Cu toții suntem lideri
Care este cea mai importantă abilitate pe care trebuie să o am în calitate de lider? Este una dintre întrebările care îmi este adresată cel mai des. Și la care răspund mereu, invariabil, leadershipul. Abilitatea numită leadership. De altfel, o abilitate pe care aș introduce-o în programa școlară la orice nivel și pe care aș declara-o una dintre pricipalele atribute și obiective ale învățării de pe tot parcursul vieții.
Se poate învăța asta? Din experiența mea, zic cu certitudine că da.
Știți și voi, există legat de leadership o dilemă asemănătoare celei de tipul: Ce a fost mai întâi? Oul sau găina? Similar, oamenii se tot întreabă: Te naști sau devii lider?
Cauți un curs de leadership? Vezi propunerea Leadership 360 de la Exec Edu https://www.learningnetwork.ro/curs/leadership-360-cursuri-pentru-lideri-de-succes-exec-edu/5051
Părerea mea legată de această ultimă întrebare- dilemă este: amândouă.
De ce? Pentru că toți suntem lideri. Așa cum suntem oameni. Femei sau bărbați. Avocați, profesori, IT-iști, traineri sau muzicieni. Diferența constă doar în faptul că, pornind de la asta, fiecare dintre noi a investit în învățarea și dezvoltarea acelor abilități care să îi facă să fie buni în ceea ce fac. Să performeze. Fără munca în devenire, este inutil și complet ineficient. Iar asta se aplică și în cazul leadershipului. Sau, mai ales, în cazul leadershipului. Nu contează nivelul, nu contează domeniul.
A investi în abilitatea de leadership este esențial pentru oricine. Ne-am obișnuit să conferim leadershipului o aură intangibilă, superioară. Ne gândim la lideri și la leadership, având în minte imaginea unor personaje zeificate de-a dreptul, care au lumea la picioare și pentru care nimic nu este imposibil. Ori, după părerea mea, nu este nicidecum așa. Singura diferență este în modul nostru de raportare la nivel mental și, apoi, comportamental. Ori, în acest caz, intervine prima și cea mai importantă parte. Aceea a mentalității și, ca urmare, a atitudinii. Pentru că nu vei putea fi niciodată nimic și niciodată nu vei putea face ceva dacă nu ești conștient că poți învăța și te poți dezvolta în acel sens, eliminând acele autolimitări sau bariere false.
Pentru că ceea ce definește un lider autentic constă în primul și în primul rând în capacitatea sa de a se autoguverna pentru a-i putea influența pe ceilalți și a-i determina să îi urmeze. Nu poți influența pe nimeni niciodată dacă, la rândul tău, nu te poți influența și, ca atare, conduce. Crede în asta și, prin urmare, comportă-te ca atare. Iar toate pornesc de la aceeași esență. Conștientizarea faptului că, în tine, se ascunde un lider. Că ești unul și că tot ce ai nevoie este să înveți și să te dezvolți ca atare.
Leadershipul este o abilitate ca oricare alta. Și, da. Indiferent la ce nivel ne-am afla, avem cu toții nevoie de ea.
Trăim în era influencerilor pe care îi urmărim asiduu în social media. Ei, după părerea mea, oferă cea mai importantă lecție asupra leadershipului. Pentru că ei oferă argumentul suprem al faptului că toți suntem și putem deveni lideri. Doar că ei au înțeles asta și au transpus-o în practică. Pare ușor în cazul lor, nu-i așa? Însă, cum au ajuns aici?