Declaratie de inteligenta
Subsemnatul, Busila Alexandru, declar pe propria raspundere ca o perioada destul de mare din viata mea am ravnit la ideea de a fi cel mai inteligent. Recunosc faptul ca am fost invidios pe alti oameni care erau si sunt in continuare mai inteligenti decat mine. Recunosc si faptul ca am considerat nedrept ca alti oameni, mai putin inteligenti decat mine, obtineau rezultate mult mai bune. Recunosc, am suferit pentru ca nu m-am nascut mai inteligent. Si recunosc, poate ca as mai fi suferit mult timp daca nu eram destul de inteligent incat sa citesc si mai ales sa inteleg gandurile lui Daniel Goleman: “La bine sau la rau, inteligenta poate sa nu aiba nicio importanta atunci cand sentimentele ii iau locul.”
Aceasta afirmatie atat de simpla si totusi cu atat de mult adevar in ea s-a suprapus peste experienta mea de psihoterapeut. Aproape de fiecare data, in restructurarile cognitive(analiza si reformularea gandurilor negative pe care oamenii le au fata de ceilalti sau fata de ei insisi) din timpul sedintelor de terapie, oamenii erau uimiti de invaliditatea propriilor ganduri. Si atunci ma intrebau: Cum am ajuns sa gandesc asa, Alex? Iar raspunsul meu pregatit cu grija dinainte era: Pentru ca ai fost binecuvantat sa simti, sa ai emotii.
Iar cand gandul lui Goleman s-a suprapus peste ceea ce intalneam in sedintele de terapie, “totul” a capatat un sens, si am zis: De la emotii ni se trag toate, aproape toate.
Nici Howard Gardner nu s-a lasat mai prejos si mi-a adus si el un AHA!, cand a afirmat ca “multi dintre cei cu un IQ (coeficient de inteligenta) de 160 lucreaza pentru cei cu un IQ de 100, in cazul in care cei dintai au o slaba inteligenta interpersonala, iar a celor din urma este ridicata.”
Adica e posibil ca cei mai putin inteligenti sa fie sefii celor mai inteligenti?…
Chiar asa!…
Cum e posibil?…
Ce inseamna sa fii inteligent emotional? Sa ai abilitatea de a intelege si gestiona eficient propriile emotii, de a intelege si a te descurca cu emotiile celor din jur, cu scopul de a crea un echilibru emotional intra si interpersonal.
Vestea buna este ca inteligenta emotionala se invata. Tu poti deveni mai inteligent emotional. Nu peste noapte si nu cu o pastila inteligenta. Pentru a deveni mai inteligent emotional e nevoie din partea ta de un efort constient si continuu. Pe 22 Mai la Bucuresti si pe 29 Mai la Timisoara iti oferim ocazia de a face primul pas constient pentru a-ti dezvolta inteligenta emotionala.
Asadar, declar pe propria raspundere ca nu mai ravnesc sa fiu cel mai destept, ca nu mai sufar ca nu m-am nascut mai inteligent decat sunt si ca ma antrenez in fiecare zi, constient si continuu, sa fiu cat mai inteligent emotional.
P.S.: Stai sa vezi ce mai zice Goleman: “Directorii generali sunt angajati pentru intelectul si experienta lor in afaceri si sunt concediati din cauza lipsei de inteligenta emotionala.”