Cum sa schimbi totul schimband cat mai putin posibil
In mediul de business se cunoaste ca schimbarea este foarte dificila. Managementul schimbarii este o munca grea si a crea schimbarea cere mult efort. Sprijinul top management-ului este vital, totusi iluzoriu si trebuie sa avem mare grija ca sa fim siguri ca lucrurile nu iau o turnura complet gresita. Cel putin asa se spune…
Te-ar surprinde sa stii ca o noua abordare a schimbarii acumuleaza momentum in mediul organizational si de business? Focusul pe solutii (FS) a aparut in lumea sanatatii mintale si a schimbarii psihologice, unde transforma intelegerea noastra despre oameni si cum functioneaza ei. Isi croieste drum si in business, peste tot in lume – nume globale precum Nationwide Building Society (UK), Royal Bank of Canada, Lufthansa (Germania) si Canon (Japonia) beneficiaza chiar acum de aceasta abordare.
Sunt momente cand vrei ca ceva sa fie diferit si pur si simplu nu stii ce sa faci? Sigur ca sunt. Asa ca, decat sa te angajezi in programe costisitoare, de ce sa nu investighezi mai degraba aceasta abordare – e rapida, de impact, energizanta, atragatoare, flexibila, cu costuri mici… si cumva contra-intuitiva.
Uite o idee cu care sa incepi – o definitie a FS:
Schimbarea se petrece mereu… Modul simplu de a schimba este sa gasesti schimbarea utila si sa o amplifici.
Pasii FS:
Descrie ce se doreste.
Descopera ce functioneaza deja si gaseste puncte forte.
Fa pasi mici.
La prima vedere pare atat de evident. Abia daca merita sa vorbim despre asta. Si totusi, procesul de a discuta, decide si actiona in maniera propusa mai sus poate transforma chiar si cea mai dificila dintre situatii. Profesionistii care lucreaza in situatiile cele mai provocatoare – executivii de top, consultantii, psihiatrii, profesorii, agentii schimbarii – descopera cu totii puterea simpla a FS.
Abordarea FS este aplicabila in toate tipurile de situatii de business. Cea mai recenta carte a mea scrisa impreuna cu Jenny Clarke – Lucrand Focalizat pe Solutii: 80 de lectii din viata reala pentru schimbarea organizationala – descrie cazuri reale din organizatii din toata lumea, in arii precum strategie, imbunatatirea calitatii, vanzari, project management, management de zi cu zi, reorganizare, managementul stakeholder-ilor, training, outplacement, leadership si schimbare.
Pentru perspectiva unui manager despre cum i-a fost de ajutor FS in rolul ei, am vorbit cu Antoinette Oglethorpe, European Learning & Organizational Development Director la XL Capital Ltd.:
“In climatul curent, multor profesionisti HR li se cere sa devina “parteneri de business” strategici; toata activitatea adiministrativa obisnuita este externalizata sau atribuita unui centru de “shared services” . Ariile de specialitate precum recrutarea, beneficiile si compensatiile sunt indreptate catre centre de expertiza, lasand generalistilor de HR sarcina de a forma parteneriate cu zona de business, pentru a-i ajuta pe acestia din urma sa atinga obiectivele de business prin intermediul oamenilor.
Pentru a juca rolul de partener de business (“business partner”) se spune adesea ca “ai nevoie sa intelegi business-ul”. Din fericire, FS ofera o cale prin care poti sa sprijini business-ul cu adevarat fara sa fie necesar sa intelegi complet fiecare aspect. Iti ofera capacitatea de a pune intrebari relevante si inteligente cu convingere, fara sa fie necesar sa stii totul despre situatie. In multe moduri, ajungi sa oferi coaching managerilor pentru ca acestia sa gaseasca o cale de a merge mai departe”.
Referinte:
Paul Z Jackson and Mark McKergow - The Solutions Focus: Making coaching and change SIMPLE, Nicholas Brealey Publishing, second edition (2007)
Mark McKergow and Jenny Clarke - Solutions Focus Working: 80 real-life lessons for successful organizational change, SolutionsBooks (2007)
Articol preluat de pe Business-Edu.ro