fbpx Cum construiesc liderii echipe performante? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum construiesc liderii echipe performante?

Succesul oricarei organizatii, indiferent de marime este dat, indiscutabil, de echipa sa, de modul in care aceasta performeaza. Dar, pentru a ajunge la performanta, echipa trebuie sa se „sudeze”, sa renunte la conceptul de „individ” atunci cand se stabilesc obiectivele de business, sa se implementeze o viziune comuna dincolo de diferentele individuale. Usor de spus in teorie, mai greu in practica deoarece fiecare individ, in parte, este unic, reactioneaza diferit, are calitati diferite si, implicit, nevoi diferite. O adevarata provocare pentru orice lider! Madalina Balan, Managing Partner Hart Consulting si trainer certificat in Metodologia Hogan Assessments, sustine ca cele mai bune instrumente pe care le poate folosi un lider, atunci cand creeaza/dezvolta o echipa, sunt coaching-ul si metodele de diagnoza Hogan. Ne-a impartasit argumentele pe care le are in sustinerea acestei afirmatii, precum si cateva detalii din experienta sa ca si trainer si coach in lucrul cu echipe de diferite tipuri, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru LearningNetwork.ro:

Luiza Pirvulescu: In mod paradoxal, cea mai mare calitate a noastra, ca fiinte umane, este si cea mai mare provocare atunci cand intram in contact si formam o echipa: faptul ca suntem diferiti, unici. Cum crezi ca se “sudeaza” o echipa in aceste conditii?

Madalina Balan: O echipa trebuie sa aiba cateva lucruri importante pentru a functiona cu succes: o repartizare suficient de echilibrata a rolurilor informale intre membrii echipei, un set de valori si credinte comune si cat mai putine comportamente disfunctionale.

Liderul echipei este cel responsabil de a crea structura necesara a echipei, de a facilita cunoasterea inter-personala a membrilor echipei si comunicarea eficienta. Liderul echipei este cel care trebuie sa propuna o viziune si un set de obiective clare si care sa aiba sens pentru cei care compun echipa. Nu in ultimul rand, este important de retinut ca de calitatea leadership-ului depinde calitatea performantelor echipei. Atunci cand liderii sunt deschisi sa integreze in practica lor auto-constientizarea, dar si coachingul, putem vorbi despre lideri autentici care creeaza medii de lucru sustenabile.

L.P.: Crezi in teambuilding? De ce?

M.B.: Cred in programele articulate de dezvoltare si auto-constientizare atat la nivel individual, cat si la nivel de echipa.  Primul pas in orice demers de eficientizare a lucrului in echipa este de a intelege contributia individuala pozitiva in cadrul grupului de lucru, ce anume din comportamentul individual blocheaza cooperarea, dar si dinamica in ansamblu.

Team building-ul strict ludic nu rezolva foarte multe aspecte si, de aceea, este util sa fie complementat cu o diagnoza stiintifica a echipei si cu un plan coerent de interventie (coachingul echipei, care poate include alinierea comportamentelor in directia agreata, dar si schimbarea modului in care membrii muncesc impreuna).

L.P.: Esti certificata in metodologia Hogan pe care o “predai”, dar o folosesti si ca suport in alte traininguri si programe de dezvoltare. Ce inseamna, de fapt, Hogan Assessments si ce aplicatii au instrumentele sale?

M.B.: Hogan Assessments inseamna o lunga istorie si traditie in domeniul psihologiei aplicate, o voce puternica in ceea ce priveste intelegerea personalitatii umane si impactul acesteia asupra performantei la locul de munca, in leadership si a functionarii echipei.

Hogan Assessments propune o metodologie stiintifica, validata de a diagnostica trasaturi de personalitate ce prezic comportamentele in situatii obisnuite de munca (Inventarul Hogan de personalitate, HPI), trasaturi de personalitate exagerate care apar cu precadere in momente de stres si presiune care au un impact negativ asupra functionarii grupurilor de lucru si care duc la conflicte (Profilul de dezvoltare Hogan, HDS) si factori valorici ce pot explica identitatea unei echipe, coerenta acesteia (Inventarul de Motivatii, Valori, Preferinte, MVPI).

L.P.: Are aceasta metodologie si o marja de eroare? Se poate “insela” Hogan sau poate fi pacalit? :)

M.B.: Orice instrument de evaluare a personalitatii la nivel individual sau de echipa reprezinta probabilitati, nu certitudini. Este valabil in cazul oricarei metode de diagnostic, inclusiv cele sociologice, medicale etc. Marja de eroare a instrumentelor Hogan (fidelitatea) este una insa foarte mica si reprezinta unul dintre atuurile acestui instrument fata de cele din clasa sa.

O alta remarca importanta este faptul ca in cazul instrumentelor standardizate de evaluare a personalitatii  fata de alte metode (observatia, de exemplu) marja de eroare este cunoscuta.

L.P.: Este mai usor sa lucrezi cu echipele manageriale sau cu cele non-manageriale? De ce?

M.B.: Este mai de impact sa lucrez cu echipe top-down, pentru ca de acolo porneste directia, de acolo se contamineaza in josul organizatiei comportamentele eficiente sau ineficiente, de acolo se modeleaza cultura. Echipa manageriala reprezinta ADN-ul organizatiei si interventia aici este cea mai eficienta in schimbarea organizationala Managerii sunt artizantii schimbarii.

L.P.: Care este cea mai mare provocare pe care o intalnesti atunci cand (re)formezi echipe?

M.B.: Sunt doua provocari: auto-constientizarea unor puncte forte si a unor comportamente si practici care trebuie stopate pentru ca sunt ineficiente si apoi punerea in practica a unui plan de actiune care sa faciliteze atingerea obiectivelor dorite. Instrumentele de diagnoza Hogan Assessments si coachingul de echipa impreuna pot ajuta la depasirea eficienta a acestor provocari si invatarea de comportamente noi, productive.

L.P.: Ce inseamna, de fapt,  “o echipa performanta”?

M.B.: O echipa performanta este o echipa care produce rezultatele dorite, constant in timp, cu un nivel de engagement corespunzator.

L.P.: Din marea dilema “oul sau gaina”, crezi ca leadershipul influenteaza echipa sau echipa influenteaza leadershipul? Cum?

M.B.: Liderii sunt cei care selecteaza formeaza, motiveaza, cresc o echipa, ei dau directia, ei au impact esential asupra climatului si engagementului. Prin urmare, performanta echipei este o functie a performantei liderului. Sigur ca pot exista si exista si influente de jos in sus, insa este mai eficient sa ne asiguram ca avem dirijori buni.

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.