fbpx DE CE "URMEAZĂ-ȚI PASIUNEA" NU ESTE ÎNTOTDEAUNA CEL MAI BUN MOTTO ÎN CARIERĂ | Learning Network Mergi la conţinutul principal

DE CE "URMEAZĂ-ȚI PASIUNEA" NU ESTE ÎNTOTDEAUNA CEL MAI BUN MOTTO ÎN CARIERĂ

Și care sunt alternativele dacă vrem să avem succes profesional?

Urmează-ți pasiunea și succesul te va urma! Am auzit cu toții acest îndemn cu valoare de regulă generală, rostit de-a lungul vremurilor de mari înțelepți.. reiterat astăzi de liderii inspiraționali din business.. omniprezent în literatura auto-motivațională și în ateliere de consiliere în carieră și dezvoltare profesională.. Ni s-a spus că, dacă vrem să schimbăm lumea, tot ceea ce trebuie să facem este să ne descoperim pasiunea. Şi să ne urmăm visurile. Dar nu putem să nu ne întrebăm: este oare de ajuns pasiunea pentru a schimba lumea? Există o multitudine de lucruri în care oamenii își pot găsi o pasiune, dar este fiecare dintre aceste lucruri (și pasiunea corespunzătoare) suficient de relevant pentru restul lumii? Pentru că, dacă ne-am propus să schimbăm lumea cu pasiunea noastră, această pasiune trebuie să facă o diferență în viața celorlalți oameni. Succesul profesional nu vine pentru că ai realizat ceva în beneficiul tău personal, ci pentru că realizările tale sunt semnificative și utile pentru altcineva: pentru echipa ta, pentru compania ta, pentru partenerii tăi, pentru clienții tăi .

"Inventatorii nu sunt doar niște genii animate de o pasiune nebună"

O categorie exemplară de oameni care au experimentat acest tip de succes transformator este reprezentată de inventatori. Ei bine, inventatorii nu sunt doar niște genii animate de o pasiune nebună, cărora le place să se joace cu mintea lor de dragul jocului. Nu, ei joacă aceste jocuri năstrușnice de dragul întregii lumii. Motorul cu aburi era ceva mai mult decât jucăria personală a lui Watt. Îmbunătățirile inovatoare aduse de James Watt motorului cu aburi au făcut posibilă extinderea utilizării acestuia într-o arie largă de industrii. Este foarte frumos să muncești în fiecare zi alimentat cu pasiune, dar parcă și mai frumos este să vezi că și alții beneficiază de rezultatele muncii tale. Numai atunci vei fi capabil să măsori valoarea eforturilor tale. Cea mai vrednică pasiune este aceea de a-ți folosi cunoștințele și competența în moduri inovatoare în scopul de a le face viața mai bună celor din jur și, implicit, și ție.

Așadar, dacă îți dorești să-ți transformi pasiunea într-o carieră și să mai obții și succes în marele proiect pe care ți l-ai ales, un prim test necesar este să verifici dacă obiectul pasiunii are o relevanță pentru societatea în care trăiești. Să presupunem că ești pasionat de scris, scrisul probabil că îți conferă un confort emoțional și spiritual și un sentiment de împlinire personală. Dar activitatea ta nu se va traduce în mod automat într-o carieră – pentru aceasta, va fi nevoie ca alte persoane să citească și să descopere sens în scrierile tale.

"Are pasiunea ta vreo relevanta pentru societatea in care traiesti?"

În al doilea rând, dacă te-ai hotărât să schimbi lumea cu pasiunea ta, atenție: trebuie să fii foarte, foarte bun în ceea ce faci. Nu ajunge să fii mediocru, prietene. Amatorismul nu este suficient, cel puțin nu pe termen lung. Poate că iubești muzica și ai o cultură generală solidă în acest domeniu. Dar faptul că știi să citești partituri nu te face neapărat muzician. La fel, nu puțini sunt cei pasionați de fotografie, CV-urile lor vorbesc în acest sens la rubrica "Hobby-uri și interese". Mulți dintre noi știu să folosească o cameră foto și totuși, cei mai mulți dintre noi suntem doar fotografi amatori – pentru că, să fim cinstiți, un smartphone nu te face un fotograf de excepție. De asemenea, în asta eră, marea majoritate a persoanelor au competențe digitale – și totuși, asta nu înseamnă că toți vom ajunge programatori la Google. Nicidecum nu intenționăm să te descurajăm și să îți minimalizăm aspirațiile, ceea ce încercăm să subliniem este faptul că pasiunea ta ar trebui să se potrivească mănușă cu punctele tale forte. Întreabă-te: Am talentul și abilitățile necesare pentru a-mi îndeplini visele? Este acesta punctul meu forte? Pot să devin cel mai bun în domeniul predilect?

