fbpx Cum inspira liderii? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum inspira liderii?

Liderii inspira datorita carismei?

Multi lideri devin confuzi atunci cand li se cere sa ii inspire pe ceilalti. Ce ar trebui sa faca? Sa tina discursuri motivationale?

Desi s-au facut multe studii despre natura liderilor, multe aspecte ale leadership-ului raman un mister.

Liderii par sa aiba o calitate remarcabila care ii face sa fie diferiti de ceilalti oameni. Au acel “ceva” care ii face pe cei din jur sa se simta atrasi de ei si au puterea de a a-i influenta pe oameni sa isi atinga obiectivele, sa devina mai buni.

Aceasta calitate este numita adesea “carisma” si provine din grecescul “charisma” care inseamna “dar”.  Ani la rand, carisma a fost considerata sinonimul expresiei: “calitatea de a-i inspira pe ci din jur”. Acum s-a ajuns la concluzia ca aceasta ajuta doar putin si in anumite circumstante.

Exista numerosi lideri care reusesc sa inspire si sa motiveze prin cu totul alte calitati. De exemplu, Warren Buffet, este un lider inspirational deoarece oamenii au incredere in capacitatea sa de expertiza. Cand el cumpara actiuni, valoarea acestora creste. Iar cand vinde, valoarea scade. Sau Oprah Winfrey, care are un stil diferit. Ea este perceputa drept o persoana deschisa, calda, fiind considerata unul dintre cei mai buni intervievatori din lume.

Acestea sunt doar doua exemple de oameni diferiti care inspira prin calitati diferite.

Cele 6 calitati esentiale prin care inspira liderii

Trainer-ul Jack Zenger a facut pentru forbes.com un studiu prin care a analizat o mie de lideri, cu scopul de a afla ce instrumente folosesc acestia pentru a-i inspira pe cei din jur. In functie de scorul primit de fiecare in parte, a ajuns la concluzia ca exista 6 tipuri de abordari  principale pe care acestia le folosesc. Insa, majoritatea liderilor au tendinta de a folosi una sau maxim doua dintre aceste abordari cu regularitate. Din cele 6 caracteristici, primele 4 au fost folosite in mai mult de 20% din cazuri ca abordare primara si secundara, in timp ce ultimele 2 erau folosite mult mai rar:

1. Vizionar: sa aiba o proiectie clara a viitorului organizatiei pe care o conduce si sa fie capabil sa o transmita si echipei tale.

2. Intensificator- sa creeze o relatie pozitiva in interiorul echipei fiind empatic si un bun ascultator.

3. Conducator- sa aiba o tinta clara, sa fie capabil sa termine lucrurile la timp si sa fie responsabil pentru perfomanta personala sau de grup.

4. Cu principii sanatoase- sa fie un model pentru ceilalti prin modul in care face lucrurile potrivite in modul potrivit.

5. Entuziast- sa transmita pasiune si energie pentru organizatie, pentru scopurile propuse si pentru munca pe care o face.

6. Expert- sa aiba o expertiza profunda prin care sa traseze o directie tehnica clara.

A fi inspirational se invata?

Odata cu descoperirea acestor caracteristici, s-a ridicat, inevitabil, intrebarea daca pot liderii invata cum sa devina mai inspirationali?

Pentru aceasta, au fost testati aproximativ 300 de lideri pe o perioada intre 18 si 24 de luni. In tot acest timp, urmand un plan de dezvoltare si folosind feedback, in mod constient, acestia au evoluat, crescandu-si abilitatea de a-i inspira pe ceilalti in medie cu minim 10%. Insa au existat si cazuri de 40 % sau chiar 70%. Testul este foarte important, demonstrandu-se astfel ca una dintre cele mai importante competente de leadership poate fi dezvoltata semnificativ urmandu-se in mod constient anumite instrumente.

Unii cred ca liderii trebuie sa dovedeasca inspiratie numai in ocazii speciale. Ei considera ca aceasta ar trebui manifestata in special in discursurile anuale cand vin in fata angajatilor pentru a-i incuraja si motiva. Totusi, inspiratia inseamna mai mult de atat. Orice face un lider, in fiecare zi, are impact asupra angajatilor. Daca un lider ar petrece cateva minute zilnic pentru a-i intreba pe oameni ce mai fac, pentru a le multumi si pentru a-i incuraja sa faca mai mult, cu siguranta ar conta enorm. Totul conteaza. La fel cum si ceea ce face fiecare angajat, la orice nivel, conteaza la nivelul rezultatelor intregii organizatii.

Nu trebuie sa fi carismatic pentru a-i motiva pe cei din jurul tau. Gaseste-ti propria modalitate de a fi un bun motivator si treci la actiune!

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.