Cum sa gestionezi relatia cu persoanele dificile de la locul de munca
Cati dintre noi nu pun un accent deosebit asupra atmosferei de la locul de munca? Intalnim o multitudine de tipologii de oameni aici. Si, evident, cu totii am vrea sa avem numai acei colegi, sefi sau subalterni cu care suntem compatibili si al caror comportament nu ne creeaza niciodata batai de cap. Cu toate acestea, se stie. Idealul este departe de a fi ”inventat” si tot ceea ce ne ramane noua este sa facem ce putem pentru a imbunatati sau macar a evita problemele.
Ce inseamna persoana dificila?
Este extrem de usor sa punem etichete si sa decretam ”acest om este dificil!” Dincolo de subiectivitatea impulsiva care ne da ghes sa stampilam oamenii cu tot felul de atribute mai mult sau mai putin pertinente sau flatante si noi la randu-ne sa fim tratati la fel, realitatea arata insa ca aceasta ”specie” de persoane dificile exista. Si macar daca ar exista intr-o tara a lor, sa zicem ”Dificilia”, unde prea putini ar vrea sa mearga in calitate de turist si de unde si mai putini ne-ar vizita. Cert este ca oamenii dificili sunt peste tot, iar daca in anumite medii putem evita, ignora sau rezolva mai transant anumite situatii, ce facem cand acesti ”dificili” sunt chiar la locul nostru de munca? Acolo unde, vrem, nu vrem, lucrurile este necesar sa mearga lin, totul sa fie functional si in care toate acele tipologii de care vorbeam mai sus sa formeze o echipa unita si performanta.
Si pentru ca nu putem lucra si persista intr-o continua stare de conflict, frustrare si alte stari negative, ceva ar fi de facut, nu? Iti oferim mai jos un exercitiu in care poti sa aplici tactici si solutii. Ca orice exercitiu, acesta presupune o practica continua pana ea se va integra in mod natural comportamentului tau. Si nu doar o citire sporadica, o aplicare cu intreruperi sau doar atunci cand intri in contact cu persoana pe care tu o consideri dificila.
Te invitam sa descoperi si sa faci exercitiul AICI.