fbpx De ce suntem creativi in social media | Learning Network Mergi la conţinutul principal

De ce suntem creativi in social media

In fiecare zi zeci de milioane de oameni intra in lumea virtuala a Facebook-ului, LinkedIn-ului sau Twitter-ului (si, desigur, acestea sunt doar, poate, cele mai faimoase exemple de astfel de universuri). Zilnic este ceva nou de explorat in cautarile lor. Internetul este plin de pagini personale, bloguri in care milioane de oameni isi impartasesc unii altora trairile sau opiniile.

Si, dincolo de motivele psihologice evidente pentru care oamenii se intalnesc in aceste piete virtuale (cele mai mari din toate timpurile, cu caracter global) precum tendintele narcisice, nevoia de comunitate sau recunoastere, dincolo si de cele economice, nu exista oare si un altul - poate superior? - pentru care ei  (noi) se aduna cu atat entuziasm "acolo"?

Social media, lumea din ecranele calculatoarelor, nu poate exista fara proprii ei consumatori. Oamenii creaza, reconstuiesc in permanenta universul virtual. Relatia cu ea este una constanta de impartasire, de schimb.

Aceasta este conditia esentiala de care depinde existenta ei: consumatorii sunt totuna cu creatorii de produse. Fiecare actor din universul online este pe rand in postura pasiva de a primi produsele virtuale ale celorlalti dar si de a contribui - fie si intr-o mica masura -  la ce primesc cei "din jur".

Cu alte cuvinte lumea social media, cea a internetului in general, ofera celor care o imbratiseaza (si cat de multi sunt acestia...) sansa de a juca un rol special: acela de creator.

In acest loc de nicaieri ne putem satisface imperativul interior de a fi demiurgi.

Fiecare o face dupa puterile sale: de la mici gesturi lipsite de indrazneala cum ar fi un like cvasi-impersonal, pana la proiecte ample, vizibile, staruitoare, de care te lovesti odata la cateva clicuri... Ipostaza demiurgului poate lua, e adevarat, forme umile, lipsite de vigoare, se poate materializa in impostura.

Insa, indiferent de chipul pe care il ia, ea are, esential, sansa sa se manifeste si inca in modul cel mai necenzurat (spre deosebire de cum se intampla acest lucru in lumea din carne si oase).

Lumea virtuala este un spatiu pentru care creativitatea este o conditie inerenta a existentei sale.

Ea ii rasplateste pe cei care o hranesc dandu-le ocazia sa isi exerseze o trasatura esentiala a conditiei umane: conditia creatoare.

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.