fbpx Cum iti alegi cariera dupa ce ai fost 'omul bun la toate' | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum iti alegi cariera dupa ce ai fost 'omul bun la toate'

In ultima vreme am cunoscut mai multe persoane care se confrunta cu urmatoarea problema: lucreaza de mai multa vreme intr-o firma, au fost angajate pentru un post, dar in timp au ajuns sa faca mai multe de atat. Sarcinile de serviciu au crescut, s-au extins, salariul a ramas acelasi. Au discutat cu seful si nu exista perspective mai bune pentru perioada care urmeaza – nici financiar nici posibilitatea de a reduce indatoririle de serviciu. Exista o singura solutie: DEMISIA

A-ti da demisia dintr-un astfel de post este cel mai usor lucru. Inainte insa trebuie sa te gandesti serios la optiunile pe care le ai.

Iti refaci cv-ul. La responsabilitatile pe care le ai la actualul loc de munca se adauga lucruri care in mod normal nu se gasesc in fisa postului. De fapt, daca te uiti bine la ce posturi se ofera pe piata constati ca ceea ce faci in prezent sunt de fapt doua joburi diferite, cu responsabilitati diferite si cu cerinte diferite. Esti la fel de priceputa la amandoua. Cum faci alegerea?

1. Afla care este domeniul in care excelezi

Ca sa il descoperi trebuie sa stai un pic de vorba cu tine insuti si sa aduni momentele tale de succes precum si activitatile in care te simti cel mai bine si faci lucrurile mai bine decat cei din jurul tau. Sunt cateva intrebari care te pot ajuta:

  • In care dintre activitati pierd notiunea timpului atunci cand muncesc?
  • Ce as face cu timpul meu daca as castiga o avere la loterie?
  • Care dintre activitati mi-a adus cele mai multe laude din partea colegilor?
  • Cand am facut fata unei provocari la locul de munca si nu am simtit ca am muncit din greu?
  • In ce fel de activitati sunt atat de prins incat nu ma opresc sa ma gandesc la probleme?

Scrie toate ideile pe care le ai si observa daca sunt teme care reapar. Este usor daca privesti problema din unghiuri diferite!

2. Ce oportunitati te fascineaza pentru moment?

De multe ori se intampla sa facem ceea ce ne place si nu este neaparat ca banii sa si inceapa sa curga! O noua lista te va ajuta sa aduni informatii despre ce se intampla concret in piata. Sa vezi care sunt “joburile la moda”, pentru ce anume ai putea sa fii platit mai bine si incearca sa ai o idee despre cum se poate dezvolta cariera ta de aici mai departe. Fie ca este vorba de incalzirea globala, reality TV sau reconstructia Irak-ului… mereu vor fi job-uri la moda. Urmareste trend-ul si vezi ce se potriveste carierei tale. Iata o noua serie de intrebari ajutatoare:

  • Ce lucruri legate de viitor imi starnesc cel mai tare curiozitatea?
  • Ce fel de stiri imi atrag atentia?
  • Ce fel de evenimente ma tin lipita de televizor sau radio?
  • Ce ziare citesc cel mai des, pe ce fel de site-uri navigez?
  • Dintre modelele pe care le am, care sunt in centrul atentiei in momentul de fata?

Asculta-te pana cand aduni iar zeci de idei. Nu judeca ideile care iti vin. Este o parte creativa in tine care chiar daca pentru moment ti se pare ca vine cu idei nebunesti, te va ajuta sa alegi ce este cel mai potrivit pentru tine. Orice idee, cat de nebuneasca, poate sa fie de fapt o oportunitate de cariera pe care nu o banuiai.

3. Combina

Este momentul in care trebuie sa combini cele doua liste. Pe o foaie vei separa doua coloane in care vei transcrie cu grija ideile adunate la primele doua puncte. Fii atenta la legaturile si sinergiile care se pot crea intre ele. Nu respinge nici o idee noua care poate sa iti vina.

4. Compara

Intr-o a treia coloana scrie carierele posibile care ti le doresti, cele in care interesele tale si talentele si abilitatile se combina.  Pot fi cat de multe. Eventual poti cauta si job-uri concrete ce au fost ofertate pe site-uri, poti culege si din ziare. Dar in primul rand trebuie sa tii cont de dorintele pe care le ai. Este mai important in momentul acesta sa stii care este lista ta de prferinte si prioritati.

5. Alege

Felicitari! Acum ai ajuns in momentul in care poti face o alegere. Trebuie doar sa reduci numarul joburilor din cea de-a treia coloana. Alege carierele care sunt realiste si sunt si satisfacatoare. Ce urmeaza? Incepi sa cauti un loc de munca. Iti refaci cv-ul astfel incat sa puna in evidenta calitatile si experienta pe care le ai pentru job-ul pe care ti-l doresti.

Categorie
clementina-anghelache-2023
Publisher

Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.