Cum transformi “manageri rai” in “lideri buni”?
9 secrete de productivitate pentru lideri
Intr-un articol al celor de la Harvard Business School, “Bad Leaders Can Change Their Spots”, Joe Folkman descrie un grup de 71 de lideri slabi care au reusit sa devina mai buni, marindu-si scorul mediu de productivitate de la 23 la 56%. In timp ce multi lideri au fost impresionati de ceea ce putea sa se intample, si mai multi au fost sceptici. Desigur, nu orice lider are abilitatea de a deveni mai bun. Dar 71 din acestia (adica un total de 75% din grupul de “lideri rai”) au reusit!
Cei de la Forbes.com au cautat raspunsul la intrebarea “Cum au reusit sa faca asta?” si, folosind feedback-ul de 360 de grade pe o perioada de 12-18 luni, au descoperit 9 secrete prin care acestia au devenit mai eficienti:
1. Si-au schimbat modul in care comunica
Abilitatile de comunicare sunt maleabile. Multi nu au avut nevoie sa-si dezvolte noi calitati, ci sa invete sa le puna in practica pe cele existente. Si imbunatatirea tehnicilor de prezentare produc efecte imediate.
2. Si-au impartasit cunostintele si expertiza
Daca iti impartasesti cunostintele mai des, mentorand pe altii, poti impresiona si iti poti dezvolta echipa.
3. I-au incurajat pe ceilalti sa faca mai mult si mai bine
Unii lideri cred ca scaderea asteptarilor si a competitiei o sa le aduca admiratie din partea angajatilor. Acest lucru este gresit. Cand liderii cer echipei sa-si faca munca mai bine si le da mai multe obiective de indeplinit, sunt vazuti ca fiind mai buni si ei.
4. Au dezvoltat o noua perspectiva
Liderii se pot concentra exclusiv pe ceea ce se intampla la nivel intern. Daca vor incepe sa se gandeasca la problemele ce pot aparea si se vor concentra mai putin la tacticile interne, vor deveni mai eficienti.
5. Si-au dat seama ca trebuie sa fie exemple pentru ceilalti
Liderii deleaga munca pe care nu vor sa o faca. Totusi, aceasta tactica nu merge. Cei 71 lideri care au devenit mai buni au fost vazuti ca fiind putin critici, “lideri slabi”. Au invatat ca trebuie sa devina modele pentru angajatii lor.
6. Au pus in practica idei noi
Multi din cei 71 lideri au fost surprinsi sa afle ca echipele lor considera ca acestia se opun ideilor noi. Cand nu au mai descurajat noile propuneri si le-au oferit suport celor care vor sa inoveze, au aparut schimbari positive in companie.
7. Si-au dat seama cand este nevoie de schimbare
Liderii au devenit proactivi - au facut o munca mai buna, gasind noi oportunitati si indepartand problemele in momentul in care acestea au aparut.
8. Si-au imbunatatit abilitatea de a inspira si motiva pe ceilalti
Acesti lideri i-au facut pe angajati sa se concentreze pe prioritati si au fost permanent la curent cu ceea ce acestia au nevoie. Acest tip de atitudine i-a ajutat sa castige incredere din partea echipei.
9. Au incurajat cooperarea, nu competitia
Multi lideri au iesit de pe bancile scolii cu notiunea ca exista invingatori si invinsi, si astfel ei sunt intr-o competitie permanenta. Luptele consuma resurse. Daca liderii cauta modalitati prin care pot incuraja cooperarea si idealurile comune, acestia devin mai eficienti.
Cele 9 “secrete” pe care cei 71 lideri le-au descoperit sunt de fapt niste virtuti carora nu le dam prea multa importanta, dar ele ajuta atat liderii cand si angajatii sa dea mai mult randament.