte diferit de rolul unui coach extern. În timp ce coach-ul extern are luxul de a se concentra asupra coachee-ului și a dezvoltării și performanței sale, managerul-coach trebuie să găsească echilibrul între nevoile coachee-ului, ale celorlați membri ai  echipei și nevoile organizației în ansamblu.
Ideea de manager-coach este controversată, unii susținând chiar că presupune o situție imposibilă, dată fiind autoritatea pe care managerul o are asupra angajaților. Autoritatea și agenda de business sunt într-adevar subiecte importante, totuși nu ar trebui sa fi e un obstacol insurmontabil atâta vreme cât exista respect în relația de muncă. Coachingul se întâmplă și între colegi și, de multe ori, manageri deschiși sunt bucuroși să primească întrebări de la colegii de echipă.
În cartea sa “Coaching pentru performanță”, Sir John Whitmore ridică problema resposabilității și autorității managerilor și pune întrebarea “poate un manager să fie coach?”. Da, dar este necesar ca managerul să aibă cele mai înalte calități: empatie, integritate, detașare, dar în cele mai multe cazuri este necesară dorința de a adopta o metodă de lucru fundamental diferită de lucru cu echipa... și e nevoie să facă față rezistenței inițiale pe care o parte din echipă o poate avea pentru ceva atât de diferit de managementul tradițional. (p 16)

Citeste si articolul Manager şi coach: cum menţii activitatea în rândul angajaţilor

Avantajele managerilor-coachi

  • Cunoașterea organizației;

Un coach extern poate fi un bun ascultător și observator, dar nu va avea același grad de expunere la organizație și la oamenii ei ca un manager, deci nu va ajunge să îi cunoască a fel de bine.

  • Relații pe termen lung;

Deoarece managerii își petrec mai mult tip cu echipele, au oportunitatea de a-i cunoaște bine și pot construi fundația de respect și încredere reciprocă esențială pentru o relație de coaching.

  • Mai multe oportunități de schimbare;

Managerul lucrând alături de echipă zi de zi are mai multe oportunități de a influența schimbarea.

Citeste si articolul Managerul–coach sau managerul care creste oameni

Ce beneficii indirecte are managerul?

Beneficiul echipelor care fac coaching este evident. Ce beneficii are managerul-coach? Când ești foarte aglomerat cu sarcinile curente, când sunt atât de multe probleme de rezolvat îți poți permite timpul și efortul investit în coachingul echipei? Coachingul nu înseamnă să renunți la timp prețios spre beneficiul celorlați, spre a-şi atinge ei obiectivele şi a-şi rezolva problemele.

Tu vei beneficia de:

A. Echipă implicată când faci un efort sincer să își ajuți echipa să își atingă obiectivele, să ia decizii și să implementeze propriile idei, implicarea și atenția cresc;
B. Performanță crescută deoarece managerul este implicat și în dezvoltarea oamenilor și în managementul performanței;
C. Relații de muncă mai bune pentru că este promovată încrederea și colaborarea;
D. Mai multe idei când oamenii se simt încurajați să fie deschiși creativitatea este eliberată iar orientarea către soluții devine regulă generală;
E. Informații exacte dacă ești autentic în relația cu oamenii cu care faci coaching, gradul de încredere crește și se simt confortabil să abordeze toate dificultățile pe care le întâmpina;

Ce este de dorit: un coach extern sau manager-coach?

Părerea pe care o susțin este că organizația beneficiază maxim în momentul în care abordează o cultură de coaching și își formează manageri coach în timp ce lucrează cu coach extern. Decizia privitoare la ce formulă se va adopta depinde de nevoile specifice ale organizației.

Citeste si articolul Esti coach sau om de actiune?

“Coaching the coach”

Există multe traininguri de tipul “Manager as a coach”. Înainte de a  contracta un astfel de program este bine să afli ce școală de coaching a urmat cel care ține trainingul, ce acreditări are și, nu în ultimul rând ce experiență. Cel mai potrivit este ca managerul-coach să aibă formare de coach într-o școală acreditată, astfel încât sa aibă toate cunoștinţele și abilitățile unui coach. 

Coach extern vs Manager as a Coach

Coach externManager coach
O perspectivă proaspătăBună cunoaștere a organizației
Atenție concentrată pe indiviziEchilibru între nevoile personale și
echipă
Intervenții eficiente pe termen scurtRelații pe termen lung

Categorie
clementina-anghelache-2023
Publisher

Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.