"Este pasiunea ta o pasiune în adevăratul sens al cuvântului?"

Dacă răspunsul la aceste întrebări este nu, atunci se prea poate ca visul meu să nu coincidă cu adevărata mea chemare, să nu fie ceea ce îmi este cu adevărat de trebuință în viață. Vezi tu, în loc de a te osteni să găsești un loc de muncă/o carieră care să se "mărite" cu pasiunea ta, mai înțelept ar fi să-ți potrivești pasiunea cu punctele tale forte. Până la urmă, vorbim de auto-cunoaștere, de capacitatea de a determina dacă ceea ce numim pasiune ne definește cu adevărat identitatea sau reprezintă doar o hiperbolizare a ceea ce ne place, pur și simplu, să facem în acest moment. Dacă această pasiune nu este de fapt un simplu foc de paie care vine și pleacă, lăsând loc altora? Ajungem astfel la al treilea punct al discuției noastre: este pasiunea ta o pasiune în adevăratul sens al cuvântului?

Ei bine, sondajele de opinie ne dezvăluie că aproximativ 75% din populația acestei lumi nu își cunoaște pasiunea. Te surprinde acest lucru? Da, o majoritate covârșitoare a oamenilor nu au o pasiune dominantă sau au mai multe pasiuni – să le numim mai degrabă hobby-uri. Să-ți afli adevărata chemare nu este chiar așa de simplu pe cât ar putea părea. Foarte puțini oameni își descoperă pasiunea vieții de la o vârstă fragedă. Mai mult decât atât, pasiunile se mai și schimbă cu timpul, odată cu schimbarea și evoluția ta ca persoană. La 7 ani îți dorești să fii doctor, la 15 muzician, un pic mai târziu îți iei diploma de inginer, pentru ca în cele din urmă să optezi pentru o carieră în publicitate. Exact ca atunci când te îndrăgostești: prima dată crezi că de așa ceva nu vei mai avea parte niciodată, a doua oară însă te lovește și mai strașnic și, surpriză: mai vine și o a treia oară. Dar, cu timpul, te maturizezi (să sperăm ),  ajungi să te cunoști mai bine, îți restrângi cercul de opțiuni și alegi acea persoană. Așa că fii cu băgare de seamă și nu te lăsa pradă ciclului de iluzii și deziluzii.

"O majoritate covârșitoare a oamenilor nu au o pasiune dominantă sau au mai multe pasiuni – să le numim mai degrabă hobby-uri."

Multe începuturi vor fi promițătoare. Vei demara proiecte cu mare entuziasm și îți va fi ușor să dezvolți pasiuni pentru lucrurile care merg după placul tău. Dar ce se va întâmpla atunci când lucrurile vor începe să o ia pe alt făgaș? Ce te faci dacă nu reușești în aventura ta? Rămâi fidel pasiunii tale sau o renegi ca pe un vis urât? Lipsa de loialitate este un indiciu clar al lipsei de autenticitate – pasiunea ta nu era o pasiune adevărată. Și nu e ușor să accepți că în tot acest timp ai fost condus de premisă falsă. Este mult mai bine să recunoști că nu știi care este pasiunea ta decât să-ți canalizezi energia în direcția greșită. Să îți construiești viitorul pe o fundație falsă. Să mizezi totul pe o singură carte imaginară și să nu mai fii în stare să observi prezentul. Se conturează astfel un al patrulea argument:

"Foarte puțini dintre noi sunt capabili să trăiască în prezent și să profite din plin de el."

Credința încăpățânată într-o pasiune falsă ne poate împiedica să trăim în prezent. Cu aproximativ șase decenii în urmă, renumitul călugăr trapist Thomas Merton remarca: "Lumea este plină de oameni de afaceri fără succes care încă mai cred în sinea lor că ei s-au născut să fie artiști, scriitori sau actori de filme." Dacă astăzi nu ai succes în întreprinderile tale nu e neapărat din pricină că nu îți urmezi pasiunea - ci pentru că ai un văl pe ochi: nu mai vezi oportunitățile care se află chiar în fața ta. Din păcate, foarte puțini dintre noi sunt capabili să trăiască în prezent și să profite din plin de el. Iar o a doua șansă e rarisimă.

Ei bine, vei întreba acum, dacă pasiunea nu îmi mai poate sluji drept ancoră, cum îmi voi găsi fericirea și împlinirea profesională? Vom afla in articolele viitoare! 

Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.