De Bono si cele 6 palarii ganditoare: ce poti face cu ele?
Un renumit cercetator a descoperit ca majoritatea oamenilor au una sau doua palarii, cand ar trebui sa poarte de fapt 6 (sase) palarii colorate diferit pentru a fi performanti, a lua decizii bune si a comunica eficient cu ceilalti.
Da, ati ghicit! E vorba de Edward de Bono si de “Cele sase palarii ganditoare” – tehnica de invatare, comunicare si de stimulare a creativitatii care a intrat in manuale si in programele de MBA.
Cele sase palarii sunt moduri de procesare a informatiei:
- Palaria Alba se concentreaza pe informatii. Se refera la fapte, figuri, informatii disponibile sau necesare.
- Palaria Galbena se concentreaza pe beneficii si aspecte pozitive.
- Palaria Rosie dezvaluie intuitiile, sentimentele si emotiile.
- Palaria Neagra este palaria problemelor, criticilor si a precautiilor.
- Palaria Verde este cea a creativitatii, schimbarii, a alternativelor, propunerilor, a ceea ce este interesant si provocativ. Aici pot fi folosite tehnici de Gandire Laterala.
- Palaria Albastra este palaria coordonarii. Nu vizeaza un subiect in sine, ci procesul gandirii.
Pare un joc pe care nu ai cum sa il aplici intr-o sedinta de bord serioasa, nu? Gresit! Jocul destinde atmosfera si stimuleaza creativitatea. Iata cateva din regulile lui:
1. Fiecare persoana trebuie sa poarte toate cele sase palarii si sa nu le confunde intre ele
Multi oameni de succes considera ca gandesc rational, pozitiv. Dar uita ca o problema trebuie analizata din mai multe puncte de vedere: emotional, intuitiv, negativ pentru a nu subestima rezistenta la schimbare, puterea afectivitatii, ura etc.
De aceea trebuie purtate si palaria neagra si cea rosie, care, la prima vedere par contraproductive. Nu trebuie uitat ca si ele au aspecte pozitive: cea neagra e totusi si precautia, iar cea rosie reprezinta si motivarea echipei.
Fiecare om are un stil cognitiv de procesare a informatiei. Unii sunt critici, altii optimisti, altii reci si logici. Secretul este ca toate acestea sunt doar palarii, unghiuri de vedere, pe care le schimbi pentru a progresa, spre exemplu pentru a deveni din pesimist un optimist creativ sau dintr-un pragmatic cu logica de fier un om sensibil.
Metoda celor sase palarii este folosita pentru a determina indivizii sa-si schimbe perspectiva de gandire, sa ia in calcul si alte puncte de vedere.
2. Fiecare palarie se poarta pe rand in ce ordine doresti si ori de cate ori ai nevoie
Nu trebuie sa porti doua palarii in acelasi timp, ci sa gandesti simplu si corect. Trebuie sa separi entuziasmul de fapte si faptele de emotii.
Nu exista o reteta generala de utilizare a palariilor. Poti incepe de la fapte (palaria alba), apoi exploreaza avantajele si dezavantajele (palariile galbena si neagra), genereaza solutii (palaria verde) si evalueaza atasamentul emotional, parerea echipei (palaria rosie). Este demersul cel mai cunoscut: informare, analiza, solutii, consensul alegerii. Sau poti face cu totul altfel, dupa cum doresti sau te obliga situatia de fata.
3. In sedinte si discutii, toti trebuie sa poarte palarii de aceeasi culoare in acelasi timp
Pentru o comunicare eficienta, e nevoie ca toti participantii sa poarte palarii de aceeasi culoare in acelasi timp. Faptele nu pot fi contrazise cu argumente emotionale, creativitatea nu trebuie ucisa de pesimisti, febra avantajelor nu trebuie sa inmormanteze precautia. „Ce palarie porti acum?” ar fi bine sa intrebe conducatorul sedintei cand cineva e disonant cu grupul. „Da-o jos si fii in consonanta cu noi toti!”
Regula se aplica cu o exceptie: palaria albastra e cea a sefului care trebuie sa pastreze mereu controlul sedintei si sa dirijeze schimbarea palariilor.
Unii au inteles metoda altfel: sa imparta palariile in grup si sa reconstituie Turnul Babel. E o abordare care genereaza idei si multa galagie, dar aproape niciodata consens. Nu trebuie sa imbraci un stil de gandire si sa il aperi pana in panzele albe, ci sa il “dezbraci” pe cel pe care il folosesti de obicei si sa progresezi comunicand cu altii.
Deci, reinnoieste-ti garderoba si mintea cu cele sase palarii ganditoare!
Articol preluat de pe Business-Edu.ro