fbpx Cum sa citesti tot ce ai de citit, in timpul pe care il ai la dispozitie | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum sa citesti tot ce ai de citit, in timpul pe care il ai la dispozitie

Din august 2009, cuvantul “PhotoReading” a intrat in vocabularul romanesc, traducerea lui prin “FotoCitire” nefiind la fel de populara.
Ce este PhotoReading? Cuvantul defineste o abilitate innascuta a noastra, a tuturor: abilitatea de a fotografia mental.
De asemenea, este si numele cursului creat de Paul Scheele, curs care are ca scop constientizarea si folosirea acestei abilitati in actiunile noastre de zi cu zi, actiuni legate de materialele scrise.

Cursul promite simplu, direct si pragmatic: sa citesti tot ce ai de citit in timpul pe care il ai la dispozitie si cu nivelul de intelegere de care ai nevoie.

In manual sunt, de asemenea, doua intrebari la care participantii raspund chiar in prima jumatate de ora, si anume:

1. Cati dintre voi ati fi satisfacuti daca ati citi de cel putin doua ori mai repede decat o faceti in prezent si ati creste nivelul de intelegere?
2. Cati ati fi incantati sa obtineti in doar o ora, aceeasi intelegere (sau una mai buna) dintr-o carte care in mod normal v-ar lua 10 ore?

Am observat ca, fie pe baza trecutului lor (oamenii stiu cat de “buni” sunt ei la a practica ceva ce vor sau isi propun… ), fie ca isi doresc din suflet sa functioneze cursul si nu vor “sa sara calul”, participantii sunt modesti si ridica mana plini de speranta, cu atitudinea “macar de-as primi atat”!

Dar cum spune Paul in manualul de instructor, si in urma intrebarilor si validarii raspunsurilor participantilor, citesc in continuare: 

Sistemul Mental Integral de PhotoReading (asa se cheama sistemul care se invata in timpul cursului) este un sistem flexibil care, cu usurinta, poate da rezultate puternice in acesti parametri. 
Poate face mai mult?
Absolut!
Sunt putine limite de gasit in aceasta minte nonconstienta, remarcabila, pe care o avem”.

Daca in mod normal citim la o viteza de 200 de cuvinte pe minut (viteza cititului este legata de viteza cu care putem rosti cuvintele in mintea noastra), prin PhotoReading ajungem la 25 000 de cuvinte pe minut si partea superioara a cadranului care arata viteza este lasata libera intentionat, cu doar cateva semne de intrebare, pentru ca nu se stie care poate fi limita. 

Numarul impresionant de oameni care au facut cursul, in toata lumea, si care impartasesc rezultate fascinante demonstreaza ca este posibil; chiar pentru toti, cu conditia ca creierul – din punct de vedere al integritatii fizice - sa fie intact. 

Bineinteles, dupa integritatea fizica a creierului este necesara practicarea tehnicii invatate. Surprise, surprise! Nimic nu-i pe gratis!
De 33 de ani sunt implicata in cursuri de educatie nonlineara si imi aduc aminte cind un leader a spus cuiva: “oamenii nu fac corelatia intre actiune si rezultate”.
Exista mereu o plangere in fundal, o plangere pentru lipsa de rezultate cum ni le dorim, si cumva, este sugerata “o problema” care “ne-a impiedicat” sa avem acele rezultate…. 
NU! Este doar lipsa de corelatie intre actiune si rezultate. Nu mulgi vaca, nu ai lapte!
Vaca nu da lapte, da doar “ingrasamant natural” (ca sa nu spun balega)!

Deci, ca sa ai rezultate fascinante prin acest sistem ai nevoie de:
- Un creier sanatos, si
- Integritate in a aplica tehnica.

In curs se vorbeste despre faptul ca cititul doar 5% este facut cu ochii. 
Cand cineva invata “speed reading” (marturisesc ca nu am invatat asa ceva) nu face altceva decat sa miste ochii intr-un anumit fel, pe pagini. 
Dar… cititul, doar 5% se face cu ochii, constient.
95% din citit se face cu mintea nonconstienta.
Sistemul Mental Integral deprins in cursul de PhotoReading se bazeaza pe acesti 95% din urma.

Daca sunteti ca mine, care inainte sa particip la cursul de PhotoReading habar nu aveam ce inseamna acest “nonconstient” , este posibil ca nici voi sa nu stiti. Nu numai ca nu stiam, dar doar gandul de a ma apuca sa analizez diferitele denumiri, impartiri ale mintii nu ma interesa. La urma urmei, cine stie adevarul?!

Manualul prezinta o explicatie stiintifica si interesanta, dar cu timpul am decoperit una mai pe placul meu intr-o carte a lui Osho. 
Osho spune ca nimeni nu stie ce este mintea, ca nu avem mai multe minti ci doar una singura: de 5% din ea suntem constienti (mintea constienta) si de 95% nu suntem constienti (mintea nonconstienta). 

PhotoReading-ul se intampla in cei 95% ai mintii nonconstiente! 
Este de-a dreptul FASCINANT!

O sa il citez pe Einstein care, extrem de succint, exprima ceea ce am relatat mai devreme referitor la minte, doar ca in citatul lui el cheama mintea nonconstienta “mintea intuitiva” si mintea constienta “mintea rationala”:

Mintea intuitiva este un dar sacru si mintea rationala este un slujitor fidel. Am creat o societate care onoreaza slujitorul si a uitat darul”

Prin PhotoReading ai acces la mintea nonconstienta, lucrezi cu ea, o lasi sa se exprime in viata prin rezultate dincolo de asteptari.

Sistemul de credinte despre citit si invatat dobandit initial, se modifica total la sfarsitul cursului si vechea paradigma este inlocuita cu una noua, iar experienta pe care participantii o au este cu totul alta: apare dragostea pentru citit, placerea de a creea si a gandi proactiv, increderea in propriile forte, intelegerea sporita, joaca, rapiditate, bucurie si multe altele.

Asa cum spuneau la cursul de instructori, fiecare instructor de PhotoReading aduce – atunci cand sustine cursul de photoreading – pregatirea, culoarea si bogatia experientelor anterioare. 
Combinatia dintre tehnica cursului de PhotoReading pe care o livrez si experienta mea de leader in educatie nonlineara, de mai bine de 33 de ani dau cursurilor pe care le sustin/predau o putere de transformare unica.
Categorie

Connie Larkin - Consultant

Sesiune extraordinară de coaching ontologic

Voi începe printr-un citat din cartea mea,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.