fbpx De ce refuza candidatii interviul si ce abordare este cea mai potrivita | Learning Network Mergi la conţinutul principal

De ce refuza candidatii interviul si ce abordare este cea mai potrivita

In perioada desfasurarii proiectelor de recrutare ne-am confruntat si cu situatii in care candidatii au aplicat pentru un job, iar la scurt timp au fost sunati, insa nu au mai aratat interes pentru respectivul job. Motivele ne-au ridicat adesea semne de intrebare. Iata care sunt raspunsurile candidatilor si care sunt cele mai apreciate.

- Nu mai sunt interesat, mi-am gasit un alt job. Este raspunsul pe care s-a intamplat sa il primim a doua zi dupa ce candidatul a aplicat.

- Nu am gasit locatia. O astfel de abordare arata felul de a fi al candidatului. Dificultatea de a gasi o anumita locatie si lipsa de implicare in a cerceta zona unde se afla sediul agentiei de recrutare/al companiei angajatoare arata personalitatea candidatului. Orice recrutor se intreaba cum va reactiona aceasta persoana in anumite situatii la birou cand trebuie sa ajunga in timp limita la un client, la un furnizor, etc. Recomandam ca inainte de plecarea la interviu sa analizati zona unde trebuie sa ajungeti cu ajutorul Google Maps - Street View sau sa sunati la secretariat pentru indrumare.

- Compania este mult prea departe de casa. Exista companii care au sedii in cartierele apropiate de Bucuresti si care, in general, ofera beneficii pentru angajati: asigura transport, masa, salarii mai mari, asigurari de sanatate. Inainte de refuz merita discutat direct cu angajatorul pentru a vedea exact oferta. In unele cazuri se poate negocia chiar un program flexibil cu lucru de acasa.  

- Nu vreau sa lucrez pentru respectiva companie. De cele mai multe ori o astfel de atitudine este influentata de prietenii candidatului care lucreaza in acea companie, de site-uri care prezinta review-uri despre companii sau chiar de interactiunea directa a candidatului cu respectivul angajator in trecut. Insa, inainte de a lua o astfel de hotarare inca de la intalnirea cu HR-ul agentiei de recrutare este mai indicat ca orice candidat sa ajunga la intalnirea cu angajatorul. Am avut si cazuri in care candidatii s-au aratat surprinsi de anumite companii pentru ca pachetul salarial a fost personalizat in functie de skill-urile si rezultatele dovedite anterior, iar in companie se schimbase managementul si stilul de lucru. Intotdeauna merita testat inainte de a lua o astfel de hotarare.

- Vocea ezitanta care nu stie daca sa accepte interviul sau nu. O astfel de atitudine, de asemenea, nu este apreciata de recrutori, arata ca respectivul candidat nu este sigur, iar angajatorul direct nu poate fi impresionat cu aceasta atitudine.

 

- Detaliile personale pentru anularea unui interviu. Nu este recomandat sa comunici detalii despre probleme/accidente in familie, ci este mai elegant sa pastrezi discutia intr-un mod profesionist si pozitiv: “Din cauza unor probleme personale, sunt nevoita sa anulez interviul.”

 

Cel mai apreciat raspuns de catre recrutori in cazul in care o persoana nu doreste sa se prezinte la interviu este: Multumesc, apreciez oportunitatea, insa nu mai sunt interesata de angajare sau Multumesc, dar planurile mele profesioanle s-au schimbat intre timp. De asemenea, este ok de mentionat: Sunt deschis pentru alte oportunitati in viitor. Foarte apreciate sunt si apelurile telefonice prin care candidatul anunta ca intarzie sau ca nu mai poate ajunge la interviu. Lasa loc comunicarii pe viitor cu recrutorul.
Detaliile despre gasirea unui loc de munca in timp foarte scurt de la aplicarea CV-ului nu sunt intodeauna adevarate si arata mai degraba o atitudine de evitare a comunicarii cu recrutorul.

 

Valorificarea timpului si a resurselor

Apreciem candidatii hotarati si interesati de companii, astfel valorificam timpul si resursele umane. Pe de alta parte, daca candidatul nu este interesat de job nu este justificat sa piarda timpul si energia pe care le poate valorifica pentru un alt proiect. Daca candidatul are ezitari in privinta companiei, cel mai bine este sa puna toate intrebarile la interviurile la care este chemat sau chiar la telefon inainte de stabilirea unei intalniri. Putem da detalii despre salariu, marimea si locatia companiei, domeniul de activitate, proiecte desfasurate. De asemenea, este posibil ca un candidat sa nu se simtă potrivit pentru un anumit post, dar sa-i placa compania. Este recomandat sa-i comunice acest aspect recrutorului pentru ca acesta îl va avea in vedere pentru alte proiecte.

Ca agentie de recrutare apreciem raspunsurile politicoase care arata respect pentru recrutori. Nu este o problema ca refuzi prezenta la interviu, ci mai problematic este daca refuzi intr-o maniera nepoliticoasa sau nu mai dai feedback.

Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cat de important este feedback-ul din partea candidatilor in agentii de recrutare aici:

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.