Despre instalarea obiceiurilor
Fiecare dintre noi avem obiceiuri pentru a face diverse lucruri în viață. De unele obiceiuri suntem conștienți, de altele nu.
Obiceiurile sunt ca niște programe de calculator. De unele ești conștient că rulează pentru că le „vezi” (de exemplu, acum când scriu acest articol, sunt conștient de programul Word cu care lucrez), de altele nu ești conștient (nu sunt conștient de multe programe care rulează în calculator pentru ca eu să pot scrie acest articol. La acest capitol, sincer nu doresc să devin conștient de aceste programe J).
Unele obiceiuri vrem să le lăsăm așa cum sunt. Altele dorim să le înlocuim pentru că nu mai corespund evoluției noastre.
Așadar, cum instalăm noi obiceiuri? Cam la fel cum instalăm programele de calculator.
Sunt șase pași prin care poți să derulezi procesul de instalare a unui obicei nou. Trei dintre ei ți le prezint acum, ceilalți trei în următorul articol.
1. Stabilește obiceiul pe care dorești să îl instalezi – Din multitudinea de posibile obiceiuri necesare sau utile, alege-l pe cel pe care dorești să îl instalezi.
2. Definește beneficiile pe care le vei avea prin instalarea obiceiului – De preferat ar fi să le treci pe hârtie pentru că atunci sunt mai vizibile. Dacă nu ai încă obiceiul de a face asta J, atunci poți să te gândești la aceste beneficii. Definește minim 10 beneficii și apoi alege-le pe cele 3 care sunt cele mai importante sau motivante.
3. Identifică obiceiurile pe care ai nevoie să le instalezi înainte sau în timpul instalării obiceiului dorit – Aici e partea mea preferată!
Am constatat că uneori este important să instalez anumite obiceiuri înainte de a obține obiceiul dorit. De exemplu, doresc să îmi dezvolt obiceiul de a economisi bani. E important, înainte de asta, să mă uit un pic la cum fac lucrurile acum și să văd ce obicei am nevoie să instalez pentru a obține obiceiul de a economisi.
Câteva exemple: dacă nu stau prea bine cu disciplina, poate merită să instalez mai întâi obiceiul de a fi disciplinat. Dacă știu că sunt cam cheltuitor, poate merită întâi să instalez obiceiul de a cheltui mai puțin pentru a avea ce să economisesc. Dacă știu că sunt cam uituc sau distrat, poate merită să îmi dezvolt obiceiul de a-mi aduce aminte că mi-am propus să economisesc. Și așa mai departe.
Cred că ai prins ideea! Sau un alt exemplu care îmi vine în minte: ca să îmi dezvolt obiceiul de a alerga în fiecare zi câte 30 de minute este important să îmi dezvolt obiceiul de a-mi face timp 30 de minute pe zi pentru a alerga. Iar asta înseamnă uneori ori să reconfigurez activitățile, ori să îmi dezvolt obiceiul de a mă trezi mai devreme în fiecare dimineață.
E ca o cascadă de obiceiuri în care unele duc la altele. Partea cea mai interesantă este că, uneori, instalând un obicei care duce la instalarea altui obicei, acesta din urmă se instalează singur după ce primul a fost instalat. Nu mă întreba cum se întâmplă asta pentru că încă nu m-am dumirit. Mai sap în direcția asta!
4. Definește pașii de instalare a obiceiului – Definește ceea ce ai de făcut pentru a instala obiceiul respectiv. Uneori ai doar un pas de făcut (de exemplu să te trezești mai devreme dimineața), alteori ai mai mulți pași (să îți pui ceasul să sune J ca să te trezești mai devreme, să îți reconfigurezi activitățile din fiecare zi, să te duci la culcare mai devreme etc.).
5. Monitorizează și evaluează procesul – Fii cu ochii pe tine ca pe butelie când instalezi un obicei! Adică monitorizează ceea ce faci și evaluează progresul. Nu de alta, dar să nu te trezești că instalezi un alt obicei decât cel dorit. Adu-ți aminte aici de blândețe (o să îți mai vorbesc despre asta): fii blând cu tine astfel încât să aibă cine să instaleze obiceiul. Dacă se întâmplă ceva cu tine, se întâmplă ceva și cu obiceiul.
6. Celebrează rezultatul – După ce ai instalat obiceiul (sau când ai instalat părți mari din el), celebrează în felul tău succesul. Acest lucru ajută mintea să dorească instalarea și a altor obiceiuri în viitor.
Descoperă-te!
Romeo