fbpx Cosmina Noaghea: Companiile au nevoie de lideri buni | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cosmina Noaghea: Companiile au nevoie de lideri buni

La finele trimestrului al treilea al acestui an, reinoim traditia unui interviu fulger cu companiile de consultanta. Din partea Hart Romania a avut amabilitatea sa ne raspunda Cosmina Noaghea, Senior Consultant si Business Psychologist.

L.N: Cum se vede piata programelor de dezvoltare organizationala in Romania la final de Q3-2016?

Cosmina Noaghea: Vedem ca tot mai multe companii sunt interesate de programe de dezvoltare a talentelor, fie ca vorbim despre identificarea anagajatilor cu potential, fie ca vorbim despre dezvoltarea echipelor de management (middle si top management). De asemenea, am observat preferinta companiilor pentru o evaluare complexa de tip centru de dezvoltare care sa includa si probe in cadrul carora vedem comportamentul participantului in diverse situatii apropiate de cele cu care se confrunta in organizatie, precum si evaluarea personalitatii pentru a vedea un tipar de comportament si potentialul. Dupa etapa de identificare a nevoilor, programele cele mai eficiente sunt cele care imbina actiunile individuale (coaching) cu cele de grup (workshop-uri).  

In ultima perioada am observat si interesul companiilor pentru dezvoltarea managerilor asa incat sa coordoneze eficient echipe de Millennials. Dincolo de mituri, vorbim de o generatie cu cateva nevoi specifice si ne bucura interesul companiilor pentru a intelege aceste nevoi si a dezvolta abilitatile managerilor.

L.N: Care sunt cele mai bune practici in implementarea programelor de training pe care le-ai intalnit anul acesta?

C.N: Programele noastre de dezvoltare pornesc de la identificare exacta a nevoilor si asteptarilor si pun accent pe metode care sa ii implice pe participanti. Sigur ca pornim de un cadru teoretic, dar partea pe care punem accent este cum anume functioneaza aceste modele si bune practici in business. Folosim studii de caz reale, jocuri de rol, discutii interactive, vizionare de filme, prezentari interactive.

Am observat si faptul ca tot mai multe companii prefera programe de dezvoltare pe baza de gamificare (gamification) intrucat ofera posibilitatea de a defini diverse sarcini si provocari si a urmari apoi realizarea lor intr-un mod placut si care genereaza angajamentul participantilor.    

L.N: Ai un exemplu de program de succes pe care il poti impartasi?

C.N: As oferi drept exemplu un program identificare si dezvoltare a angajatilor cu potential.

Obiectivele au fost:

  • cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste comportamentul personal, performanta si dezvoltarea in cariera
  • dezvoltarea competentelor care conduc la cresterea eficientei personale

Este un program pe care l-am organizat in aceeasi organziatie in ultimii cativa ani, asa incat putem sa urmarim rezultatele. Acest program a presupus si actiuni individuale si de grup, asa cum se poate observa din imaginea de mai jos.

Pe langa aceste actiuni a existat si un proiect practic la care participantii au lucrat in grupuri mici si care a fost evaluat de catre un grup de experti din carul organizatiei.

L.N: Unde (inca) se mai greseste? (Enumera cateva lucruri pe care hr-ul trebuie sa le schimbe).

C.N: Lucrurile care ar fi de folos in resurse umane se refera la construirea unui parteneriat cu beneficiarii initiativelor de dezvoltare si monitorizarea rezultatelor, precum si consistenta abordarea anumitor proiecte. Daca nu avem consistenta si criterii unitare de evaluare in toate procesele de talent management, este greu sa urmarim si evidentiem progresul si impactul asupra rezutatelor companiei. O abordare sistematica si definirea actinilor de resurse umane din strategia organizatiei sunt lucruri usor de spus, dar nu intotdeauna si de facut.

L.N: Este piata de training din Romania sufocata de furnizori?

C.N: Nu. Este bine sa existe concurenta asa incat fiecare organizatie sa poata alege furnizorul pe care il considera potrivit. In acelasi timp, concurenta ii ajuta pe furnizorii de programe de dezvoltare sa evolueze. Ceea ce observam este ca apar multe initiative si nu putem vorbi de o piata consolidata in aceasta zona, dar este o evolutie fireasca.  

L.N: Ce au nevoie companiile din Romania pentru a creste performanta angajatilor?

C.N: Au nevoie de lideri buni, de echipe de management capabile sa construiasca si mentina echipe performante. Conteaza si procesele, si contextul de piata, dar cel mai mult conteaza ca liderii sa faca o prioritate de business din constuirea, motivarea, dezvoltarea si cresterea performantei echipelor lor.

 

 

 

 

 

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.