Despre leadership ca o lectie de patinaj artistic
Luna februarie este categoric luna sporturilor de iarna. Fie ca eram sau nu pasionati de patinaj artistic sau de ski, descoperim acum cate un fragment de text, de videoclip sau de discurs care ne rapeste atentia si concentrarea.
Va propun sa vorbim putin despre leadership ca despre o lectie de patinaj artistic, pentru noi, consumatorii obisnuiti, care nu comenteaza detalii tehnice si nu inteleg cum se tine o pirueta cu trei sau cinci intoarceri.
Un spectacol de trei minute pe gheata este in aceeasi masura despre autocontrol, perseverenta, maiestrie, autenticitate, empatie si comunicare.
AUTOCONTROL
In patinaj, cu cat valoarea concursului este mai mare, cu atat presiunea este mai greu de gestionat. In leadership, unele proiecte cer mai multe resurse de timp si de energie iar cele mai complexe dintre ele cer stapanire de sine, dozare atenta a contributiei si autocontrol.
Iar pentru un lider, de fiecare data cand porneste intr-o noua “calatorie” alaturi de echipa sa este ca si cum ar pasi pe gheata.
Va spuneam aici ca un lider catalizator trebuie sa inceapa dezvoltarea cu sine insusi pentru a putea apoi sa transmita echipei sale curajul, deschiderea si daruirea care sa o ajute sa se dezvolte. A fi un lider nu este intotdeauna despre management, ci este despre adoptarea deciziilor corecte in momentele esentiale, este despre incurajarea lucrului in echipa in momentele de tensiune si despre rabdarea si echilibrul cu care se ajunge apoi la rezultate.
PERSEVERENTA
Orice patinator profesionist a pasit pe gheata ca fiecare dintre noi, duminica sau in timpul liber: stangaci, nesigur, cu elemente de baza proaspat invatate si tinandu-se strans de mantinela.
Ceea ce face diferenta intre un patinator profesionist si distractiile noastre este perseverenta si disponibilitatea pentru performanta.
In leadership, abilitatile si competentele se invata la fel de greu ca elementele din patinaj, cu efort, cu exercitiu sustinut, cu esecuri si cu increderea ca rezultatul este mai important decat drumul anevoios de la inceput.
MAIESTRIE
Eleganta cu care patinatorii executa fiecare miscare, fiecare rasucire a incheieturii mainii, maiestuos, delicat, este rezultatul unui numar fantastic de ore de exercitiu si de repetitii. Iar standardul care stabileste cum se face, cand se face si mai ales cat de bine se face este unanim acceptat si evaluat de o echipa de arbitri.
In leadership, echipa nu mai inseamna arbitri stabiliti formal, ci un grup de oameni care contribuie la atingerea acelorasi scopuri, care participa activ sa obtina rezultate iar validarea liderului se face permanent. Rolul, functiile sale si importanta in desfasurarea activitatii sunt decise de echipa. Cand un lider adauga acestora maiestrie, sau, cum ar spune americanii, Mastery, prin efort sustinut, prin dedicare si tindere catre excelenta, evaluarea sa poate fi numai pozitiva.
AUTENTICITATE
Autenticitatea este despre a accepta cine esti, cum esti si cum te raportezi la ceilalti. Ati vazut cum intra patinatorii profesionisti pe gheata? Ei nu-si pot ascunde aspectul fizic, rezistenta la efort sau la stress, ci se expun autentitici, vii, reali si aduc cu ei tot ce au invatat.
La fel ar trebui sa fie si relatia dintre un lider si echipa sa. Ce cunoaste fiecare, ce-si propune fiecare si ce gandeste despre procesul in desfasurare sunt elemente esentiale pentru functionarea unei echipe. Adevarul despre diferite situatii, despre piedici sau despre succesele echipei este cel care trebuie sa convinga oamenii sa actioneze. Iar un lider autentic este un lider puternic.
EMPATIE SI COMUNICARE
Dansul pe gheata se face intotdeauna pe un fundal muzical. Si lumea aplauda si se ridica in picioare sau tace emotionata de alegerea melodiei. Oricum ar fi, pasii, figurile, miscarile sunt mereu adaptate liniei melodice iar acest lucru apropie sala, ajuta spectatorii sa empatizeze, sa comunice cu starea setata de fiecare patinator.
In conducerea echipei, sa dansezi dupa cum cere muzica inseamna sa fii flexibil, sa te adaptezi situatiilor si ritmului de lucru, sa creezi o voce universala care sa aduca toata echipa la un ritm comun. Apoi, fiecaruia nu-i ramane decat sa se adapteze la stilul de functionare a echipei. Iar asta nu se poate intampla decat printr-o comunicare deschisa, bazata pe principii comune, o comunicare bilaterala si mai ales onesta.
Cursul “Metamorphosis – Leadership prin intuitie” va invita intr-o calatorie in cunoasterea sinelui pentru a potenta Intuitia, Comunicarea, Empatia si Autenticitatea fiecaruia.
Cursul “Metamorphosis – program de leadership prin intuitie”
In cadrul cursului “Metamorphosis – program de leadership prin intuitie”, cei aflati in postura de a conduce sau de a influenta vor descoperi un program de leadership prin intuitie special structurat pentru a crea o punte intre competentele consacrate, necesitatea de inovare si nevoia de folosire a acelui potential personal, cel mai adesea ignorat.
Ceea ce ne propunem prin aceste sesiuni de training prin tehnici teatrale, este reconectarea profunda a liderului la el insusi, in asa fel incat sa fie capabil sa integreze valorile organizatiei in activitatea sa si sa le adapteze stilului personal de lucru. Astfel va fi un individ mult mai satisfacut si implinit personal si profesional.
Cursul se desfasoara pe parcursul a doua zile. Incepe la ora 09:00 si se incheie la ora 17:00.
Urmatoarea oportunitate este 24-25 aprilie 2014. Inscrierile se fac online. Detalii pe pagina evenimentului.