Contractele și importanța departamentului juridic în achiziții
Contracte, legal advisori, contracte, juristi, contracte, department juridic si din nou contracte. Parca vad acum zambete in coltul gurii si cred ca am starnit putin amuzamentul vostru. Am intalnit si eu de-a lungul carierei mele multi juristi sau legali advisori asa cum se numesc ei in corporatii sau in unele cabinete de avocatura. Toti ii intalnim si lucram cu ei. Sunt diferiti: de la foarte bine pregatiti pana la deloc pregatiti, de la orgoliosi pana la intelegatori, de la profesionisti pana la incapatanati pe o idee si asa as putea continua inca doua pagini, pe putin.
As trece insa peste aceste caracterizari subiective si as ramane in zona in care as vorbi despre utilitatea lor in companie si despre valoarea adaugata pe care activitatea lor o produce.
Orice acord juridic nou poate fi infricosator. Pe de o parte, am văzut destule filme pentru a ști că documentele juridice pot avea tot felul subtilități sau lacune, care hrănesc paranoia despre viitorul companiei, dar pe de altă parte, avem nevoie de el pentru a merge inainte cu orice business intr-un mod cat mai sanatos pentru organizatie.
Totuși, un acord juridic, un contract, nu ar trebui să fie ceva atât de înfricoșător încât sa alimenteze paranoia. De ce spun acest lucru? Pentru ca am intalnit destui juristi care au tendinta de a exagera toate aspectele prezente in business interpretand si reinterpretand clauze din contract sau situatii ipotetice legate de activitatea prinsa in contractul respectiv. Acest mod de interpretare ne poate duce catre o respingere a ideilor sau a punctelor lor de vedere si uneori chiar a neacceptarii totale a sugestiilor pe care le au. Aceasta lipsa de flexibilitate nu este benefica. Incercati sa vedeti dincolo de aceasta perspectiva.
Un bun consilier juridic te poate ajuta practic să înțelegi toate instrumentele din cutia de instrumente juridice: la ce folosesc ele, modul în care acestea sunt utilizate, când sunt acestea adecvate, cand, cum si împotriva a ce te pot ele proteja, etc.
Pe scurt, un bun consilier juridic te va sustine:
1) sa economisești bani, daca vei intra untr-un litigiu datorita faptului ca nu ai beneficiat initial de consilierea juridica necesara. Te va costa mult mai mult un proces decat te va costa o buna consiliere juridica.
2) sa economisești timp. Va fi mult mai usor pentru tine daca vei avea ajutorul sau supravegherea permanenta a unui consilier juridic, pentru ca iti acorda o protectie constanta si in cazul unor dezbateri sau a unor litigii nu vei pierde timpul cu revizuirea unor cantitati enorme de documente care trebuie verificate pentru a pregati apararea in instanta sau intr-o negociere.
3) să iei decizii in viitor. Stiind in permanenta cum evolueaza compania si ceea ce se intampla cu piata in care activezi, cu jucatorii importanti , te poate ajuta sa negociezi cu potențialii investitori, daca este cazul.
Luind în considerare cele de mai sus, desi sunteți responsabil pentru fiecare articol din contract, este bine sa stati cat mai aproape de un bun consilier juridic care va poate ajuta sa nu faceti greșeli. Daca va veti implica si veti avea o relatie apropiata , veți învăța o mulțime.
Chiar daca sunteti simpli buyeri in companie si nu aveti nevoie personal de beneficiile de mai sus este bine sa intelegeti rolul lor in organizatie si importanta unei bune colaborari cu ei.
Succes si spor la treaba!