fbpx Cum incepi sa devii o fiinta umana profesionista? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum incepi sa devii o fiinta umana profesionista?

Jim Bagnola va sustine pe 6 iunie, la Bucuresti, un masterclass pe tema conexiunii dintre leadership si coaching. Va invitam sa participati alaturi de noi - echipele HPDI si Business Edu - la aceasta intalnire importanta de invatare. Pana atunci insa va propunem sa trecem impreuna in revista, pe parcursul unei serii de articole, cateva dintre conceptele si ideile semnificative ale lui Jim.

Sintagma poate suna oarecum straniu. Aceasta pentru ca suntem obisnuiti sa asociem profesionalismul (care presupune  existenta unor scopuri si obiective, a unei metode, a unui focus si a unei viziuni, toate intr-un cadru organizat, pragmatic orientat) cu meseria, postul sau vocatia avute.

Ceea ce ne propune insa Jim Bagnola este o extindere a folosirii conceptului si, totodata, o pledoarie pentru un alt fel de a vedea conditia umana. Astfel, in perspectiva lui, aceasta nu este un simplu dat, o inzestrare rigida, primita “de-a gata”, care ne defineste punctual pe fiecare dintre noi cu particularitatile sale - aceleasi - de-a lungul vietii.

Umanitatea este, dimpotriva, un proces de constructie; fiecare dintre noi isi (re)creeaza propria conditie in mod autonom, asumat, prin transformari si repozitionari fata de propriile experiente. Raportul cu propria persoana si cu evenimentele vietii noastre este unul dinamic de permanenta evolutie, slefuire, redefinire prin investitie in noi insine, autodescoperire si adaptare.

A deveni o fiinta umana profesionista presupune, asadar, o pozitionare activa fata de noi insine. Am putea spune ca ne devenim proiect, ne asumam viata si propria persoana ca scopuri bine definite.

Un alt ingredient esential este si asumarea unei viziuni holiste despre minte (ganduri, emotii), corporalitate (sanatate) si activitate (inclusiv viata profesionala). Cele trei sunt, sustine Jim Bagnola, strans interconectate, si ceea ce se intampla intr-una din aceste trei sfere le afecteaza – pozitiv sau negativ – si pe celelalte. Astfel ca trebuie sa le privim si sa le tratam ca pe un intreg.

Iar, dintre acestea trei, cea care are cea mai mare putere de influenta este mintea noastra. Jim Bagnola se aliniaza perspectivei potrivit careia schimbarea tiparelor noastre de gandire determina transformari si la nivelul starii noastre fizice sau al actiunilor noastre.

Invitatia la antrenament pentru a deveni fiinte umane profesioniste merge, astfel, mana in mana cu indemnul de a ne juca constructiv cu gandurile si trairile noastre, de a le provoca, de a le schimba unghiurile si perspectivele.

De ce?

Tocmai pentru ca “atunci cand schimbam felul in care gandim despre lucruri, lucrurile despre care gandim se schimba la randul lor”.

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.