Devino un trainer mai bun prin înțelegerea limbajului corporal
Corpul nostru este unul dintre cele mai eficiente instrumente de comunicare pe care le avem astfel încât a învăța să citești ceea ce el îți transmite reprezintă o abilitate cheie pe care fiecare trainer are nevoie să încerce măcar să o stăpânească.
Diferența dintre un participant activ la curs și cel a cărui minte este...în altă parte poate fi văzută foarte clar în limbajul corpului. În calitate de trainer vei observa că nici măcar doi cursanți nu sunt la fel. Ai putea avea doi cursanți care se concentrează pe aceeași sesiune de training, unde o persoană este captivată de ceea ce spui, în timp ce cealaltă se oprește și se plictisește repede.
Înțelegerea următoarelor 4 semnale ale limbajului corporal te vor ajuta să păstrezi atenția și interesul cursanților și să devii un trainer mai bun.
1. Tăcere și nemișcare
Un cursant care stă linștit este probabil să fie atent. Altcineva, spre exemplu, care continuă să se agite sau să se tot uite în jurul său poate să se autodistragă prin dialogul lui intern. Odată ce ai pierdut atenția cuiva, este puțin probabil să o recapeți până nu se schimbă ceva. Dacă sesiunea de training se desfășoară de ceva timp, atunci ar fi un moment bun să oferi o pauză. Dacă nu este un moment bun pentru aceasta, încearcă să adresezi întrebări sau să răspunzi la câteva pentru a crește gradul de interes. O scurtă pauză de la ascultarea aceleiași persoane poate fi suficientă pentru a (re)atrage interesul cursanților.
2. Privirea în direcția ta
Oamenii tind să se uite la ceea ce se gândesc. Cursanții care nu te privesc numai pe tine, ci și-au mișcat corpul astfel încât umerii lor să fie paralel cu umerii tăi sunt susceptibili să fie implicați și interesați de ceea ce spui.
Un cursant care stă liniștit, dar care se uită în altă direcție, este probabil să se gândească fie la ceea ce privește sau la altceva ce are în minte. Dacă descoperi că oamenii nu se uită în direcția ta, încearcă să te deplasezi prin sala de curs pentru a le capta din nou atenția.
3. Datul din cap
În timp ce liniștea este un semn bun care îți arată că participanții la curs nu sunt distrași și nu își lasă gândurile să rătăcească, dacă îi descoperi că se uită la tine și dau din cap, poți să iei și acest lucru ca un semn că îți acordă atenție. Datul din cap prea rapid sau frecvent poate indica și un semn de nerăbdare sau chiar de plictiseală. În general, datul din cap reprezintă un semn de înțelegere și, într-o situație de curs, constituie un bun indicator că participanții nu numai că absorb ceea ce le transmiți, ci și înțeleg ceea ce este mai important din mesajele tale.
Cu toate acestea, fii atent la ritmul datului din cap des, fie el rapid sau mai lent, pentru a monitoriza gradul lor de atenție, nerăbdare sau concentrare.
Poate că ei simt că au deja o înțelegere asupra subiectului și sunt pregătiți pentru a trece la idei noi, mai complicate sau la următorul subiect.
4. Brațele încrucișate
Acestea reprezintă un gest tipic defensiv. Ar putea fi un semn că participanții la cursul tău nu se simt comod cu mediul înconjurător, de aceea, dacă găsești mai mulți dintre cursanți care își asumă această poziție, ar putea fi un moment bun pentru o scurtă pauză sau un icebreaker.
Dacă observi că persoanele prezente adoptă această poziție chiar înainte de a începe cursul, este recomandat să începi, așa cum este și firesc de altfel, prin a invita cursanții care stau unii lângă alții să discute între ei, încercând să creeze o conexiune sau să identifice puncte comune.
Sarcinile de grup reprezintă o altă modalitate bună de a sparge gheața și, de asemenea, de a le oferi cursanților o pauză de la lipsa de mișcare și o șansă de a gândi la ceea ce le-ai prezentat până atunci.
sursa: trainingzone.co.uk