fbpx Cum se formeaza un trainer | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum se formeaza un trainer

Atunci când m-am decis să formez alți traineri și să  încep proiectul Școala de Training aveam peste 10 ani de experiență în training, mii de ore de livrare și sute de participanți cu care lucrasem de-a lungul timpului. În portofoliul meu se găseau, grație jobului de la Achieveglobal,  numele celor mai  importante companii  prezente pe piața din România. Și cu toate acestea, m-am gândit serios la această nouă provocare. Asta pentru că atunci când te afli în postura de trainer ai  deja în față o mare responsabilitate,  însă atunci când trebuie să  formezi alți traineri, responsabilitatea devine una uriașă.

Așadar, cum se formează un trainer?

Ei bine, cu greu. E nevoie de mult timp, efort și dedicație pentru a te forma ca trainer. Iar procesul de formare nu se termină niciodată. Cea mai periculoasă capcană pentru un trainer este autosuficiența, și e destul de ușor de intrat în ea, dacă nu ești atent.

Se spune că un trainer bun este ca un vin vechi, e din ce în ce mai bun, pe măsură ce trece timpul. Aș spune că analogia e doar pe jumătate adevărată. Ca trainer nu este suficient să aștepți să treacă timpul pentru a deveni mai bun. Practica  nu te face mai bun. Trebuie să cauți în mod constant metode de a-ți îmbunătăți abilitățile, conținutul, metodologia, comportamentele.

Ca trainer  nu este suficient să fii bun, ai nevoie să fii excepțional ! Este datoria ta față de cei care se află în sală și care contează pe tine să îi ajuți să se dezvolte. Asta pentru că la rândul lor trăiesc și muncesc într-un mediu extrem de competitiv în care să fii bun nu este suficient, iar pentru a avea succes trebuie să te diferențiezi prin excelență în cât mai multe arii de competență.

Pornind de la aceste convingeri am dezvoltat programul de formare de formatori. Recunosc că nu a ieșit unul tocmai ușor…

De la începutul proiectului am avut  bucuria de a avea invitați în acest program mulți traineri talentați .  Antrenamentul a fost unul dur, exercițiile i-au solicitat  dincolo de limita confortului, iar feedbackul a fost direct și nu tot timpul ușor de digerat. Cu toate acestea, la final am rămas prieteni.

Motto-ul sub care s-a desfășurat programul -  ”mici diferențe în abilități duc la enorme diferențe în rezultate”,  ar putea fi  în același timp și concluzia acestui articol. Pentru a te forma ca trainer trebuie să accepți că ai tot timpul ceva de îmbunătățit la tine, și să cauți în mod constant să îți antrenezi acele abilități care vor face diferența în sala de curs.

Tags
Categorie
mihai curelea

Mihai este fondatorul Școlii de Training, un proiect pornit din pasiunea pentru training și din dorința de a contribui la dezvoltarea celorlalți... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.