fbpx Descopera-ti potentialul si fa saltul in cariera! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Descopera-ti potentialul si fa saltul in cariera!

[[{"fid":"2674","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"277","width":"295","style":"float: left; margin: 10px;","alt":"Alisa Ivan","title":"Alisa Ivan","class":"media-element file-default"}}]]Stim cu totii ca atunci cand faci ceva cu pasiune, nu simti nicio greutate. Dar, am putea spune, ca pasiunea vine si singura atunci cand faci ceva la care “te pricepi” foarte bine, cand abilitatile tale rezoneaza cu task-urile pe care le ai de indeplinit. Ai rezultate extraordinare, te simti motivat, iar asta creeaza entuziasm si pasiune.

Multi dintre noi, insa, ne cunoastem prea putin punctele forte si nu ne exploatam in intregime potentialul. De aceea ne simtim demotivati, lipsiti de energie si mergem la job din obligatie sau de nevoie, mentinandu-ne intr-o zona mediocra a performantei.

 Atat in plan personal, cat si profesional, lipsa motivatiei duce la nemultumire, la sentimentul de neimplinire si la rezultate slabe. De aceeasi parere este si Alisa Ivan, Professional Coach Mind Master si facilitator al programului Saltul in cariera, program dezvoltat tocmai din nevoia ca fiecare om sa isi gaseasca punctele forte si sa isi construiasca viitorul pe baza acestora. Programul consta intr-un chestionar de evaluare online si o sedinta de interpretare a rezultatelor, corelata cu coaching, care dureaza aproximativ o ora si jumatate. In urma acestuia, iti este foarte clar ce puncte forte ai si modul in care trebuie sa iti maximizezi potentialul astfel incat sa faci un pas urias in cariera ta si sa atingi nivelul de performanta de care esti capabil. Mi s-a parut extraordinar cum un efort atat de mic poate sa faca o diferenta majora in viata profesionala a oricui, de aceea am dorit sa aflu mai multe detalii despre programul Saltul in cariera chiar de la Alisa:

Luiza Pirvulescu: De ce crezi ca se complac  multi oameni in job-uri care nu le aduc implinirea personala si profesionala dorita?

Alisa Ivan: Unii o fac din comoditate. Este mult mai usor sa te mentii intr-o zona de confort, decat sa iesi si sa te lovesti de provocari care-ti dau o anumita nesiguranta ca vei obtine ceea ce-ti doresti.

Altora le este teama de ceea ce va urma. Cu totii stim ca orice schimbare trece printr-o perioada de turbulente in care, de multe ori, sa revii la punctul de plecare este foarte tentant.

Sa nu uitam si de mediul in care traim. Pretutindeni auzim cat de dificil este sa-ti gasesti un post bun, ca se fac disponibilizari, ca peste tot este greu. Mediul corporatist a creat un sistem in care oamenii sunt nevoiti sa urmeze o anumita cale, dictata de conducere, si in care, de obicei, oamenii sunt priviti ca niste pioni care trebuie sa actioneze asa cum li se cere.  Astfel, intra intr-un fel de mecanism zilnic in care actioneaza fara sa gandeasca prea mult si, mai ales, in care nu isi aduc aminte de sine, de cat sunt de motivati, de cat de mult se mai regasesc in ceea ce fac.

Si apoi avem familii, copii fata de care suntem responsabili sa le asiguram un trai decent si siguranta, iar asta ii face pe unii oameni sa prefere sa ramana intr-un job care nu-i satisface si sa nu riste nimic cautand altceva.

Dar chiar si in aceste contexte, modul in care gandim si in care ne raportam la ceea ce ni se intampla este cel care ne impiedica sau nu sa gasim implinirea personala si profesionala.

 Poate ca ai observat ca oamenii impliniti sunt motivati si entuziasmati de ceea ce fac. In schimb, cei care nu sunt multumiti de jobul pe care il au si nu fac nimic pentru a schimba situatia, de obicei sunt demotivati. Mindsetul lor se invarte in jurul  “este greu sa…“, “cel putin aici este un loc caldut…“. Si aici intervenim noi. :-)

L.P.: In cadrul programului “Saltul in cariera” sustineti ca intr-o ora si jumatate oricine poate sa isi descopere adevaratul potential si poate avea cariera mult dorita.  Cum este posibil acest lucru? Pe ce se bazeaza acest program?

A.I.: Ca in orice lucru pe care doresti sa-l obtii, primul pas este sa stii de unde pornesti, pe ce te poti baza si ce anume iti mai trebuie. Tocmai de la aceste aspecte a pornit si acest program. De la o evaluare precisa a resurselor existente si maximizarea potentialului prin coaching.

