fbpx Cum sa eviti tentatia: un ghid stiintific despre cum sa spui "nu" | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum sa eviti tentatia: un ghid stiintific despre cum sa spui "nu"

Invata sa spui “NU” daca iti doresti o viata lipsita de stres, productiva si sanatoasa.

Spunand “nu” lucrurilor care nu sunt necesare ne poate ajuta sa economisim timp si sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi.

Blog.bufferapp.com ne invata cum putem sa evitam tot ce ne distrage de la munca si sa ne concentram numai pe lucrurile care conteaza.

Nu pot versus Nu fac

Intr-un studiu de caz publicat in Journal of Consumer Research, 120 de studenti au fost impartiti in doua grupe: unii trebuiau sa spuna “Nu pot”, iar ceilalti “Nu fac”.

Primul grup a fost obligat sa spuna “Nu pot sa fac X” cand erau tentati sa faca un anumit lucru. De exemplu, cand erau tentati sa manance inghetata, acestia spuneau obligatoriu: “Nu pot sa mananc inghetata”.  Prin comparatie, al doilea grup trebuia sa spuna “Nu mananc inghetata”.

La sfarsit, acestia trebuiau sa raspunda la niste intrebari. Li s-a oferit un baton de ciocolata sau un baton de cereale, completand pe foaia de raspuns alegerea facuta.

Studentii care si-au spus “Nu pot manca X” au ales in proportie de 61% batonul de ciocolata, in comparatie cu doar 36%, cei care au afirmat “Nu mananc X”.

Asadar, atunci cand spui hotarat NU FAC, ai sanse mult mai mari sa si respecti alegerea facuta.

NU FAC inseamna AM CONTROL. NU POT este o restrictie

Un alt studiu a fost facut, de data aceasta, printre 30 de femei care s-au inscris la un seminar de sanatate. Ele au fost impartite in trei grupuri:

Grupul 1 a fost grupul de control, fara vreo strategie, care trebuiau sa spuna “nu” atunci cand aveau o tentatie.

Grupul 2 trebuia sa implementeze strategia “nu pot”, de exemplu: “Nu pot rata antrenamentul de astazi”.

Grupul 3 trebuia sa implementeze strategia “nu fac”, de exemplu “Nu ratez antrenamentele”.

Timp de zece zile, acestea au facut un raport zilnic al progreselor.

Din grupul 1, 3 din 10 membrii s-au antrenat zilnic, din grupul 2, doar 1 din 10 si din ultimul grup, 8 din 10.

In concluzie, cuvintele te ajuta sa faci alegeri mai bune in viata ta si iti urmaresti scopurile. Trebuie doar sa stii sa le alegi.

De fiecare data cand iti spui “nu pot”, in creierul tau se formeaza o bucla care iti aduce aminte de limitarile tale. Aceasta terminologie indica faptul ca trebuie sa faci ceva ce nu iti doresti.

Daca iti spui “nu fac”, iti amintesti de fapt ca tu ai control asupra situatiei. Este o fraza care te ajuta sa-ti urmaresti obiceiurile bune.

Heidi Grant Halvorson, director MotivationScienceCenter at ColumbiaUniversity, explica diferenta dintre a spune “nu fac” si “nu pot”: “Nu fac” inseamna o alegere, deci iti da putere. “Nu pot” nu este o alegere, este o restrictie, deci te face sa te simti limitat, o fire slaba.

Cum poti aplica “nu fac” in viata?

In orice situatie din viata trebuie sa spui “nu” la ceva. De exemplu, sa-i spui “nu” chelnerului care iti ofera meniul de desert sau sa nu cedezi tentatiei de a sta in casa in loc sa faci miscare. In momentele acestea trebuie sa faci o alegere.

“Nu pot” si “nu fac” sunt afirmatii despre ce crezi, motive de ce faci ceea ce faci si iti aduc aminte unde vrei sa ajungi. Abilitatea de a invinge tentatia si puterea de a spune “nu” sunt critice pentru productivitatea ta si pentru minte.

Poti sa fii fie victima cuvintelor tale, fie arhitectul acestora. Pe care dintre acestea o preferi?

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.