Descoperirea potentialului o facem cu ajutorul unui instrument profesionist de evaluare – PEP, dezvoltat si implementat de catre IMDE Elvetia. Rezulta un raport foarte precis asupra factorilor de succes si a ariilor de imbunatatire.

O ora si jumatate este alocata feedbackului si interpretarii corelatiilor pe baza raportului de evaluare, conexate cu coaching orientat pe obiectivul fiecarui client in parte.

L.P.: Spune-mi, te rog, mai multe despre “Saltul in cariera”: cui se adreseaza, in ce consta, cum se desfasoara si ce rezultate promite ca are.

A.I.: “Saltul in cariera” se adreseaza persoanelor care isi doresc sa avanseze, sunt implicate intr-un nou proiect sau au avansat de curand si au nevoie de claritate si ghidaj in a fi siguri ca isi exploateaza la maxim resursele.

Cum se desfasoara: clientul completeaza un chestionar online al instrumentului de masurare a potentialului – PEP, apoi stabilim o data si ne alocam 1,5 ore pentru sesiunea de feedforward si coaching orientat pe obiectivul de cariera.

Beneficiile pe care clientii nostri le-au evidentiat  sunt: au pornit la drum stiind exact la ce nivel de potential se afla, care sunt zonele de imbunatatit si cum sunt acestea inglobate intr-un  plan concret de actiune pe care si l-au stabilit.

L.P.: Ce ar trebui sa faca participantii dupa participarea la “Saltul in cariera” pentru a se asigura ca “pasul” a fost facut pana la capat? [[{"fid":"2676","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"181","width":"273","style":"margin: 10px; float: right;","class":"media-element file-default"}}]]

A.I.: Au nevoie sa urmeze planul pe care l-au construit in sesiunea de coaching si sa lucreze asupra ariilor de dezvoltare care au rezultat in urma raportului de evaluare. In multe cazuri clientii au simtit ca trebuie sa lucreze mai mult, drept urmare au optat pentru a continua acest program cu sesiuni de business coaching. Si asta pentru ca si-au dat seama ca un program sustinut si validat, care sa te conduca catre maximizarea propriului potential te duce inevitabil si catre succes.

L.P.: Totul suna extraordinar, insa, tinand cont de multitudinea de “formule magice pentru succes si fericire” existente pe piata care sunt, de fapt, doar niste texte frumos scrise, oamenii au nevoie de garantii. Ce garantii poti oferi tu, ca facilitator al programului?

A.I.: Intr-adevar, formulele magice exista la tot pasul. Asta ma duce cu gandul la profilul unui om cu potential ridicat care stie sa se informeze si sa faca diferenta intre calitate si texte frumos scrise.

Garantiile pe care le putem oferi sunt: o evaluare precisa a nivelului de potential pe baza factorilor de succes validati in mediul de business si calitate profesionala asupra sesiunii de business coaching (cu un professional coach acreditat si format in cel putin 2,5 ani de pregatire). 

Asta este partea mea de responsabilitate pentru care pot oferi garantie. Restul depinde exclusiv de client. Nici eu si nimeni altcineva nu putem garanta pentru o alta persoana. Stiu ca exista coachi in piata care ofera garantie 100%, dar asta este doar marketing.

L.P.: Ne-ai putea impartasi cateva exemple de “salturi” facute de participantii la programul vostru?

A.I.: Imi vine in minte cazul unui client, Area Sales Manager in domeniul farmaceutic, care, dupa acest program, a facut un curs special de management iar in 5 luni a devenit regional manager.

Sau un alt client, relationship manager in domeniul bancar, lucrand sa-si imbunatateasca abilitatea de a intelege punctul de vedere al celorlalti, intr-un timp foarte scurt a devenit team leader.

L.P.: In final, ne-ai putea spune care este rata de succes a programului, analizand rezultatele avute pana in prezent?

A.I.: Calea catre succes incepe cu un prim pas. Exact asta le dam noi clientilor. Din acest punct de vedere majoritatea participantilor au avut succes.

As mentiona aici ca in anumite situatii clientii si-au dat seama ca mai au nevoie de cursuri de specialitate pentru a trece la urmatorul nivel in cariera. In putine cazuri, au realizat ca nu este ceea ce isi doresc cu adevarat si si-au schimbat directia profesionala.

Per ansamblu, daca masuram rata de succes luand in calcul valoarea de a fi implicat mai mult in ceea ce faci, de a fi mai vizibil, de a-ti clarifica rolul pe care-l ai in organizatie, de a avea entuziasm si curajul de a cere mai mult deoarece stii ca meriti, pot spune ca toti clientii si-au atins obiectivele.

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.